La ce v-aţi aşteptat oameni buni?


Comunicatul Consiliului Uniunii Baptiste din România cu privire la Iosif Ţon şi Străjeri pare să fi surprins pe mulţi. Nu înţeleg de ce. La ce altceva ne-am fi putut aştepta? Să spună că aprobă gestul lui Iosif Ţon şi că, eventual, îi încurajează şi pe alţii să îl facă? Să nu îi aplice acestuia o corecţie numărul unu, mai grea decât lui Ioan Peia şi Ilie Popa, care sunt doar suspendaţi, în timp ce fostei embleme a baptismului românesc i se retrage ordinarea pentru slujire? Să se delimiteze de atitudinile excesiv beligerante ale unor apologeţi ai baptismului necarismatic? Să ceară moderaţie în combaterea “învăţăturilor nebiblice şi străine de practica şi învăţătura bisericilor baptiste”? Oare chiar s-a aşteptat cineva la altceva decât la ce se scrie în acel comunicat, adică o frazeologie  seacă, chiar stângace din punct de vedere lingvistic, şi la o punere la punct exemplară a aceluia care într-o singură scrisoare a discreditat cu o imperială siguranţă de sine o întreagă pleiadă de teologi baptişti, tineri şi vârstnici?

Dacă da, dacă chiar aţi fost atât de naivi, acum poate că e vremea să vă deşteptaţi. V-aţi aşteptat să vi se spună ceva. Vi s-a dat o lecţie de limbaj lemnos, o mostră de încurajare şi sprijin în spiritul unor vremuri de mult apuse. De pildă: “Îndemnăm frăţietatea la post şi rugăciune pentru creştere spirituală şi pentru o mai bună mărturie a bisericilor baptiste din România.” E ca şi cum ai îndemna în careul şcolii, de la microfon, pe copiii care abia aşteaptă să-ţi termini odată discursul, la a învăţa pentru a lua note bune. Total neconvinător.

Partea proastă este că, în timp ce Străjerii sunt în continuare cu braţele deschise pentru a colecta rătăciţi, Uniunea trânteşte uşa fără eleganţă în urma unor oameni care au însemnat ceva odată în istoria baptiştilor pe care îi reprezintă. În timp ce Iosif Ţon predică despre bunătatea lui Dumnezeu, provocând la autoevaluare întreaga blogosferă evanghelică pentru absenţa acestei bunătăţi din cuprinsul postărilor ultimelor trei săptămâni, Uniunea ne abureşte cu “umblare în dragoste divină”, într-una virtuală desigur, pentru că cea reală s-a dus de mult pe apa sâmbetei.

Ca şi baptist, v-o spun pe aia dreaptă: comunicatul acesta mi-a confirmat nişte aşteptări. Am sperat totusi, sinucigaş în naivitatea mea, într-o minune; aceasta nu s-a întâmplat. Nu-i nimic, vor mai veni şi altele … Uniunea trece, baptiştii rămân …

Publicitate

24 de comentarii

 1. …în urma experiențelor personale avute și a exprimării unei atitudini nepotrivite față de viața spirituală a bisericilor baptiste din România… (din comnuicat)

  de ce nu ‘fata de Cuvintul Scripturii’ si sa dea trimitere?

 2. Daca i-ai vedea la lucru pe membrii Consiliului, ti-ar veni sa emigrezi! Vorbesti de limbaj de lemn dar cel care a compus misiva este un adevarat literat in comparatie cu o multime de agramati care ne conduc. Cred ca e limpede ca s-a dat comanda de la Oradea „Sho pe Tzon” si acum haita s-a dezlantuit. Aferim, cred ca e groasa daca s-au invartosat epigonii!!!!

 3. Intrebare de zece puncte: cum poate Consiliul Uniunii sa ii retraga ordinarea lui Ton cand el nu mai e pastor in cadrul Uniunii baptiste din Romania de ani de zile.
  El merge de facto la o biserica din SUA , unde s-a mutat cu multi ani in urma. In Romania vine sa mai predice.
  Deci ce anume i-au ,,retras” mai exact ca nu inteleg?
  E ca si cum i-ar retrage ordinarea papei de la Roma.
  Retragera ordinarii ar putea sa o faca doar Asociatia bisericilor baptiste din SUA unde e afiliata biserica unde e membru de facto .

