Evangelion modern 3:1-21


Modern şi Darwin

1 Între Gânditori era un om cu numele Darwin, un om deştept, respectabil în tagma cercetătorilor Naturii.

2 Acesta  a venit la Modern, chipurile sub pretextul unui demers ştiinţific, şi i-a zis: “E ceva aici. Progresul care ne caracterizează vieţile nu ar fi posibil dacă raţiunea care îl conduce nu ar fi bine fundamentată.”

3 Modern i-a răspuns: “Iţi argumentez logic şi ştiinţific că dacă nu urci la următorul nivel nu vei ajunge la fericire.”.

4 Darwin i-a zis: ”Cum pot eu să merg mai repede decât Natura însăşi mă conduce? Există vreun mod de accelera procesul?”

5 Modern i-a răspuns: “Iţi argumentez logic şi ştiinţific că dacă cineva nu urcă în barca Relativităţii nu va ajunge la fericire.

6 Ce este credinţă aparţine iluzoriului dar ce este din Gândire este realitate.

7 Nu te mira că ţi-am zis: “Trebuie să urci la un nou nivel”

8 Căile minţii sunt întortocheate şi nu ştii de la început pe unde te vor conduce: tot astfel este şi cu cel ce se va baza numai pe Gând.”

9 Darwin i-a zis: ”Care este pasul ce mai trebuie făcut?”

10 Modern i-a răspuns: “Tu care ai deschis calea întregii omenirii către un nou mod de a vedea lucrurile te mai întrebi ce pas mai trebuie făcut?

11 Iţi argumentez logic şi ştiinţific că eu vorbesc lucruri verificate empiric; voi încă mergeţi pe supoziţii.

12 Dacă aceste absoluturi logice şi raţionale îşi găsesc atât de greu loc în gândirea voastră cum ar putea să îşi găsească loc în ea cele relative?

13 Nimeni nu şi-a pus mintea până acum cu gânduri nefundamentate pe absolut afară doar doar de Cel stăpâneşte în această lume fără să mai plece de la  fundamente.

14 Şi după cum credinţa a fost suspendată, în numele raţiunii, tot aşa va fi suspendată şi raţiunea cu care am venit eu în lume

15 pentru ca oricine Mă va urma să nu rătăcească în deşertăciuni ci să ajungă la eliberare.

16 Fiindcă atât de mult timp şi şansă a dat Natura aceasta omenirii încât a renunţat la orice fundament raţional pentru ca oricine o urmează să nu rătăcească în sofisme ci să fie liber.

17 Natura nu l-a adus pe lume, pe Omul Modern, pentru a-i revela contradicţiile şi lipsa de temei, ci pentru ca lumea să fie eliberată de ele.

18 Oricine îl urmează nu va fi responsabilizat de inconsistenţa vieţii sale; dar cine nu îl urmează e în mare bucluc, pentru că nu a urmat singura cale deschisă de Omul Modern.

19 Şi necazul constă în faptul că, odată venită raţiunea în lume, oamenii au iubit mai mult superstiţiile decât logica, pentru că erau mai profitabile.

20 Căci oricine caută foloase folosind superstiţiile, urăşte faptele clare şi concrete şi nu caută o logică pe lume, ca să nu fie daţi de gol în inconsistenţa lor.

21 Dar cine judecă logic şi ştiinţific, se bizuie pe raţiune, ca să i se vădească acurateţea după principiile ştiinţifice ce călăuzesc Natura.

Reclame

Dă o replică!

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s