5:17


“Tatăl Meu lucrează până acum; şi Eu de asemenea lucrez.”

Ioan 5:17

Nu e întâmplător faptul că aceste cuvinte ale lui Cristos sunt ocazionate de o minune înfăptuită într-o zi de Sabat. Rostite fără echivoc, în faţa Iudeilor scandalizaţi, ele primesc sensuri nebănuite mai ales în relaţie cu semnificaţia acestei zile speciale.

Aruncându-ne privirile înapoi, în Genesa, la primul Sabat, vom observa că el este concluzia unei lucrări foarte bine făcute. Un Univers bine creat, bine întocmit, merită un Sabat, un timp al bucuriei şi al împlinirii. Acest prim Sabat devine, mai târziu, pentru Israel parte normativă a legământului său cu Dumnezeu, un semn care să-i aducă aminte să-şi facă cu conştiinciozitate lucrul său, timp de şase zile, iar apoi să se oprească şi să se odihnească în relaţia specială pe care o avea cu El.

Dar primul capitol din Genesa poate fi privit şi profetic, ca o imagine a întregii istorii biblice, încheiată cu Apocalipsa. O astfel de perspectiva ne spune că Isus şi ascultătorii Săi erau încă în ziua a şasea. Abia după moartea Lui, El va privi în urmă la ceea ce a făcut, înviorându-Se la vederea rodului muncii sufletului Lui (Isaia 53:10-11) văzând că lucrurile erau foarte bune, aşa cum concluzionase autorul Genesei relatarea zilei a şasea. Suntem în plin proces de creaţie a omului, nu a celui biologic ci al celui născut de sus ( sau din nou ), al unuia care să poată cu adevărat să poarte în lume suflarea de viaţă a Celui care l-a creat.

Aşadar Sabatul nu a venit încă, spune Isus aici. Tatăl lucrează, Fiul de asemenea, şi nu este vreme de pierdut. Sabatul urmează crucii şi nu este al tuturor, ci este recompensa celor care aleg să creadă în Isus Hristos, Fiul lui Dumnezeu. Aceasta este de fapt şi mesajul autorului epistolei către Evrei unde, în capitolul patru, Sabatul este văzut ca destinaţie finală a poporului călăuzit de Dumnezeu (Evrei 4:9).

Dar pentru ca lucrurile să fie foarte bune, şase zile spune Domnul, să-ţi faci lucrul tău ( Exod 20:9 ) pentru ca apoi, la vremea potrivită, să intri cu bucurie în odihna Stăpânului …

Reclame

Un gând despre “5:17

Dă o replică!

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s