  1. Nu stiam acest detaliu, desi banuiam ca atunci cand si-a dat demisia de la Emanuel s-a inscris in America … Daca e adevarat atunci Consiliul ar fi putut doar sa recomande bisericilor din Romania sa nu-l primeasca la amvon … Muult prea putin; si-au dorit o exprimare mai dura, care sa convinga pe fratele Ghita si pe sora Leana …
   Poate crede cineva ca Ton simte ceva disconfort, macar cat negru sub unghie, din cauza acestui comunicat?

  2. Ton s-a pensionat de cativa ani buni. La una din conferintele pe tema de viata spirituala din anii trecuti s-a declarat „misionar de capul meu”. Nu stiu cum vine asta, dar oricum ce incearca Uniunea e sa puna granite vantului.

   1. Tot ar fi mai bine sa incerce sa-i puna granite (inutil, binenteles) decat sa il odorizeze cu tot felul de miresme care cad greu sensibilitatilor noastre olfactive … Din pacate, au incercat si asta …

 4. este posibil prin statut sa se ridice ordinarea unui pastor? cum? din cite stiam eu un credincios nu poate fi dezuns . in plus doar biserica locala are autoritate asupra vietii sale de credinta. altfel am putea spune ca avem un papă baptist, o inkizitie baptista si o de propaganda fide baptista. pe cind si o temnitza?
  a, tocmai m-au eliberat de citiva ani dintr-una, am uitat…

  1. Eu nu am mai auzit de o astfel de „slujba”. Cred ca au inventat-o acum, dupa care in zilele urmatoare vor veni cu clarificarile dogmatice . Atunci cred ca o sa am nevoie de un Nurofen Forte si poate vreo doua-trei zile de concediu …

   1. pai hai sa-l facem impreuna :-)dau eu nurofenul, dar sa nu faci o obisnuinta din asta…

    pe pariu ca iosif ton continua, se intoarce (dar nu la baptisti) se reloaded?â, ca deja e revolutions?

 5. Decizia luată de Consiliul Uniunii Bisericilor Creştine Baptiste din România, cu privire la retragerea ordinării fr Iosif Ţon şi cu privire la suspendarea pastorilor Peia şi Popa este o decizie ilegală din următoarele motive:

  1.Potrivit art.24 alin.5 din Statutul Cultului Baptist „Pierderea calităţii de slujitor ordinat se face în situaţia excluderii din biserică pentru cădere în păcat sau răspândire de învăţături eretice, prin hotărârea comitetului comunităţii sau a Comitetului executiv al Convenţiei Baptiste
  Maghiare, după caz. „
  Întrebări: (1)Care este biserica locală care a luat măsuri împotriva celor trei pastori amintiţi? (2) Care este comunitatea baptistă care a hotărât retragerea sau suspendarea calităţii pastorilor menţionaţi?
  Concluzia : Numai comitetul comunităţii în care slujeşte cel ordinat poate decide pierderea/retragerea calităţii de slujitor ordinat în condiţiile în care cel în cauză a fost exlus de biserica locală”

  2. Potrivit art.93 din Statutul Cultului Baptist, Consiliul Uniunii NU ARE ÎN ATRIBUŢII LUAREA DE MĂSURI ÎMPOTRIVA SLUJITORILOR ORDINAŢI ! Consiliul Uniunii poate doar soluţiona contestaţiile depuse de către slujitorii ordinaţi cărora li s-a retras ordinarea de către comunitate.
  Întrebare: În virtutea cărei prevederi statutare Consiliul Uniunii a luat această măsură?
  Concluzie: Măsura luată de Consiliul Uniunii este lovită de nulitate, ea încălcând flagrant Statutul Cultului Baptist.

  Dată fiind situaţia creată, pastorii Ţon, Peia şi Popa nici una din bisericile baptiste nu sunt obligate să respecte acest act ilegal!

  Ce poate face Consiliul Uniunii ca să îndrepte această strâmbătate? Una din două posibilităţi:
  1. Să retragă de urgenţă această hotărâre !
  2. Să-şi prezinte demisia de onoare!

 6. Oameni buni: cred ca nu mai este crestin care sa nu fi aflat de organizatia pastorului Chris din Africa si de „scoala lui de vindecare” unde se percep taxe de 2000-3000 euro/om pentru a fi vindecat (oare Domnul Isus a cerut vreunuia dintre cei vindecati ceva in schimb?????). Este vorba despre o intreaga industrie in care eroul principal este „omul lui Dumnezeu Chris” si in care idolatria este la ea acasa. Ei bine, in momentul in care ii vad pe membrii conducerii Stajerilor in diverse filmulete (indiferent de catre cine postate si indiferent in ce scop) prezenti la astfel de activitati, radiind de bucurie (priviti fata fr. Demeter) – cum este posibil ca cineva intreg la minte sa accepte si pe deasupra sa si incurajeze asocierea dintre Iosif Ton si Stajerii. Daca dl Iosif Ton accepta compania acestor oameni si crede ca prin comunicatele pline de continut oratoric poate convinge ca nu conteaza cu cine te insotesti – este un afront adus ivataturilor de bun simt din cartea Proverbelor.

