Baptiştii: nişte flori de primăvară răsărite în mijlocul unui gropi imense de gunoi …


Ni se sugerează că ar trebui să ne simţim jigniţi de materialul video prezentat astăzi pe VideoNews-Antena 3. Eu cred că e un început greşit. Ar trebui să începem cu altceva. Ar trebui să ne cerem iertare.

Scrisoarea lui Otniel Bunaciu către preşedinţii de comunităţi şi membrii UBR se avântă cu curaj în apărarea onoarei nereperate a baptiştilor români, uitând că la un moment dat ei înşişi au jucat după aceleaşi reguli dezonorante împotriva celor care s-au îndepărtat de “credinţa şi practica bisericilor baptiste din România”. Alin Cristea a surprins cât se poate de fidel ironia acestei situaţii; cred totuşi că ea are întrânsa şi o fină conotaţie pedagogică, pe care ar fi păcat să o ratăm chiar acum.

Dacă nu ne-a crăpat obrazul de ruşine pentru toată batjocura adusă Străjerilor cu filmuleţele de pe YouTube şi pentru mişelia scrisorii lui Daniel Chiu, Domnul a găsit cu cale să ne lase biciuiţi în pielea goală de impertinenţa unor amatori de rating mediatic, nişte habarnişti în materie de informare pertinentă şi corectă a publicului.

Dacă nu ne-am aplecat de bună voie să cercetăm cu seriozitate ce înseamnă aceea identitate baptistă, acum va trebui să o scoatem cumva din noroi şi să vedem dacă mai e ceva de capul acesteia. Sectanţi, pocăiţi, rătăciţi, aiuriţi, ipocriţi, bigoţi … hm, nu ne-ar place să fin cunoscuţi aşa. Am vrea ca cei ce urmăresc halucinantul balamuc iscat de tărăşenia cu Iosif Ţon să ne considere oameni frumoşi, de caracter, exemple demne de urmat în societate. Patetică iluzie …

Dacă nu ne-am cerut iertare cu adevărat de la fraţii noştri penticostali, să aşteptăm acum noi mult şi bine până ce slugile lui Voiculescu îşi vor cere iertare de la baptişti pentru afrontul produs. Aş fi fost uşor de convins, dacă cineva mi-ar fi spus că personajele zglobii inserate în finalul materialului erau surprinse la o întrunire a pastorului Chris. Dar nu, ele sunt baptiste, aşa cum baptişti sunt şi cei ce au intrat până în gât în nedreptul şi nemilosul joc al nemerniciei sectare. Ne merităm soarta.

Încă ceva: Otiniel Bunaciu nu suflă un cuvinţel despre baptista care şi-a pângărit în prime time cultul din care face parte. Ea nu este importantă, nu ştim cine e şi nici nu ne interesează. Vulgaritatea, ne sugerează dl.Bunaciu, stă în alăturarea acelor filmuleţe materialului de pe Canal D, nu în faptul că fata şi-a desfăcut cu neruşinare picioarele în văzul tuturor. Bravos Uniune, halal să-ţi fie!

17 comentarii

 1. Păi nu știm, din filmuleț, dacă respectiva e baptistă.

  Pînă acum credeam că o uniune de biserici (baptiste sau penticostale) ar trebui să aibă neapărat angajați un jurist și un arhitect. Acum cred că mai trebuie încă un al treilea angajat: un jurnalist de investigație. :)))))

 2. A zis blondina că-i baptistă? Doamna mai în vârsta a zis despre tipa blondă c-ar fi baptistă. Nici ea, blonda, nici maică-sa, bruneta, n-au zis nimic despre biserica baptistă. Prin urmare, mi se pare doar o supoziție. Iar faptul că a cântat într-un cor baptist și că a fost în America de unde ar fi venit baptistă n-o face baptistă. Mult zgomot pentru nimic… Dar poate n-am înțeles eu bine că m-am cam grăbit cu video-ul (nici acum nu-mi vine să cred că m-am uitat la tâmpenia aia de fișier).

