Fapte neconforme cu credinţa şi practica bisericilor penticostale din România la Peniel 2011


Iată cum roata istoriei, amară uneori, şi totuşi atât de dulce, ironică şi neîndurătoare, a ajuns acum şi peste comunitatea penticostală din România. Ce, numai baptiştii au ajuns să nu îşi mai cunoască credinţa? Au şi penticostalii faliţii lor …

Fr. Cristian Ionescu semnalează extrem de scandalizat (vizibil după punctuaţia pe care o foloseşte atât în articol, cât şi în comentarii) că la Peniel s-a dansat. Nu ştiu dacă este adevărat sau nu, dacă filmul este întradevăr de la renumita conferinţă de tineret. Cert e că onoarea confraţilor noştri evanghelici este serios pătată, dacă ţinem cont de faptul că aceştia, la fel ca şi baptiştii pe care îi iubeşte Paul Negruţ, ar trebui să fie în mod imperativ corijenţi şi imuni la mişcările ce ţin de expertiza unui pasionat al genului precum Mihai Petre.

Ca un baptist de viţă drept-credincioasă privesc cu o anume detaşare toată tărăşenia: nu li se poate nega acestor tineri de pe scenă un anume talent (unde eşti Mihai Petre, să ne lămureşti?). Nici nu cred că este cazul să folosim cuvinte atât de dure precum “festival al satanei”, “altarul lui moloh” sau “festival demonic”.

Asta pentru că

Nu tot ce iese în afara credinţei şi practicii bisericilor baptiste sau penticostale din România (sau din America) este drăcesc, fraţilor!

Şi pentru că

Nu tot ce este înlăuntrul credintei şi practicii bisericilor baptiste sau penticostale din România (sau din America) este neapărat duhovnicesc …

Stau dovadă întru asta defăimările de pe forumuri, bloguri şi reţele de socializare, lucruri de care practica atâtor pastori şi mireni evanghelici nu sunt străine …

P.S. Pentru ca ironia să fie completă: tocmai buchisesc pentru studiul biblic de mâine, din biserică, textul din Filipeni 4:8

Încolo, fraţii mei, tot ce este adevărat, tot ce este vrednic de cinste, tot ce este drept, tot ce este curat, tot ce este vrednic de iubit, tot ce este vrednic de primit, orice faptă bună, şi orice laudă, aceea să vă însufleţească.

Ce mai zbucium! Vai de mine …

Publicitate

84 de comentarii

 1. Da, filmul e de la Conferința Peniel de la Oradea.

  Dar sînt ȘI ALTE filme, eu am pus pe YouTube cu orchestra și corul dirijate de Titus Tonea (ceva rar, ce poți asculta pe viu de vreo 2 ori, poate, la Paște și la Crăciun, efortul de a aduna și coordona peste 100 de muzicanți e IMENS!).

  Episodul în discuție e de fapt… Pantomimă cu grupul Passe-Partout (Dan Puric), care a interpretat o dramatizare din pilda fiului risipitor.

  Conducerea Peniel a dat un comunicat a doua zi după incident, în care și-a asumat responsabilitatea pentru episodul nedorit. De asemenea, a precizat că persoana din echipa organizatorică Peniel care a fost responsabilă de acest moment artistic și-a asumat greșeala și lipsa de discernămînt și s-a retras din echipa Peniel.

  http://www.peniel.ro/2011/04/comunicat

  E vorba de 16 aprilie!

  Atunci au fost postate filmele pe YouTube.

  Iar Cristian Ionescu scrie în… 11 iunie!

  Hm… Două luni nu a fost în stare să scrie despre acest, să ne ținem bine!, festival al Satanei!

  Festivalurile homosexualilor cum să le mai etichetăm, dacă episodul de la Oradea e… festival al Satanei?

  Cum, nu e atît de informat ca să demaste rapid satanismul?

  Cum, și-a lăsat enoriașii / cititorii în necunoștință de cauză DOUĂ LUNI?

  Sînt mai multe chestiuni care trebuie abordate cu această ocazie.

  Deocamdată, să remarcăm că nu e prima dată cînd Cristian Ionescu anatemizează momente publice muzicale.

  De asemenea, modul de a prezenta youtuburi ne aduce aminte de tactica folosită în toamnă de către Marius Cruceru de a băga sub nas / ochi youtuburi FĂRĂ a ajunge la dezbateri teologice.

  Și mai e un aspect: De ce omul ăsta din Chicago nu dă (mai întîi) exemple dimprejurul lui? Ce autoritate are în Cultul Penticostal din România?