  Mai jos sunt trei link-uri in care puteti vedea delegatia Strajerilor la un eveniment al Pastorului Chris, dezvaluirile unor crestini infiltrati in aceasta organizatie si cel mai important, o conferinta a Strajerilor in care principala publicatie a pastorului Chris (Rapsodia realitatii) este distribuita de Strajerii si pusa la loc de „cinste” asa cum nici Cuvantul lui Dumnezeu nu este pus. La asa dovezi (simple si palpabile) – putem spune Strajerilor si Fratelui Ton: „ceea ce faci, striga asa de tare, incat nu se mai aude ceea ce spui”.

  1. http://www.youtube.com/watch?v=VKzrk1CvbCQ&feature=related

  2. http://www.youtube.com/watch?v=YFCn_cj0mWM&feature=related

  3. http://www.youtube.com/watch?v=HQO1fG6dF_Q&feature=related

  1. Cea mai tare parte este cea cu „crestini infiltrati in organizatie” :))))))) mi s-a parut de-a dreptul grozava. Peste cateva zile o sa auzim de crestini exclusi din cultul baptist si de la Strajeri pentru dublu spionaj, iar atunci va incepe un adevarat razboi de gherila. Vom intra in biserica si nu vom mai sti cine sunt fratii nostri si cine sunt spionii trimisi pentru a aduna informatii clasificate. Poate se va ajunge sa intram in biserica doar pe baza de carnet de membru sau cip implantat…si in momentul cand cineva doreste sa se boteze va fi supus unui interogatoriu serios si va trebui sa dovedeasca ca este un om sincer nu un spion trimis pentru a afla marile secrete.

   Sa stiti ca daca se ajunge acolo eu sunt Baptistu 007.

   Nu pot sa cred la ce s-a ajuns 😦

 7. Vreau sa incep cu un „detaliu” care conteaza. Copil si tanar fiind am crescut „la umbra” celui care a fost un apropiat al tatalui meu si pe care l-am privit ca pe un ‘sfant”, Iosif Ton. Mai tarziu am colaborat cu dansul la materiale ce au stat la baza primelor carti scrise de dansul dupa ’89. Cu timpul insa mi s-au confirmat unele lucruri pe care le aflasem in copilarie despre unele perioade „negre” din viata crestina a lui Iosif Ton. Incet-incet au iesit la iveala cateva lucruri de-a dreptul urate (colaborarea cu Securitatea, conflictul cu Liviu Olah prin care i-a luat acestuia locul, conflictul de la Caransebes etc). Mi-am dat seama tot mai mult ca Iosif Ton nu poate trai in afara statutului de „lider” (ca sa nu spun „guru”) al baptismului romanesc. Ma doare! Ma doare si imi primesc pedeapsa pentru ca n-am tinut cont de invatatura care spune ce patesc cei ce se incred in oameni! Ceea ce a facut Iosif Ton si face in ultimii ani este, din pacate, un rau care depaseste cu mult granitele „relelor” facute in trecut. Pentru ca raul acesta loveste mult mai adanc si se va intinde in timp si asupra unora care, in naivitatea sincera a lor, vor continua pe linia lui „daca spune fratele Ton. atunci asa e…”. Evident, nu pot fi de acord cu aruncarea de noroi (macar din punct de vedere sentimental si al amintirilor frumoase!), dar nici cu „apararea cu orice pret” a cuiva care, cu abilitatea-i cunoscuta a „verbului” reuseste sa induca o oarecare confuzie in care sa nu se mai vada realitatea. Exista marturii clare si fara dubii (chiar daca unii s-au plictisit de filmulete – sic!) ca miscarea lui Chris nu este nic deloc straina de „strajerii” si nici de interese financiare. In fond, ce i-a ramas lui Ton acum, dupa ce Uniunea a luat pozitie (fie ea si discutabila, dar necesara!) si dupa ce si S.M.R.-ul a facut-o prin comunicatul din dec.2010 (e drept, intr-un mod mai elegant!)? Alipirea de o miscare care face valva! Asta i-a ramas si asta a facut. Oricum, la SMR devenise cam „pensionar”, in Romania si-a pierdut influenta „pozitionala”. Ori, asa cum am spus, el este nascut sa fie „lider”! Ceea ce este deplorabil este ca in ciuda faptului ca „batalia” se duce de fapt pe front spiritual, in spatele acestei aparaente spiritualitati stau interese dintre cele mai meschine. Eu am invatat din Cuvant ca invatatura sanatoasa nu aduce dezbinare ci unitate in trup. Sa fie oare asa cu „strajerii”? Da, stiu, se pune paravanul „trezirii spirituale”… Numai ca, desi este mereu nevoie de trezir spirituala, exista uneori posibilitatea de a avea surpriza ca atunci cand te trezesti realitatea sa nu fie cea la care te-ai asteptat. Fratilor, Biblia contine suficient de multe avertismente cu privire la invataturile false. Totul e sa le citesti si cu inima si cu mintea. Caci daca folosesti doar una dintre ele riscul e enorm si cu consecinte vesnice!

