Farmecul discret al geometriei (1)


Geometria este arta de a gândi corect, pe figuri incorecte.
Henri Poincare

Una din disciplinele mele favorite în școală a fost geometria plană. Iubeam triunghiurile înscrise în cercuri, medianele și unghiurile adiacente; mă fascina rigurozitatea celor trei pași, ipoteză, concluzie și demonstrație. Tangentele, înălțimile, axiomele și teoremele constituiau pentru mine o lume a descătușării imaginației, a visării și, în același timp, a supunerii conștiente și deliberate în fața unui set de reguli implacabile ce o guvernează.

Dar mai ales, deasupra tuturor acestor lucruri, iubeam sentimentul acela de satisfacție la iscălirea celor trei litere magice, q.e.d. (quod erat demonstrandum), semne al încă unei izbânzi pe câmpul de bătălie al axiomelor şi teoremelor.

Trecut-au anii … Unde ești geometrie, cu triunghiurile tale isoscele cu tot? Ce s-a ales de Teorema lui Pitagora?

Am renunțat la o cariera bazată pe matematicile mult-iubite. Astăzi lucrez în comunitate, coordonez proiecte; ordinea geometrică, docilă în fața pretențiilor matematicianului, s-a volatilizat, lăsând loc imprevizibilului din lucrul cu oamenii. Inerte, triunghiurile și cercurile își așteaptă cu credincioșie stăpânul. Poți conta pe ele: întotdeauna bisectoarele unui triunghi vor fi concurente. Nu se admit excepții, nici surprize.

Aseară, un bărbat în toată firea, după ce m-a asigurat pe parcursul întregii zile că va veni la o întâlnire pe care o programasem dinainte, a încercat să-mi tragă clapa. Nu era obligat să vină, putea să-mi ofere o scuză și să-mi decline invitația. De fapt, nici nu era obligat să-mi ofere o scuză. L-am găsit, întâmplător, încercând să se fofileze, să scape de acea întâlnire, furișându-se discret prin sat, către casă … Când l-am întrebat ce se întâmplă, s-a fâstâcit, a îndrugat o minciună și … asta a fost tot.

Să nu dai de pământ cu toate proiectele astea, ca să scapi odată de astfel de oameni, și să te întorci la lumea formelor geometrice? Păi nu sunt medianele mai de treabă decât aceste ființe care azi te urcă, mâini te spurcă? Vorba unei lozinci afișate astăzi la magazinul din același sat: “Nu mai vindem pe datorie! Când le dai se bucură, când le ceri se supără!”

Triunghiurile dreptunghice nu se dezic de Pitagora și a sa celebră teoremă. Oricum ai alege acel triunghi, oricum l-ai învârti și ai trage de ele, pătratul ipotenuzei va rămâne egal cu suma pătratelor catetelor. Numai noi, oamenii, figuri geometrice mult mai complexe – cum ne place să credem că suntem – mărșăluim pe traiectorii cunoscute doar Cerului: suntem neîncadrabili în paradigme raționale, ireductibili față de orice încercare a da coerență vreunui întreg și … foarte mândri de asta.

Geometria, disciplină plină de tainice învățăminte, prin modelare, joacă un rol important în cartea de debut a lui Noica, Mathesis sau bucuriile simple. Spiritul geometriei, static, ordonat, focalizat pe problemă, este opus de către filozof celui istoric, unul dinamic, aflat într-o neobosită curgere, împărțit în mii de direcții, fragmentat în nenumărate bucățele. Paradoxal, omul și geometria își pot găsi, în gândirea lui Noica, odihna formelor și a ordinii nemișcate.

Geometria stă. Istoria pare că se mișcă, dar este o iluzie. Ea ne oferă mirajul deplasării prin duplicarea de secvențe (istoria se repetă, nu-i așa?). Omul poate să stea și el. Chiar și Dumnezeu … Hm, ce face El, de fapt? Șade.

Când toate stau, unghiuri, pătrate, oameni, fapte, cultură … atunci mintea începe cu adevărat să lucreze. Ce bucurie! Ce plăcere! Poți să tragi linii, să încadrezi figurile în cercuri, să spui ceva semnificativ despre Nae Ixulescu, să întorci pe toate fețele un gest de tandrețe … Apoi, orice problemă serioasă de geometrie necesită construcții ajutătoare, adică figuri trasate pentru a te ajuta fie să vezi mai bine cum stau lucrurile pe foaia de hârtie, fie pentru a face o conexiune logică între relații care par să nu aibă legătură una cu cealaltă.

Ia rigla într-o mână, liniarul sau compasul în cealaltă și … la treabă!

(va urma)

Un gând despre “Farmecul discret al geometriei (1)

Dă o replică!

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s