  (Chestiunea ne aduce aminte de sancționarea lui Iosif Țon, din SUA, de către Cultul Baptist din… România!)

  Multe mai avem de discutat… Dar, precum se vede, bloggerii-pastori nu se pot abține să nu-și folosească poziția publică cîștigată (să zicem…) pe Internet pentru a produce nu articole / eseuri teologice, ci puseuri ideologic-agresive, făcîndu-se vinovați de instigare la violență verbală între confesiuni și în cadrul aceleiași confesiuni.

  De fapt nu e vorba doar de violență verbală, întrucît mișcările de gherilă de denigrare pot avea consecințe în diverse forme și la diferite niveluri.

  Dar va mai trece multă apă pe Criș pînă cînd cineva va reuși să facă legătura între aceste atacuri și consecințele din mediul confesional evanghelic INSTITUȚIONAL.

  Ne lipsește (pe lîngă o agenție de șțiri, un cabinet juridic și unul de arhitectură) un jurnalist de investigație.

  1. Am citit comunicatul. Mi se pare de bun simt.
   Mi-am dat eu seama ca lipseste contextul in care apareau acele momente de dans, si ca trebuie sa fie parte dintr-o dramatizare. Pacat ca au fost prea descriptivi in implementarea ei.
   Recunosc, momentul in care domnisoara de pe scena isi (scuzati) craceste picioarele in jurul bustului tanarului cu care dansa este unul care poate scandaliza evanghelici mult mai „libertini” decat cei „libertini” de pe la noi … Daca organizatorii de la Peniel s-au fript in aceasta privinta, probabil ca nu o vor mai face de acum incolo …
   Dar … sa se treaca la anatemizare, este prea mult.
   Inca ceva: pantonimele au fost condamnate si la Timisoara, de Paul Negrut, ca facandu-si loc intre tinerii baptisti de pe la noi. Mai mult ca sigur ca dupa aceasta intamplare va fi aruncat afara si pruncul din lighean, odata cu apa …

   1. Cred că glumiți.
    La o conferință care este organizată în cele mai mici detalii nu s-a știut ce urmează?…
    Este corect să angajăm „trupe” profesioniste pentru așa ceva?
    Părinții își trimit copiii (sau îi lasă, sau n-au ce face) la asemenea întruniri fără să știe ce se coace acolo!
    Eu abia acum am primit link-urile, acum am reacționat.
    De ce nu au oprit imediat prezentarea?
    Poziția dvs. mi se pare cel puțin surprinzătoare.

   2. Mi se pare corect sa le acord acestor oameni prezumtia de onestitate in ce priveste cele afirmate de comunicatul pe care l-au emis.
    Faptul ca s-au autosesizat si au venit cu acest comunicat trebuie apreciat. Faptul ca nici nu ati amintit de comunicat in postarea dvs nu este fair. As intelege daca oamenii protestau si alegeau sa continue in acest fel pe mai departe. Nu este cazul. Si-au dat seama de greseala.
    De aceea, repet, anatemizarea pe care le-o aplicati este nefondata.
    Scuzele de care vorbeati in finalul postarii, pe care le datorati organizatorilor, ar cam trebui sa apara. Ati reactionat cu mult peste dimensiunile problemei in sine, jignind oameni la fel de imperfecti pe cat sunteti dvs.

   3. De data asta sunt de acord cu Cristian Ionescu, ca a luat atitudine. Nu stiu in ce masura a spus bine ce a spus, e treaba si stilul dansului, dar a facut bine ca a luat atitudine.

    Daca era la baptisti o intorceau de o pocainta la 360 de grade si o scaldau in teorii interminabile adolescentine despre teoria libertatii in Cristos si a neutralitatii pantomimelor in spatiul liturgic.

    S-a incercat si acolo o relativizare si introducere a unor practici dubioase, dar se pare ca nu au reusit. Felicitari! Cel putin e bine ca ati reusit sa aveti discernamant si putere decizionala.

   4. @ascultareacredintei
    A lua atitudine fata de ceea ce s-a intamplat este, si din punctul meu de vedere, un fapt normal. Stilul in care s-a facut acest lucru este de-a dreptul ofensator, cu demonizarea intregului eveniment, si trecerea lui in categoria „altarul lui moloh” si „vitelul de aur” …
    Chiar asa?

