Gândul patristic al săptămânii (7)


Deci fericit cu adevărat este Dumnezeu. Căci orice am presupune că este El, fericită este viaţa nepătată, binele negrăit şi neînţeles, frumuseţea nespusă, mulţumirea prin sine, înţelepciunea şi puterea; lumina adevărată, izvorul a toată bunătatea; stăpânirea aşezată peste toate; singurul bun vrednic de iubit, Cel ce e mereu la fel; bucuria neîncetată; veselia veşnică; Cel despre care spunând cineva toate câte le poate, nu spune nimic din cele vrednice de spus. Căci înţelegerea nu poate ajunge pe Cel ce este. Chiar dacă vom putea să înţelegem ceva din cele mai înalte despre El, nu putem spune prin nici un cuvânt ceea ce înţelegem.

Dar deoarece Cel ce a plăsmuit pe om, l-a făcut pe el după chipul Lui, în rândul al doilea fericit este cel ce a fost făcut părtaş la Cel care poartă numele fericirii adevărate (prin fiinţă). […]

Dar deoarece întinăciunea păcatului a urâţit frumuseţea chipului, a venit Cel ce ne-a spălat în apa cea vie şi săltătoare spre viaţa veşnică, aşa încât noi, lepădând urâţenia de pe urma păcatului, ne înnoim iarăşi după modelul cel fericit. Şi precum în meşteşugul zugrăvelii cel priceput ar spune celor nepricepuţi că faţa frumoasă este aceea care se alcătuieşte din părţi de un anumit fel, care are părul aşa, ochii rotunzi, sprâncenele arcuite, o aşezare regulată a obrajilor şi, pe rând, toate din a căror bună întocmire se alcătuieşte frumuseţea, la fel şi cel ce zugrăveşte sufletul nostru prin imitarea Celui singur fericit descrie prin cuvânt, pe rând, cele care alcătuiesc împreună fericirea. Deci zice întâi: “Fericiţi cei săraci cu duhul, că a acelora este Împărăţia cerurilor.”

Sf. Grigorie de Nyssa, Despre Fericiri, Cuvântul I

Reclame

Dă o replică!

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s