World’s greatest dad (2009)


Filmul urmează o serie din care fac parte producţii ilustre precum Hero (1992), Wag the dog (1997) şi Truman Show (1998); în ciuda prestaţiei excepţionale a lui Robin Williams şi a unor momente de reală profunzime el nu se ridică la înălţimea filmelor amintite.

Tema fabricării şi propagării unui mit frumos, emoţionant, înălţător şi chiar transformator pentru unele personaje este reluată din perspectiva unui profesor de literatură, scriitor fără succes şi tată în plin conflict cu fiul său, cu care nu poate dezvolta o relaţie normală. Mitul este construit binenţeles pe o minciună, nu vă spun care – mergeţi de vedeţi filmul – şi trebuie să vă spun că desconspirarea lui este predictibilă în final.

În ciuda unui mod agresiv de prezentare a subiectului ( pentru care este catalogat cu R !) voi scoate în evidenţă două teme prezente în film care merită a fi gândite mai adânc. Prima este legată de puterea transformaţională a unui mit. Animaţi de modelul lui Kyle, fiul profesorului interpretat de Williams, oamenii iau decizii pentru adeveni mai buni, renunţă la droguri şi unii sunt salvaţi din pragul sinuciderii. Frumos, n-am ce zice. Partea intrigantă este că nu contează dacă mitul se bazează pe o realitate sau dacă e pură ficţiune, ca să nu zic că, de fapt, adevărul ar putea fi la polul opus.

E o doză de existenţialism în acest mod de gândire. Pentru a-şi găsi rostul în lume, pentru a avea semnificaţie şi împlinire în ceea ce fac, ni se spune că oamenii nu au nevoie de altceva decât de o poveste frumoasă care să-i inspire şi să-i poarte deasupra mizeriei cotidianului anost. Ca şi creştin nu pot fi de acord cu aşa ceva. Creştinismul nu este doar una din povestirile acestei lumi postmoderne, cu propriile sale exemplificări transformaţionale, ci expresia adevărată a intervenţiei lui Dumnezeu în vieţile oamenilor. Scriptura ne spune că o adevărată transformare în viaţa unui om are loc numai în adevăr ( vezi Ioan 8:31-42).

Acest prim aspect îşi găseşte rezolvarea într-o imagine din finalul filmului. Eliberat de minciună, de presiunea de fi cea ce nu este, eroul nostru îşi dă jos hainele, se urcă pe trambulină şi, cu ochii stralucind de bucurie, sare în piscină; dacă vreţi acesta este “botezul” lui, punctul din care începe o altă viaţă. Tema eliberării în adevăr îşi găseşte astfel o frumoasă ilustrare, iar Robin Williams este magnific în interpretarea acestui fapt.

Mi-e greu sa recomand cuiva vizionarea acestui film; privitorul trebuie să fie avertizat de obscenitatea limbajului ( care totuşi nu este ostentativă şi gratuită ci mai degrabă “realistă” ) şi de prezenţa unor imagini destul de dure, cum ar fi de pildă aceea a înscenării unui suicid. Cei ce pot să discearnă, să aleagă lucrurile bune de cele “nerecomandabile”, vor avea ocazia să vizioneze unele momente de reală frumuseţe.

Pentru ceilalţi … … am şi pentru ei nişte recomandări de filme care merită văzute. Voi reveni curând.

Ratings (1-5):

 Artistic  3,5 ;   Moralitate  1,5;    Relevanţă  2,5;    Apreciere generală  3

3 comentarii

 1. fain film. imi place rw si l-am vazut pt ca ai postat ceva, dar numai dupa am citit critica ta.
  interesant de facut o paralela in domeniul ipocriziei unora care accepta sa creada un mit si sunt confruntati. nu sunt deranjati de confruntare ci din trezirea din vis, mit. cu astea parca ne confruntam si noi prin biserici. daca ii trezim avem probleme. pe de alta parte daca traiesc o minciuna ajung acolo unde nu trebuie sau cum nu trebuie. dilema, nu?

  1. Cred că modelul Mântuitorului este acela de a nu lăsa oamenii în pace, în zona lor de comfort, la loc căldicel, hrăniţi cu iluzii şi poveşti ostenite.
   Nu am o arie largă de influenţă, prin natura poziţiei mele, dar un lucru este sigur: în preajma mea nimeni nu va avea linişte să se culce pe o ureche …

   Mă bucur că mai citeşte cineva şi aceste prezentări, cumva pierdute în mijlocul unor chestiuni mai arzătoare la ordinea zilei …

 2. in cele din urma „cestiunile” se duc si raminem cu „filmul”…
  de acord cu tine la nelasarea in pace. am putea merge pe un proiect comun? daca te-ai gindit la ceva concret, m-ar interesa.

Dă o replică!

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s