   5. Pai si asta poate sa aiba cauze diferite. Poate sa tina de politica (unii folosesc metoda sa discrediteze pe altii cu care sunt intr-o lupta oarecare, am vazut cazuri in biserici; sau sa se ridice pe ei in ochii congregatiei din alte diverse motive), sa fie un exces de zel aiuritor (cand cineva se crede Zoro sau Spiderman incepe sa faca anumite gesturi, la fel cu cei care se cred proroci, apostoli sau chiar dumnezei), sau sa fie vorba chiar despre fariseism sau chiar sa fi fost indreptatit.

    Cand ar fi fost indreptatit sa spuna asta? In cazul in care chiar a spus adevarul. Acum, lucrurile sunt simple. Daca a spus adevarul despre eveniment, atunci cine mai merge acolo trebuie dat afara din cultul penticostal, fiind apostat. Sau vorbim despre un alt proroc mincinos dovedit.

   6. Mi se pare ca ne indepartam de miezul problemei: vorbim despre o sceneta in care descriptivitatea cu privire la modul de viata a fiului risipitor s-a intins prea mult in detalii.
    Cristian Ionescu a postat doar cele doua clipuri, dar nu s-a referit in nici un fel la context, lucru care, din nou, nu este fair

   7. Deci avem o problema cu discernamantul atunci. Cei mai multi nu pot discerne si nu pot face fata realitatii ofertelor lumii in care traim. Poate ar trebui discutate niste solutii.

  2. Dyo, o trupa profesionista inainte de a performa , face repetitii , chestia ca organizatorii nu au stiut , sau ca numai unul din ei este responsabil nu zboara….
   Si tactica aceasta este binecunoscuta , televiziunea Americana este specialista, transmite ceva socant sa vada ce se intimpla, daca lumea se scandalizeaza isi cere scuze, data urmatoare pune ceva care nu este chiar asa de socant fara ca nimenea sa mai comenteze ,din cauza ca au fost „inoculati” de scena premergatoare.
   Sint curios cit mai trece pina cind o sa vedem un barbat in chiloti dansind in fata amvonului, ca doar exista un precedent in biblie …..

   1. Acestea sunt prezumtii; nu dati voie oamenilor sa isi explice faptele si sa isi recunoasca greselile. Acest lucru este pentru mine mai grav decat greseala in sine.
    Mi-e rusine de soiul asta de crestinism de trei parale, care vâră bocancul in gura celui care calca pe bec, si-l trimite direct in ghearele satanei, fara drept de aparare … Asa v-a invatat Cristos?

  3. „Cum, nu e atît de informat ca să demaste rapid satanismul?
   Cum, și-a lăsat enoriașii / cititorii în necunoștință de cauză DOUĂ LUNI?”

   Alin, tocmai in aceasta perioada va avea loc conferinta Peniel in America. ‘Interesele politice’ sunt mari si nebanuit de fariseice! Pe de alta parte, zelul si (probabil) buna intentie a lui CI nu inseamna implicit Duh si Adevar!

  4. Daca nu facem „big deal” de aceste lucruri acum…o sa facem big deal mai tarziu cand o sa ajunga bisericile neoprotestante sa ordineze pe acei homosexuali de care ati mentionat. Personal imi place sa fac „big deal” din lucruri „mici” ca sa nu ajung sa fac „big deal” din lucruri MARI. Ati inteles?

   1. Acesta este un mod de reactie tipic legalist, cu consecinte „interesante”:
    Daca nu facem big deal din faptul ca se intampla accidente pe DN1 … hm, hai sa punem o granita la Otopeni, sa nu ajunga nimeni pe acolo. Dar stii ceva? Daca ajunge cineva la Otopeni … hai sa mai punem o granita la intrare in Bucuresti. Ca sa nu se vada granita aceea … mai punem una la Arcul de Triumf. Unora poate le vin idei: hai sa mai tragem una pe la Piata Victoriei. Apoi: una pe strada noastra …hm, dar stii ceva? Toate incep cu primul pas facut pe casa scarilor: Hai sa nu mai iesim deloc din casa!

 2. Treaba e ca daca in cele 2 luni (in care acele video au ramas inca pe youtube) care au trecut de la incident nici Peniel si nimeni alticineva nu le-a scos de acolo sa faca organizatia de rusine si mai apoi sa fie anatemizata, cum scrie Alin mai sus… asta cred ca spune multe. Eu cred ca le-a placut momentul la „frati” ca oricum toti se uita la „Dansez pentru tine” si „Romanii n-au talent”… si altele asemenea. Deci…

  1. Hm, le-o fi placut, poate, nu stiu. Sigur ca era mai „onorabil” pentru toti ca sa se fi sters orice urma legata de aceasta ofensa; ea ar fi ramas oricum intiparita in mintile acelora care au vazut „live” toata treaba.
   Ar fi interesant de stiut cine a pus filmultetele pe youtube. Poate ca cei de la Peniel nu au putut sa le scoata pur si simplu pentru ca nu le apartin! Gresesc?