  1. Pentru Mihai si Marinel
   Dragii mei, oare este ceva cu totul nou ca in jurul miscarilor religioase se rotesc multi bani? Sunt pastor baptist si cred ca stiu destule lucruri… din pacate. Ca ar fi sa analizam toate aspectele?
   Mi-au placut argumentele lui Gamaliel. Tehnic vorbind hotararea UBCR este nula din puntul meu de vedere.
   Mi-a imi place sa vad miscarea baptista ca o familie. Eu sunt relativ tanar si ma simt acum ca un copil care asista la divortul parintilor lui: „pentru ca tata are ciorapi rupti mama se desparte de el„. Copilul mai trebuie si sa aleaga cu cine sta dupa divort. Il cunosc si pe fratele Negrut (mi-a fost profesor) si putin si pe fratele Ton. Nu imi doresc despartirea asta.
   Oare ce trebuie sa iubim mai mult religia sau pe Isus? De ce trebuie sa facem alegeri de genul: alege intre a fi roman si a fi barbat? Nu pot fi amandoua? Nu pot fi si cu Domnul Isus si cu baptistii? Eu sunt sigur ca da!
   Chestiunea cu „identitatea baptista„ este cam ciudata. Eu stiam ca Marturisirea de Credinta si Statutul Cultului sunt cele care reglementeaza identitatea baptista din Romania. Sentimentul pe care il am este ca mai este ceva si nu stiu ce. Poate ma ajuta cineva. L-am intrebat pe tata daca el stie ceva. Nu stie. Cred ca nici bunicul meu nici strabunicul meu nu stiau ceva despre aceasta identitate. De cand noi trebuie sa aparam identitatea unui cult? Stiam ca Singurul care are dreptul de a avea identitate este Mantuitorul nostru scump. Restul sunt forme trecatoare.
   Noi credem in „unitate in diversitate„. Chiar daca nu inteleg toate argumentele fr. Ton si nici pe cele ale fr. Negrut, nu inseamna ca ei sunt mai putin sau mai mult baptisti ca mine. Eu propun ca la fel cum facem cu subiectele escatologice de ex. sa facem si cu acest subiect. Ne respectam unii pe altii. Fr. Ton nu a fost singurul si nici ultimul baptist care a vorbit in limbi, iar fr. Negrut nu este nici primul si nici ultimul baptist care nu practica asa ceva. De ce nu putem aplica Rom 14 si in acest subiect: „Cine face pentru Domnul face, cine nu face pentru Domnul nu face.„
   Ar fi multe de spus, dar ce rost? Cine este oare curios…?
   Cu drag,
   Ciprian

 8. Cred ca intre timp I. Ton s-a lasat pagubas in a mai defini teologia miscarii Strajerul!
  Sa fie de „vina” virsta?

  Iar apropo de comentariul lui Ciprian de mai sus (il citez): „Noi credem in “unitate in diversitate“, suna cel putin ciudat.
  1. Care „noi”? Exista schisma in cadrul bisericilor baptiste; de ex. baptistii fundamentalisti si cei moderati (din SUA); deosebiri peste care nici unii nu trec.
  2. Gasiti ca sunteti in unitate cu Crestinii dupa Evanghelie nebotezati (boteaza pruncii), cu luteranii, penticostalii, episcopalienii, catolicii sau ortodocsii?
  La care anume unitate va referiti?

