Osama a murit! Trăiască bin Laden!


Osama bin Laden e istorie acum. În timp ce nu ne sunt foarte clare circumstanţele uciderii sale, cred că deja unele implicaţii se pot întrezări. Va rămâne pentru o vreme în conştiinţa publică a contemporaneităţii, fie prin viruşi informatici cu numele său, fie prin epigonice asumări ale agendei sale; sunt convins că nici Holywoodul nu va ceda tentaţiei de a aşterne într-un thriler povestea vieţii acestui om şi mai ales a felului în care bravii combatanţi SEAL i-au venit de hac (neapărat cu steagul americănesc pe fundal …).

Totuşi, dincolo de nivelul superficial al unor afirmaţii gen „Lumea este un loc mai sigur fara Osama bin Laden”, trădând o surprinzătoare naivitate, cred că putem identifica mai multe semnificaţii în dispariţia acestui terorist. Nu a fost ucis doar un duşman, ci o reprezentare convenabilă a neprihănirii noastre. Bin Laden era pentru noi, cei civilizaţi, un avatar al demonilor de care credem că am scăpat odată cu căderea comunismului.

Am depăşit cu succes procesul exorcizării exceselor unui ev întunecat, unul care şi-a trăit în nazism o ultimă şi nefastă culme. Ne-am civilizat. Privim acum cu oripilare la cei ce nu au făcut paşi ca ai noştri, la exponenţii unui iad real, încă prezent aici pe pământ. Noi nu suntem ca ei, ca Osama. Noi suntem toleranţi (deşi nu-i putem suporta pe cei ce-o ţin pe-a lor, una şi bună …). Noi nu ucidem inocenţi (mai poa’ să ţină cineva socoteala avorturilor din România?). Nu folosim femeile drept scuturi umane (ci la cu totul alte „slujbe” mai onorabile!).

Osama a fost cam tot ce credem că nu suntem noi. La fel şi Saddam. La fel şi Gaddafi. La fel şi alţii ca ei. Ei sunt demonii. Deunăzi, am văzut un american exultând de fericire la auzul morţii lui bin Laden, exprimându-şi dezgustul la gândul că trupul teroristului ar putea să se bucure de un serviciu funerar, orice va fi însemnat acest lucru. Demonii nu se îngroapă; ei sunt aruncaţi în gheena istoriei, asta nu pentru a fi uitaţi (să nu ne facem iluzii), ci pentru ca mântuirea în fața conştiinţei umanităţii să le fie pe veci prohibită.

Dar nu despre Osama scriu eu aici, ci despre noi. El este un fel de oglindă distorsionantă, din acelea care fac deliciul copiilor, în care, privind, vezi o caricatură a realităţii. Ştii că tu nu eşti aşa, că burtoiul umflat din faţa ta nu îţi aparţine, că acolo este o evidentă grosolănie. Priveşti şi râzi. Te bucuri. Acesta nu sunt eu, zici.

La fel facem cu Osama. Delimitându-ne de el, ne alipim şi mai tare, asemeni lui Narcis, de propria noastră umanitate. Nu suntem chiar asa de răi, vezi? Panaceu antidepresiv pentru o lume plictisită, Osama ne-a fost adminstrat în reprize scurte, la concentraţii variabile, până când, se vede de la o poştă, ne-am obişnuit cu el. Am avut nevoie de fanatismul lui pentru a simţi că luptăm împotriva a ceva, nu contează neapărat ce, dând astfel un sens vremelnic existenţei noastre. Cât timp el a avut o agendă, am avut şi noi una. Un Superman fără Lex Luthor e bun de mascotă pentru echipa de oină a unei şcoli de provincie. Nu are nici un farmec să ai atâta tehnologie la îndemână, să fii atât de înţelept şi de brav, şi să nu ai împotriva cui să-ţi exersezi muşchii.

De ce să privim la perfecţiune şi să suferim văzându-ne bubele, prin comparaţie? Nu-i mai simplu să privim înspre cealaltă extremă, spre cei căzuţi? How convenient! Ei au puşti în mâini şi luptă pentru himere. Noi avem telecomenzi şi tânjim după linişte. Avantaj noi…

Fariseul evlavios din pilda Mântuitorului poartă costum astăzi, butoneaza paşnic pe gadgeturi de ultimă generație, îşi împarte icoanele pe Facebook, tresare de emoţie când fluctuează Bursa şi multumeşte tainic, cu o nedisimulată credincioşie, Mamei Naturi că nu s-a născut în Orientul Întunecat sau pe undeva prin poate mai sperietoarea Africă. Cei ce au văzut filmul Babel înţeleg despre ce vorbesc.

Acestea fiind zise, nu cred că ne cade bine omorârea lui bin Laden. Ni s-a spart oglinjoara. Nu mai avem etalonul inferior, acel bau-bau care li se arăta uneori şi creştinilor de catre fundamentalismul ateu contemporan.

Ne trebuie o altă reprezentare. Umanismul nostru super-optimist are nevoie în permanenţă de infuzii ale exceselor fundamentaliste pentru a-şi conserva statutul de arhitect al culturii contemporane. Va fi o persoană? O idee, poate? Va fi un vis al unei grupări extremiste? Nu ştiu. Ceea ce pot spune, fără teama de a greşi, este că, observând tiparele după care omul contemporan îşi defineşte identitatea, nu va trece multa vreme până când va fi nominalizat noul demon.

Indiferent cine va fi el, ştiu că va îndeplini o condiţie universal valabilă când vine vorba de identificat anticrişti: nu va fi dintre ai noștri. Pariu?

5 comentarii

 1. ” De ce sa privim la perfectiune si sa suferim vazandu-ne bubele prin comparatie ? Nu-i
  mai simplu sa privim spre cealalta extrema…?” Desigur ca este mai simplu ! Avantaj noi !

  Totusi,mai simplu…Evrei 12-2 :
  „Sa ne uitam tinta la Capetania si Desavarsirea credintei noastre,adica la Isus…”

  sau,la fel de simplu… Coloseni 3-2 :
  ” Ganditi-va la lucrurile de sus,si nu la cele de pe pamant..” Deci,din nou… Avantaj noi !

  1. Poate că nici nu este nevoie. Mulţi oameni mor pe lumea asta atunci când o spune opinia publică … şi nu atunci când şi-au dat ultima suflare …

 2. Articolul este foarte bun. Se preteaza pentru americani…mai mult decat pentru romani. Pentru ca mai ales ei, desi se considera crestini, nu cheama la Cristos ci isi omoara dusmanii, desi ar trebui sa-i iubeasca asa cum invata Domnul. Se cred mai buni decat teroristii dar nu vad in ce situatie deplorabila din punct de vedere crestin sunt.
  In alta ordine de idei, Osama bin Laden a fost un pretext pentru a ataca tari bogate in petrol iar „uciderea” lui Osama serveste pentru acumulare de capital politic in ceea ce-l priveste pe Obama.

Dă o replică!

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s