   1. Nu gresesti. Ei ar trebui sa isi schimbe acum numele din Peni-El in Peni-Show. Pacat ca au ajuns aici, chiar daca nu apareau clipurile alea… si chiar daca toti cei care au fost la Oradea 2011 ar fi facut o spalare de creier la o intrunire ulterioara dupa ce s-a dat comunicatul Peniel… 😦

   2. Cred ca Peniel este (inca) un brand respectat si respectabil … Chestiile cu spalari de creier sunt tare periculoase, chiar numai sa fie amintite … mai bine nu.
    Ce s-a ales de corectarea cu duhul blandetii a celor care au cazut intr-o greseala? Apa de ploaie evanghelica …

   3. Dyo…
    Repet ce s-a mai scris:
    „oaia din gura lupului nu o iei cu duhul blindeti!”
    Organizatiile acestea precum Peniel, s-au format cu ajutorul unor tineri care nu prea le au ei cu biserica…avem noi in America destule.

    Cu tineretul din ziua de azi faci mai mult revolutie (Peniel si altele ca ..), nu biserica. „Forma de evlavie se vede de la o posta”.
    P.S.. sunt tanar

   4. „Organizatiile acestea precum Peniel, s-au format cu ajutorul unor tineri care nu prea le au ei cu biserica…”
    Ciudat: un Paul Dan nu si-a pus problema cum „s-a format” Peniel cand a predicat pe acolo. Oricum, sper ca iti dai seama ca o afirmatie ca cea de sus se mai cere si demonstrata. Peniel nu a deranjat prin felul in care s-a format, ci datorita succesului sau.
    Si eu sunt tanar, nu te lasa amagit de fotografie 😉

 3. @ cristianionescu: de ce e totul alb si negru? de parca nu toti am fi pacatosi si de parca nu toti gresim? chestia cu primul ce ridica piatra se poate aplica si aici. e usor sa faci pe oaia moralista atita timp cit nu dai ochi cu lupul si stai comod in fata ecranului. in fond e treaba penielului ce s-a intimplat si s-a facut o reparatie, nu? acum sa ii mai scoatem okii celui care a gresit si si-a asumat greseala e cam mult. destui sunt cei care se lauda ca sunt sfinti pina la menta si alte zarzavaturi. mai bine ii laudati ca totusi s-a luat atitudine.

 4. Un penticostal „adevarat” si cu o anumita logica ar spune: „Ce mai conteaza ce a fost la Peniel 2011? Important este ca Duhul Sfant a fost prezent, a botezat pe multi si acestia au vorbit in limbi primind astfel plinatatea Duhului”.

  Ma mir cum pastorul Ionescu a fost asa de socat de acest fapt. Nu stiu cum este in America, dar in Romania astfel de scenete/pantomime nu sunt chiar ceva neobisnuit.

  Pe mine nu ma surprinde atat ce s-a intamplat pe scena, ci ce s-a intamplat in sala. Nu am fost prezent, dar referitor la comunicatul dat de Peniel mi-a sarit in in ochi relatarea unui comentator:

  [quote]
  „Eu cred ca altii ar trebui sa ia atitudine, si anume pastorii pentru ca am intrat in pamant de rusine cand la urcarea domnisoarei pe scena jumate din baietii din sala (jumatea “crestina” din pacate) au inceput sa fluiere.. de parca erau la nightclub…”
  [unquote]

  Deci se pare ca tinerii nostri dragi erau destul de obisnuiti cu o astfel de atmosfera.

  Si de la maini „curate” ridicate catre cer la fluieraturi gen night club se pare ca nu a fost decat un pas…

  Daca credem ca problema a fost pe scena cred ca ne inselam, dupa mine problema a fost in sala! Altfel nu-mi explic cum momentele au fost aplaudate, deci gustate de public.

  1. Eh, daca problema a fost in sala, lucrurile se complica. Insa nu acesta este subiectul tratat de Cristian Ionescu in postarea sa.

   1. Subiectul postarii mele nu are de-a face cu daca s-a fluierat in sala sau nu, ci cu reactia exagerata a pastorului Cristian Ionescu. Atat.

