Benny Hinn – misiune cu de-a sila (nu) se poate (R)


Vestea posibilului divorţ al lui Benny Hinn ( soţia sa a depus actele încă din februarie ) este deja desuetă; nici chiar la vremea ei nu a impresionat prea multă lume. Omul a maltratat Evanghelia lui Cristos în atâtea moduri, că adăugarea unui divorţ la CV-ul său devine o simplă cireşică pe tort, un condiment care să mai trezească puţin percepţia noastră asupra unui personaj care devenise oarecum anost, intrat în conul de umbră al monotoniei carismatice. Vindecările, căderile pe spate şi vorbele sale pline de duh nu mai impresionează ca în trecut. Ce să mai inventezi, ce să mai aduci pe tapet pentru a-ţi face lucrarea cât mai interesantă şi a stoarce lacrimile (dar mai ales buzunarele) fidelilor parteneri?

Despărţirea de Suzanne, fără îndoială nedorită, l-a pus pe Benny în situaţia de a da explicaţii adepţilor săi, cu privire la viaţa sa de familie. În plus, anunţata dezvăluire din National Enguirer de mâine, 2 August, cu privire la relaţia sa romantică cu Paula White, păstoreasă şi teleevanghelistă la rândul ei (şi divorţată!), va da o aromă şi mai specială misiunii sale.

Divorţul nu mai este demult o problemă morală serioasă prin bisericile americane. Odată cu divorţul lui Charles Stanley cutia Pandorei a fost deschisă şi între cei din Convenţia Baptistă de Sud, cunoscuţi ca fiind cei mai conservatori în astfel de probleme, şi nu mai e decât o problemă de timp până când americanii vor uita că s-au poticnit vreodată în astfel de detalii irelevante.

Nu problema divorţului o aduc eu pe tapet aici; e un subiect dificil şi dureros pentru mulţi creştini. Vreau să atrag atenţia asupra unui alt aspect care mi s-a părut interesant în legătură cu divorţul lui Benny Hinn, şi anume declaraţia sa oficială adresată susţinătorilor săi, în care explica situaţia sa în urma deciziei de despărţire a Suzannei.

În primul rând, Benny ne oferă o imagine a unei înfrângeri inexplicabile, iraţionale, pe care, la fel precum în cazul învăţăturilor sale deviate, trebuie să o acceptăm prin credinţă:

“Vreau ca voi, dragii mei parteneri, să ştiţi că nu a fost vorba de nici un fel de imoralitate, nici în viaţa mea, nici în viaţa Suzannei … niciodată! Amândoi ne-am păstrat vieţile curate şi am fost în totalitate dedicaţi unul altuia pentru treizeci de ani de căsnicie. Amândoi ne-am păstrat legământul cu Dumnezeu trăind curaţi înaintea Lui …”

Ştiţi ce ne spune Benny aici? Că este posibil să ai doi oameni trăind o viaţă curată, dedicaţi unul altuia (pentru trei decenii!) şi totuşi, uimitor, să aleagă divorţul. Peste tot în lumea reală oamenii divorţează pentru că cel puţin unul dintre parteneri nu se dedică celuilalt, pe plan spiritual, emoţional, trupesc, comunicaţional etc! Divorţul lui Benny Hinn este primul divorţ din istorie care se întâmplă în urma curăţiei, credincioşiei şi dedicării partenerilor – iată un salt al credinţei pe care Kierkegaard însuşi l-ar fi evidenţiat ca pe o ilustrare a ideii că credinţa poate suspenda eticul uneori (şi bunul simţ, în cazul lui Benny ).

Un al doilea aspect este reflectat în următoarea secvenţă:

“Vreau ca voi, partenerii mei, să ştiţi … voi preţioşii mei parteneri în această lucrare, să ştiţi că voi continua, repet, voi continua … predicând Evanghelia [ se aud nişte “Praise the Lord”, bine inserate în fundal ], rugându-mă pentru bolnavi, cum am făcut-o în treizeci şi şase de ani de lucrare [cineva zice “Right!”]şi nu voi da voie nici unui lucru să mă încetinească sau să mă oprească …nimic nu mă va opri din predicare [“Yes, God!”] … dedicarea mea către preţiosul meu Domn Isus este pentru totdeauna şi nimic nu va schimba asta …”

Tot respectul pentru ultima dintre afirmaţii … am subliniat-o însă pe cea precedentă. Ea ne spune foarte clar că nimic, dar chiar nimic, nu-l va opri pe acest om din lucrarea lui: nici eventualul divorţ, nici un rezultat jenant al analizei Fiscului american asupra gestiunii fondurilor în misiunea sa şi, în cazul în care se confirmă, nici picantele detalii ale relaţiei sale cu Paula White. Nimic, oameni buni, chiar nimic.

Ştiţi ceva? Eu îl cred. Acest om va călca în continuare peste toate străchinile pe care le va întâlni în cale, va suci şi răsuci Biblia sa cu margini aurite în toate felurile, va trânti la pământ orice împotrivire, şi orice sfat de bun simţ cu privire la renunţarea la extravaganţe, se va ridica împotriva lui Dumnezeu, dacă este nevoie, dar nu va renunţa la misiunea lui. Niciodată. E un fel de Doamne indiferent de ce zici Tu, eu voi continua, Îţi place sau nu …

Felicitări domnule Hinn! Eşti tare!

7 comentarii

 1. dar asta e meseria lui, ce altceva poate face la asemenea retributie?
  gloria mundis, bani si femei!
  nu vrea nimic altceva! 🙂
  precum hotii aia lipscani, inainte de a se duce la furat ziceau, „Doamne ajuta”! 🙂

 2. Istoria asta spune destule despre personagiu. Mai interesant si importante ceea ce (nu) spune despre mediul care permite nasterea „stelelor” de genul asta.

  Exista tot timpul teren (intins tare) pentru cultivarea lor. La judecata tribunalului bunului simt ar trebui citati si complicii aka „colegii lui academicienii aka celebritatile de anvergura comparabila cu a lui care inchid un ochi ca sa nu inchida punga

 3. Unde mai pui logica de „beton” a paulinei albu, care fiind întrebată de ce se căsătoreşte cu benişor, afirma atit de candid ?

  „Vreau să îl consiliez emoţional. Am experienţă …”

  Da are experinţă in materie de …divorţuri-! Caci de patru ori a facut-o !?!

  Aşa stând lucrurile…nu-i legitimă intoarcerea la literalismul Scripturii, în materie de …maritiş? Asta că tot se bate monedă pe literalism…!

 4. Nu sunt doar banii ce nu-l lasa asa usor sa o lase balta cu evanghelizarea la tembelizor si pe stadioane(in biserica nu mai e loc de el,asa celebru devenise!),ci si faima. Nu e asa usor sa te obisnuiesti sa fi nime’drum dupa ce aproape ai fost idolatrizat de fanii fanatici. Vad cu supoare ca se propaga o alta evanghelie, si alte valori. Banii,faima,promiscuitate…insa toate`n «nunele Domnului»

Dă o replică!

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s