Scrisoare deschisă adresată Reverendului Tică Corneliu


Se înteţeşte tot mai mult focul unei dispute distructive în spaţiul blogosferic al evanghelicilor români, iar eu şi cu dvs suntem direct responsabili de acest lucru. În ce mă priveşte, urmare a insinuărilor cu privire la persoana mea din articolulul publicat pe blogul lui Răsvan Cristian, am considerat că este de datoria mea să mă apăr şi să corectez ceea ce era eronat. Acestor demersuri, li s-au adăugat şi alte reacţii; ele nu au avut darul de a calma spiritele ci dimpotrivă.

Este evident că un ping-pong purtat pe două bloguri, beneficiind şi de aportul uni public partizan, de ambele părţi, nu are şanse să ne conducă înspre o rezolvare decentă, creştinească, a conflictului. Eu unul nu doresc să întreţin o astfel de dispută. Trebuie să facem ceva pentru îndreptarea situaţiei.

Vă propun o dezbatere pe un teren neutru, fără spectactori. Blogurile nu oferă un astfel de cadru şi, oricum, aşa cum dvs nu doriţi să vă împlicaţi în dezbateri pe blogul meu, veţi înţelege că nici eu nu vreau să mă implic în cele de pe blogul lui Răsvan Cristian.

Singura variantă rezonabilă, în acest context (înţeleg că sunteţi din diaspora), este să discutăm prin email. Este o metodă lentă, recunosc, şi nu ne oferă avantajul unui dorit dinamism; în schimb, putem fi mai riguroşi şi mai ordonaţi în argumentare. Cu puţină disciplină şi răbdare cred că putem realiza o comunicare eficientă şi roditoare.

Binenţeles, întreaga noastră discuţie va fi confidenţială. Prin prezenta scrisoare eu mă angajez la respectarea caracterului privat al dezbaterii, lucru pe care, desigur, o să vi-l pretind şi dvs. Eventual, dacă Domnul ne va ajuta să ajungem la o rezoluţie comună, o putem publica.

Se înţelege, pe toată durata acestei dezbateri în doi, va trebui să avem un armistiţiu pe spaţiul blogosferic. Putem conveni, de comun acord, ce înseamnă asta: blocarea comentariilor, ştergerea comentariilor deja scrise, parolarea postărilor sau chiar eliminarea lor. Pentru mine aceste lucruri sunt mai uşor de implementat; sunt convins însă că la cererea dvs Răsvan va face tot ce este necesar pentru ca acest armistiţiu să funcţioneze de ambele părţi.

Consider că avem şansa de a o oferi un model în spaţiul blogosferic evanghelic românesc, mult prea infectat de calomnii, defăimări şi afirmaţii ce nu îşi au locul între fraţi şi surori în Domnul.

Aceasta este oferta mea. Dacă aveţi o altă sugestie, mai practică, vă rog să mi-o comunicaţi. Adresa mea de mail este dyobodiu@gmail.com .

Îmi exprim speranţa că demersul meu, animat de dorinţa de a aplana o stare conflictuală nefolositoare nici unuia dintre noi, îşi va găsi un răspuns pozitiv din partea dvs. Am ales metoda scrisorii deschise pentru că nu cunosc adresa dvs de email. De acum încolo, ar fi de dorit să putem comunica doar pe privat.

Dionis Bodiu

Sighişoara, 24 martie 2011

Reclame