 5. Cred că glumiți.
  La o conferință care este organizată în cele mai mici detalii nu s-a știut ce urmează?…
  Este corect să angajăm „trupe” profesioniste pentru așa ceva?
  Părinții își trimit copiii (sau îi lasă, sau n-au ce face) la asemenea întruniri fără să știe ce se coace acolo!
  Eu abia acum am primit link-urile, acum am reacționat.
  De ce nu au oprit imediat prezentarea?
  Poziția dvs. mi se pare cel puțin surprinzătoare.
  Plus, acum frate Dyo, deci sala complică lucrurile nu cei prin care a venit prilejul de păcătuire?…
  Spuneați mai devreme de apa și copilul din albie? Mă tem că vreți să salvați apa. Peniebil își încearcă șansele în America de cel puțin trei ani. Au început cu o scenetă prezentând un bar, scandalizând frații din Arizona.
  Voi reveni cu postări zilnice și voi descrie fenomenul care a dus la ceea ce s-a putut vedea. E o istorie mai complicată în care Dănuț Mănăstireanu s-a grăbit să dea cu capul. Sper să-i treacă…

  1. Daca un grup de tineri este gata sa fluiere la misto dupa o fata care urca pe scena, eu cred ca si acei tineri au o problema serioasa. Inseamna ca s-au scos la lumina niste probleme despre care nu prea se vorbeste in spatiul evanghelic, anume ca exista monstri latenti prin capsoarele tinerilor pocaiti de pe la noi … ceea ce este foarte grav. Are si fatuca partea ei, nu zic, impreuna cu organizatorii, dar sa ignoram badarania unor fii de pocaiti si sa dam gheenei un intreg fenomen pentru ca ati semnalat pentru prima oara asa un afront … nu se face si basta.
   Nu am nici un interes vis a vis de Peniel; nu am fost niciodata acolo, nici prieteni de-ai mei, nu-i cunosc pe organizatori, nimic, nada , nothing. Am un interes fata de un ethos adormit si ametit cu apa chioara in care pastram la foc mocnit, ascunse, rase si frezate, probleme reale ale crestinilor evanghelici, dintre care de departe, straluceste obscen fariseismul.
   Eu vad lucrurile in felul urmator: datorita acestei „greseli” tocmai am aflat ceva interesant despre tineri nostri si, prin recul, despre parintii lor: au ceva probleme cu cei sapte ani de-acasa, eufemistic vorbind. Poate ca Domnul a ingaduit asta pentru a scoate lucrurile la lumina, nu credeti? Ar fi pacat sa ratam mesajul, la doua luni dupa ce organizatorii si-au cerut totusi iertare …
   Nu li se acorda aceasta iertare in ruptu’ capului. Nu, si pace! Dar numim acest tip de comportament … crestinism.

  2. Cristian Ionescu,

   Motto: „De aia trebuie să citim mai mult Biblia fiecare dintre noi. Să nu ne luăm după oameni, să ne luăm după Domnul – dacă zicem că-l urmăm pe Domnul. Că oamenii multe lucruri ne spun: şi ne rătăcesc cu ele.” (Cristian Ionescu)

   Dumneavoastră ați spus în articolul dumneavoastră unele lucruri printre care că Penielul este un festival al Satanei, și că că organizatorii Peniel susțin, încurajează și apără trei lucruri: altarul lui moloh, vițelul de aur și purtarea balaamiților.

   Pretenția dumneavoastră are două fronturi pe care poate fi discutată. Unul este acela al faptelor organizatorilor Peniel și celălalt este aspectul teologic (legat de altarul lui moloh, vițelul de aur și purtarea balaamiților).

   Până când nu aduceți dovezi prin care să arătați că acești oameni susțin, încurajează și apără acele trei elemente numite mai sus, dumneavoastră puteți fi considerat ca fiind mai mult de partea lui Satan decât aceștia (calomniați). Avem niște oameni acuzați de cutare și cutare lucru dar fără dovezi și vă avem pe dumneavoastră care aduceți în scenă minciuni despre acești oameni.

   Dar eu nu vreau să spun că numaidecât sunteți un mincinos. Nici vorbă de așa ceva. Eu vă provoc să dovediți că acuzațiile dumneavoastră sunt pe bună dreptate și că nu sunt minciuni.

   Așadar, unde și când organizatorii respectivi au susținut, încurajat și apărat altarul lui moloh, vițelul de aur și purtarea balaamiților?

   Pentru că dacă ei au lansat acel comunicat în care spun că este vorba de o greșeală, și dumneavoastră spuneți că ei mint. Atunci mai aveți încă una pe umeri: îi acuzați pe oameni de minciună dar din nou nu oferiți nimic pentru a vă susține acuzația.

