Un an de „Frică şi cutremur”. Mai puteţi?


Frică şi cutremur împlineşte azi un an de zile. Pe 28 decembrie 2009 publicam prima mea postare, Cu cărţile pe faţă, un fragment de jurnal care reflecta într-o nume măsură perioada pe care o traversam în umblarea mea evanghelică.

Aşa cum recunoşteam pe undeva, într-un comentariu, nu ştiu de ce mi-am făcut blog. Nu am avut o ideee anume, o viziune, ci doar am văzut că există această posibilitate (gratis!) de ieşi în spaţiul internautic şi prin altceva decât anostul Facebook. Am început aşadar să scriu şi am constatat că … îmi place. Restul este efemeritate topită în octeţi, coduri pentru caractere şi protocoale de transmitere a datelor, un soi de interacţiune “soft” cu un mediu ce pare să ne fie tot mai ostil prin supraaglomerare de idei, gânduri şi nimicuri.

Ca şi boboc în ocupaţia asta, la nivel de hobby totuşi, am experimentat deja câteva din capcanele cu care aceasta ne prinde repede pe cei neiniţiaţi: lipsa timpului, urmărirea mult prea focalizată a contorului de vizualizări, ispita “ratingului”, criza de idei, pleznirea obraznicilor acolo unde-i doare, plătirea de poliţe, “transa” postărilor în cascadă şi alte din astea pe care bloggerii rareori sunt dispuşi să le recunoască. În toate astea, daţi-mi voie să îmi asum şi un merit, anume acela de a nu fi renunţat în faţa provocărilor pe care blogul, această crudă oglindă a propriei noastre personalităţi, le-a lansat imaginii de sine pe care mi-am dobândit-o până acum. Sunt blogger şi nimic din ceea ce iese de pe tastatura mea nu îmi este străin …

Interesant a fost pentru mine să văd şi felul în care am fost perceput de către cei cu care am interacţionat pe blogul meu sau al altora: barthian, neo-liberal, agnostic, violent, hegelian, existenţialist, arminian, ignorant, inconsecvent, ortodox, pocăit, obiectiv, subiectiv, ţonist, anti-ţonist şi deja cred că ajung, deşi sunt convins că mi-au scăpat încă vreo câteva bune. Cineva îmi spunea, nu de mult, că sunt greu de “citit”, de încadrat într-o direcţie anume, că nu poate să spună omul ce cred şi cu cine “ţin”. Probabil că această predilecţie a mea pentru a lansa întrebări incomode şi provocări cu privire la consistenţa crezului evanghelic este deranjantă pentru unii; nu există încă fundamentata în spaţiul evanghelic românesc o cultură a dialogului şi a cercetării deschise a variantelor de lucru, pe teme considerate beton în crezurile noastre. Supus unei continue presiuni de legitimitate din partea ortodocşilor iar acum tensiunilor interioare tot mai puternice, evanghelismul românesc a rămas mult prea închistat, rigid, încremenit în propria-i frică de a gândi în afara cutiuţei. Aici aş vrea eu să-mi aduc modesta contribuţie, la dezgheţarea apelor, la primenirea modului în care gândim şi la modelarea unei paradigme a autocercetării continue pe calea spre Tatăl.

Am cunoscut câţiva oameni interesanţi, pe care mi-ar plăcea să-i întâlnesc şi în „realitate”; am interacţionat însă şi cu personaje prost-crescute, care nu şi-au dorit altceva decât să împroaşte cu noroi şi să omoare orice speranţă a unui dialog decent. A fost o perioadă când am lăsat comentariile să intre direct la vedere, nemoderate; isteria cu Ţon şi Străjerii a încins unele creiere peste măsură aşa încât am fost nevoit să trec totul la moderare – cu scuzele de rigoare faţă de cei în care am încredere că nu scriu baliverne şi despre care ştiu că nu merită acest tratament destul de puţin prietenos …

Mulţumesc prietenilor, celor care m-au încurajat, dar şi celor care m-au ajutat să-mi îmbunătăţesc calitatea demersului meu blogeristic prin sfaturi şi chiar critici (constructive!). Tuturor vă doresc un An Nou fericit şi o umblare cât mai palpitantă şi mai rodnică în această lume, alături de Tătăl nostru care ne iubeşte atât de mult!

4 comentarii

  1. Scrie…ca scrii bine. Fii convins ca pe zi ce trece vei scrie din ce inc e mai bine! Un an mai bun si mai plin de binecuvantari!

Dă o replică!

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s