Cărarea spre regăsire – (2) Mozart – Simfonia nr. 39 în Mi bemol major


O istorie romanțată a unor pribegii, și a urmelor lăsate pe cale …

Mozart este primul compozitor clasic pe care l-am ascultat vreodată, asta cam de pe când aveam vreo opt-nouă ani. Pe același disc de pick-up aveam inclusă și simfonia cu numărul 40. Prima ei parte, cea a cărei temă principală este arhicunoscută și care cucerește pe oricine de la prima audiție, m-a atras și pe mine foarte repede în mrejele ei. O ascultam destul de des, aproape zilnic.

Pe cealaltă parte a discului era această a simfonie cu numărul 39, total diferită, cu teme muzicale parcă mai greu de memorat, mai gălăgioasă pe alocuri și parcă mai puțin îmbietoare …

După o vreme, se putea constata ușor care din cele două fețe ale discului era cea preferată de mine. Zgomotul de fond specific unui disc uzat devenea tot mai sâcâitor la audierea Simfoniei 40. La un moment dat mi-am propus să „echilibrez” situația: să nu am parte de o audiție a acestei simfonii fără să o fi ascultat pe cealaltă de două ori.

Astfel, s-a produs minunea: astăzi îmi place Simfonia a 39-a a lui Mozart cel puțin la fel de mult cât celebra 40. Este una din lucrările mozartiene cele mai dragi mie. Am descoperit că deși s-ar putea să fi fost ultima compoziție cu adevărat clasică a geniului din Salzburg – în timp ce a 40-a este considerată de unii ca fiind prima lucrare romantică din istoria muzicii universale – ea degajă o frumusețe deosebită, cu mult deasupra valorii temelor muzicale în sine și a discursului cromatic specific lui Mozart. Ceea ce îi simțeam propriu acestei simfonii era o energie ascunsă, o vitalitate care părea să nu poată fi stăvilită sub nici un chip de cadrul îngust al expresiilor corecte ale veacului în care s-a zămislit. Conformată unei forme rigide, inflexibile, și totuși liberă: așa mi se prezenta, paradoxal, această minune muzicală.

Nu aveam de unde să știu asta la acea vreme ceea ce am aflat mai târziu despre austriacul Karl Bohm, că este un dirijor de prestigiu, unul dintre cei mai buni ai secolului XX. Iată că în penuria ceaușistă, într-un orășel modest din nordul României, pe un pick-up monofonic cu difuzorul încorporat în capacul cutiei (cele stereo erau foarte scumpe și destul de greu de găsit), un băiețel de școală primară avea harul să se delecteze cu astfel de minunății, altele decât desenele animate cu Tom și Jerry sau emisiunea de sâmbătă a lui Tudor Vornicu …

Iată o variantă a acestei simfonii în viziunea lui Leonard Bernstein:

 

Reclame

Un gând despre “Cărarea spre regăsire – (2) Mozart – Simfonia nr. 39 în Mi bemol major

 1. Buna Ziua!
  Eu sunt Vlad, unul dintre membri Radio Whisper – un radio antimanele dedicat bloggerilor şi nu numai.
  Am găsit întâmplător blogul tău, am citit câteva articole şi nu am vrut să ies înainte să te felicit – mi-a plăcut mult ce am găsit aici. Am fost atras de subiectele interesante si de originalitatea articolelor. Felicitari ! Noi promovăm la radio diferite articole ale bloggerilor, iar azi am promovat un articol de-al tău; am specificat sursa articolului şi am deschis şi un subiect pe baza acestuia. Dacă doresti, poţi să ne recomanzi orice articol, iar noi îl vom promova.
  Ne-ar face plăcere să ştim că ai dori să ne susţii în acest proiect de radio şi să accepţi o eventuală colaborare.
  M-am gândit aşadar să vin cu o propunere:
  Pe Radio Whisper se difuzează toate genurile de muzică, exceptând manele şi piese necenzurate. Avem şi câteva emisiuni, ştiri etc. Ne-am propus să realizăm un proiect mare, iar pentru asta avem nevoie de susţinerea şi ajutorul tău şi al celorlalţi colegi bloggeri. Dorim să creăm o echipă cât mai complexă de oameni cu un talent aparte şi m-am gândit că poate ai vrea sa ni te alături şi să colaborăm (binenţeles, pe unul dintre domeniile care îţi place). Dorim de asemenea să îţi acordăm un scurt interviu. Pentru noi sunt importante ideile şi modul de a gândi al bloggerilor şi al ascultatorilor noştri.
  Îti multumesc pentru timpul acordat, iar acum îti propun sa adaugi linkul sau bannerul nostru pe blogul tău şi să ne dai add la id-ul asculta.whisper sau un e-mail, tot la asculta.whisper@yahoo.com, pentru a discuta mai multe.

  http://www.radiowhisper.com
  Multumesc,
  Cu stimă Vlad!

Dă o replică!

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s