   Speranța mea este că aveți discernământul necesar, atât intelectual cât și spiritual, fie pentru a vă cere public iertare pentru aceste minciuni, fie pentru a oferi niște dovezi pentru acuzațiile care le-ați adus.

 6. Viorel comenta pe un alt site:
  „Aceasta trupa de actori profesionisti a fost invitata sa prezinte o mica piesa de teatru-pantomima: Fiul risipitor. Probabil cei din organizarea Peniel nu au vazut piesa inainte si s-a vazut ca si ei au fost suprinsi intr-un mod neplacut. A fost pur si simplu un accident!” […] ATENTIE! „S-au dezis chiar in acea seara, la 2 minute dupa incheierea pantomimei! Mai apoi au trimis si un comunicat”

 7. Care era păcatul că am pierdut firul? E ceva împotriva Sfintei Biserici Evanghelice Românești care e sublimă sau împotriva lui God? Că nu văd legătura.
  Sunt dezamăgit Dyo că l-ai dezamăgit pe Big Brother din USA…abia acum.

  PS. Greșeala celor de pe scenă a fost sonorizarea cam slăbuță, cred.

  1. Care e pacatul? Glumesti?!? Liberalule 🙂
   Sunt dezamagit de atatea dezamagiri pe care le-am provocat 😦
   Pe mine nu vrea sa ma dezamageasca nimeni? Incearca cineva?

 8. Cristian Ionescu întreabă, referitor la incidentul de la Peniel Oradea: „De ce nu au oprit imediat prezentarea?”

  La adresa următoare au apărut precizări ale lui Lucian Oniga, care s-ar putea să fi fost făcute în aceste zile:

  http://christ4ro.com/2011/06/13/atac-virulet-la-adresa-miscarii-peniel

  Din ele aflăm cîteva chestiuni de la prima mînă.

  După cum se știe, Cristian Ionescu nu reprezintă „prima mînă” și nici nu a demonstrat că are informații de la surse primare.

  Într-un comentariu din 11 iunie 2011 pe blogul lui, Cristian Ionescu a pus întrebarea: „De ce nu s-au dezis imediat și public?!”

  Nu consider a fi onestă această întrebare. În mod intenționat (sau cel puțin ignorant, de ce nu se interesează mai întîi, ca să știe cum a fost?), Cristian Ionescu induce ideea pasivității conducerii Peniel față de incidentul din 16 aprilie 2011.

  Ceea ce NU ESTE ADEVĂRAT. Dar, așa cum se poate observa din mai multe comentarii ale lui, Cristian Ionescu are suspiciuni la adresa Penielului și a folosit acest incident ca pretext pentru un atac virulent la adresa Penielului.

  Pînă acum știm următoarele despre reacția organizatorilor:

  1. Doi dintre membrii comitetului de conducere ai Fundației Peniel au ieșit afară din sală în semn de protest.

  Asta înseamnă că a existat o reacție IMEDIATĂ. Cristian Ionescu ar trebui să facă această distincție: au existat unii dintre conducerea Peniel care au au avut o reacție IMEDIATĂ, așadar Cristian Ionescu ar trebui să-și refacă articolul informînd corect cititorii. Avînd în vedere că a lansat însă un titlul grotesc, „festivalul Satanei”, prin care a urmărit discreditarea ÎNTREGII activități a Penielului de oriunde și de oricînd, să nu se mire dacă cititorii vor pune la îndoială facultățile sale mintale și/sau vocația sa pastorală, care implică ÎN PRIMUL RÎND vocația adevărului. Nu-i așa, mă pastorilor?

  2. În aceeași seară, la scurt timp după incident, s-au prezentat scuze PUBLICE: „În introducerea predicii am făcut câteva remarci lămuritoare iar la finalul sesiunii ne-am cerut iertare public tuturor pentru cele întâmplate în cadrul pantomimei”.

  Așadar, S-AU DEZIS PUBLIC!

  Mai știe Cristian Ionescu citi românește? Să facă bine să citească și să caște ochii și urechile: S-AU DEZIS PUBLIC!

  3. A doua zi a fost postat Comunicatul public, despre care se știa încă de acum 2 luni.

  „În prima zi de după conferință, împreună cu echipa organizatorică ne-am adunat pentru a analiza la cald cele petrecute, în ansamblu, la Conferința Peniel. Tot atunci am hotărât să scriem și un comunicat referitor la pantomima din ultima seară. Comunicatul a fost imediat pus pe situl Peniel (duminică, 17 aprilie).