  1. Nu, n-a zis, nu avem marturia fetei … dar mai conteaza? In absenta acestui detaliu picant, materialul ar fi fost fara indoiala unul banal. Asa … succesul este garantat.
   Titlul este sugestiv: „Baptista dezvirginata”. Poate o fi trecut in viata ei prin fata unei biserici baptiste, mai stii?

 3. Poate tot materialul este de fapt o razbunare impotriva baptistilor…pentru acuzatiile aduse altora…cu aceleasi arme (au comentat impotriva manifestarilor unui negru…au primit la fel doar ca pe un post public de televiziune, cand ei au facut-o tot intr-un spatiu public dar cel al internetului)

 4. Nu am pus „like” în semn de solidaritate cu gunoiul de reportaj împotriva fraților baptiști. Ceea ce s-a prezentat la Antena 3 este o insultă adusă tuturor neoprotestanților. Mă simt la fel de batjocorit ca și voi. Astăzi, de dragul vostru, sunt baptist! Însă faptul că ați abordat problema din punctul de vedere al lui David față în față cu batjocoritorul Șimei este un adevărat model de smerenie și căință. De care, din păcate, iarăși dau dovadă tocmai cei care nu au nevoie.

 5. Una din cele mai amare bucurii este bucuria celor vorbiți de rău (Matei 5:11-12). Din când în când, câteva picături din această bucurie ne pot face foarte bine la modestie și la sfințire. Sunt ierburile amare care împlinesc jertfa. Ca unul care le-am gustat de câteva ori, mulțumesc lui Dumnezeu pentru ele. Nu văd de ce ar trebui să dăm un comunicat despre această bucurie unică a noastră.

  1. Sunt de acord. Ma gandesc ca putem trece peste eventuala ofensa si in acelasi timp sa avem o marturie comforma cu adevarul. Totusi mi-e greu sa cred ca „profesionistii” din media romaneasca sunt dispusi sa se smereasca intru adevar, asa ca greutatea ramane in continuare pe umerii nostri …

 6. Evrei 13:4 Căsătoria este demnă de cinste în toate şi patul neîntinat; dar pe curvari şi adulteri îi va judeca Dumnezeu.

  1. Ce legătură are versetul ăsta din Evrei 13:4 cu cazul în discuție?

   Mai bine versetul din Apocalipsa 21:8, unde scrie că TOȚI MINCINOȘII vor ajunge în iazul de foc, care arde cu foc și cu pucioasă, adică moartea a doua.

   Desigur, numele unor mincinoși vor fi citite nu din Cartea Vieții, ci din registrul cu membri al unor biserici baptiste, penticostale etc.

 7. Draga Andrei
  Nu public pe blogul meu materiale / comentarii care alimenteaza ura si dispret interconfesional.
  Pe de alta parte, asa cum eu ca si evanghelic, nu scriu despre probleme eclesiale ale BOR – despre care poti fi sigur ca sunt reale, mai stiu si eu cate ceva – te rog si eu pe tine, ca ortodox sa-ti orientezi besteleala inspre ograda ta. Nu iti este de folos nici tie, dar nici noua, sa discutam lucruri care nici macar prin ricoseu nu au de-a face cu biserica din care faci parte. Lasa-ne pe noi cu ale noastre si uita-te mai bine la ale voastre. Fair?
  Dyo

 8. Convingerea mea este ca se da prea multa apa la moara referitor la mizeria data de niste netaiati imprejur pe canale de televiziune! Noi adevaratii baptisti ar trebui sa raspundem cu multa intelepciune unor asemenea atacuri si dezinformari!
  De asemenea cred ca sunt si unii „vopsiti baptisti” care nu-si cunosc nici istoria nici marturisirea de credinta dar care isi dau aiurea cu parerea! Mai bine ar tacea, este important sa stii cand anume trebuie sa taci!

 9. Da, e din ce in ce mai greu de raspuns la intrebarea asta, dar totusi nu imposibil!!!!
  Un baptist adevarat inseamna mai multe, una dintre acestea multe cred ca este teoria (doctrina) insotita de traire! Si ar mai fi multe de spus despre ceea ce inseamna un baptist autentic ………………………………………

Dă o replică!

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s