 9. Toate acestea sint bine implementate asupra poporului si poporul nu poate sa inteleaga adevarul din lipsa de informatie adevarata si cu scop adevarat.Lucrurl acesta putem sa-l invatam din momentul in care putem sa judecam fara sa ajungem manipulati.Cum?Sa avem acces direct la sursa si sa nu ajungem manipulati in puterea filozofica sau ceea de carisma.Lucrurile sint scrise pe intelesul nostru pe paginile SFINTELOR SCRIPTURI,dar noi avem dupa cum se vede de interpretori si filozofi care sa ne dea invataturi ce gadila urechile si ne lauda sau ne dau un mic la gratar si o halba de bere in mana sa se umple stomacul si mintea sa fie fericita.Pentru crestini se dau promovari si posturi prin care sa prinda si ei o coaje si o reclama.Domnul Isus ne explica despre toate si ne lasa prin ucenici mesaje scrise ,doar ca exemplu;matei cap7 cu 15 la 23 ,matei capitolul 23 si multe altele cu cei bogati,cu fariseii si carturarii care nicidecum nu -l doreau ,dupa cum si preotii s-au unit pentru a-l condamna .Si prin cine?Si cum?Azi credem ca este mai diferit?Nicidecum.Si cand lucrurile le intelegi ,le scrii si le dovedesti ajungi sa fii considerat nebun ,persoana ignoranta si care barfesti.Cine are dreptate?Si cine ajunge de fapt in suferinta?Cel ce spune adevarul si se lupta pentru adevar si dreptate fiinca sintem intr-un sistem corupt condus de:” Satana (care)se preface intr-un inger de lumina. 15. Nu este mare lucru, dar, daca si slujitorii lui se prefac in slujitori ai neprihanirii. Sfarsitul lor va fi dupa faptele lor. “Si atunci ne este greu sa accesam paginile cu faptele fiecaruia?Faptele dovedesc de fapt cine sintem si ce scopuri detinem.Cei cu vorba si filozofia fara fapte cum sint ?Si de fapt cine sint?
  Deci sa nu ne autoinselam si la fapte bine seama sa luam.Avem in fata descrisa viata Domnului Isus ,a ucenicilor !!Ei nu au manipulat ,nici nu s-au imbogatit si nici nu au cautat confortul si luxul vietii lor dupa cum politicienii o fac si unii dintre liderii religiosi care ne folosesc doar pentru interesul lor ;iata doar un exemplu recent;
  http://www.gandul.info/politica/referendum-2012-ce-mesaj-a-postat-victor-ponta-pe-facebook-in-asteptarea-verdictului-ccr-9914652
  Deci ei nu sint stresati si timp,bani au pentru vacantele ce le detin ;
  http://filipsinvestigation.blogspot.com/2011/04/e-la-moda-sa-nu-ti-platesti-datoriile.html
  ,iar poporul 80% nu are conditii optime si nici confort pentru strictul necesar.Voi votati si lucrati ,iar noi ne distram si in calatorii plecam !!!Aceasta este mentalitatea politicianului iresponsabil ca si a multor lideri religiosi care nu stiu in ce consta slujirea si nu cunosc mesajul din 1 Petru cap.5 “1. Sfatuiesc pe prezbiterii dintre voi, eu, care sunt un prezbiter ca si ei, un martor al patimilor lui Hristos si partas al slavei care va fi descoperita:
  2. pastoriti turma lui Dumnezeu care este sub paza voastra, nu de sila, ci de bunavoie, dupa voia lui Dumnezeu; nu pentru un castig marsav, ci cu lepadare de sine. 3. Nu ca si cum ati stapani peste cei ce v-au cazut la impartire, ci facandu-va pilde turmei. 4. Si cand Se va arata Pastorul cel mare, veti capata cununa care nu se poate vesteji, a slavei. “Deci sa detinem informatia valabila si sa stim pentru cine votam si pentru cine dorim sa slujim in viata de zi cu zi ,sa cautam mesajul descris pe paginile Scripturii,fiindca astfel nu o sa ajungem dezamagiti !!!

 10. Din vorbele de duh citate la dreapta (citez): „Credinta inseamna: a elibera indestructibilul din tine sau, mai bine, a fi indestructibil sau, si mai bine: a fi.
  Franz Kafka”
  Ei bine, catelul ESTE, adica are viata (da din coada) dar credinta nu are; nu din rautate ci din motive de ordin subiectiv 🙂

Dă o replică!

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s