  Dar Cristian Ionescu se pare că nu știa de comunicatul respectiv, din moment ce nu știa nici de linkurile pe Youtube pe care le-a folosit, pentru „informarea” cititorilor, după 2 luni, atunci cînd i-au fost vîrîte sub nas…

 9. Vedem ca in evenimentul ” Miscarii Peniel”a fost expus un cadru de sceneta ce reprezenta o secventa a unui fiu risipitor care a ajuns sa fie interpretata si criticata in mod greshit chiar de unii lideri de Biserca care in personalitate sint in o stare de pacat mai mare ca si cei care au interpretat scenariul!Si de ce?Fiinca au ajuns sa pacatuiasca prin actiunile care in viata le au luat in mod neintelept si au dus la acest rezultat de pacat ;minciuna,inselatorie ,cu chit ca nu se doreste sa se accepte greshala care astfel apare;
  http://filipsinvestigation.blogspot.com/2011/04/e-la-moda-sa-nu-ti-platesti-datoriile.html
  Deci sa nu uitam cine pacatuieste si cine se gaseste in stare de pacat!!!Sceneta nu a fost exzecutata in Biserica si ea reprezinta starea unui fiu risipitor pe care tinerii crestini trebuie sa ii inteleaga efectele si consecintele!!Dar la fratele Cristian Ionescu oare cugetul de crestin ce ii spune la ce a ajuns sa savirsheasca si nu doreste sa accepte greshala in care a intrat si banii luati sa-i restituie in parte integrala conform contractului semnat cu institutia bancara care ia onorat contractul semnat de angajare ?Si pedeasupra sa nege puterea pacatului si greshelii in fata membrilor care lunar ii asigura salarul si confortul vietii ce i-l detine si in care a ajuns sa traiasca!!Daca ar fi sincer ar marturisi Bisericii si biserica ar face colecta si ar ieshi din impasul in care a ajuns si nu ar ajunge nici la anumite acuzari despre care a ajuns sa scrie ca sint nefondate cu chit ca ele exzista si se pot accesa!!Ar fi bine ca sa facem o autoanaliza si sa ajungem cu adevarat la pocainta fiinca in Luca capitolul 16 ce gasim scris?Sa citim si sa meditaam la ce este scris;
  “10Cine este credincios în cele mai mici lucruri, este credincios şi în cele mari; şi cine este nedrept în cele mai mici lucruri, este nedrept şi în cele mari.
  11Deci, dacă n’aţi fost credincioşi în bogăţiile (Greceşte: Mamona.) nedrepte, cine vă va încredinţa adevăratele bogăţii?
  12Şi dacă n’aţi fost credincioşi în lucrul altuia, cine vă va da ce este al vostru?
  13Nici o slugă nu poate sluji la doi stăpîni; căci sau va urî pe unul şi va iubi pe celalt, sau va ţinea numai la unul şi va nesocoti pe celalt. Nu puteţi sluji lui Dumnezeu şi lui Mamona.“
  14Fariseii, cari erau iubitori de bani, ascultau şi ei toate lucrurile acestea, şi îşi băteau joc de El.
  15Isus le -a zis: ,,Voi căutaţi să vă arătaţi neprihăniţi înaintea oamenilor, dar Dumnezeu vă cunoaşte inimile; pentrucă ce este înălţat între oameni, este o urîciune înaintea lui Dumnezeu.”
  Oare dinsul a ajuns sa citeasca acest mesaj?Si nu ar trebui sa-l cunoasca? Si sa ajunga la reabilitare si o adevarat pocainta?

 10. @pete
  Ti-am moderat comentariile (intrate, de altfel, la spam; nu-i prost wordpressu’ deloc!). Cand vei reveni la un limbaj decent … vom mai discuta.Pana atunci, nu.

 11. Incerc sa stau departe de acest subiect, dar totusi am o nelamurire : cum se poate ca o persoana fie ea chiar si pastor care locuieste in SUA ( si sa nu incercati sa imi spuneti ca locuieste acolo datorita chemari lui Dumnezeu) isi poate permite sa catalogheze o miscare din Romania ca Peniel (formata din niste tineri care au ales sa stea in tara aceasta si sa faca CEVA ) ca fiind un “festival al satanei”, “altarul lui moloh” sau “festival demonic” ?

  Ma intreb noi oare cum am putea cataloga unele miscari = ( ,,afaceri,, ) din SUA ? Sunt ele mai bune decat Peniel ?

  Probabil ca NU, si atunci de ce nu ia atitudine si fata de ele Cristian Ionescu?

  Stelica

  1. Acum, nu ca ar fi rau sa stea cineva in America; si acolo este nevoie de predicarea Evangheliei. Insa, in privinta catalogarii, da, exista o problema pe care, din pacate, Cristian Ionescu o amplifica si o ridica pe culmile isteriei. Pacat …

 12. Aceasta este apostazia de azi ! Acestia sunt crestini adevarati ?? ma indoiesc..

  Detest cu vehementa scenele la ring de dans de la Peniel 2011.. Scriptura ne spune: „putin aluat face sa dopseasca toata plamadeala”..Trist dar adevarat ! Acesta inseamna pocainta oamenilor moderni de astazi..

  Sunt de acord 100 % cu fratele pastor CRISTI IONESCU !

  1. Chestia cu apostazia este similara cu afirmatia cuiva, pe care am citit-o recent pe blogul unui „apologet”: muzica rock este o erezie. (Muzica nu are cum sa fie erezie, e buna sau proasta.)
   Voi, oameni buni, nu intelegeti ca tineti in maini o Scriptura care , pe unele portiuni trebuie cenzurata cand le-o dati copiilor sa o citeasca: cum si-au permis sa puna in Cartea Sfanta un episod cu doua fete care isi imbata tatal, dupa care se culca cu el?!? Pe astea nu le cenzurati?
   Scenele de dans de la Peniel erau parte dintr-o ilustratie: se pare ca multi din tabara contestatarilor Penielului au pierdut ilustratia, impiedicandu-sa de forma ei. Vad in asta o incapacitate de discernere a lucrurilor, pe fondul unei proaste culturi generale, adica ignoranta (din pacate – suparati-va acum! – prezenta la un nivel alarmant in unele cercuri crestine), si al unui sectarism extrem.
   Chestia cu aluatul, foarte citata in zilele astea, se poate aplica de minune si demersului inaugurat de pastorul Cristian Ionescu. 😦

   1. Ridicati alta problema acum.

    Vi se pare ca fiind ceva normal ca un tanar crescut in bisericile noastre in spiritul Scripturii si al sfinteniei sa fie prin diverse scenete bautor de bere, fumator (as mai putea spune si altele, dar le las pe astea doar sa nu folosesc cuvinte prea grele doar de dragul discutiei) si-si aduc sticle si tigari sa para mai real? Adica tanarul acesta s-a ferit de ele, asa fiind educat, iar acum trebuie sa-si cumpere tigari, sa desfaca pachetul si sa ia tigara, s-o puna in gura la repetitii, la program, se fac poze, se pun pe facebook, tinerii se distreaza etc.

    Mie nu mi se pare a fi ceva bun si de acceptat. La o adica, am putea face orice in viata, dar am putea si sa nu facem. A spune DA, ca om liber in Cristos si intelept este, uneori cand e cazul, la fel de valoros ca si a spune NU.

   2. Intrebarea e ceva mai complexa.
    De pilda, am anumite rezerve cu privire la spiritul in care sunt crescuti tinerii; in unele comunitati acest spirit se traduce intr-o lista de NU-uri si de DA-uri, fara legatura cu modelarea caracterului crestin in familie, in biserica etc.
    In al doilea rand: nu este cazul la Peniel. Inteleg ca trupa care a jucat pantonima nu era din mediul nostru evanghelic: pentru ei nu a fost o problema sa performeze ca „actori”, sceneta incriminata. Solutia aleasa de organizatori este, evident, discutabila, de o calitate indoielnica, dar repet: festival al satanei?!?

   3. Nu am raspuns, tocmai pentru ca nu cred intr-o abordare simplista a problemei. Merita tratata separat, mai ales ca nu este subiectul pe care l-am pus eu pe tapet aici …
    Un Nu sau DA, chiar motivate intr-un comentariu, nu cred ca ar ajuta cu ceva.

 13. Prin comentariul sau ;”ascultareacredintei „Ridica o intrebare sincera ,dar care primeste un raspuns adecvat din partea lui „Dyo”
  Si sa nu uitam ca o echipa de actori interpreteaza scenete cu subiecte luate din viata umana atit a persoanelor crestine chit si necrestine!!!Si trebuie sa fie de inteles ca actoria reda lucruri de care sintem interesati in o interpretare!!Daca cineva a vazut filmul „Patimile lui Isus ” sau alte filme crestine cu privire la „David” sau alte piese care au fost si sint vizionate pot sa spuna ca au participat la un ” festival al satanei?!?”Sa fim realisti si noi de fapt in viata sa nu ajungem actori neprofesionisti si doar crestini pretinsi!!Mesajul Scripturii este simplu ,direct si aceste lucruri sint dezvaluite pe paginile ei ,dar trebuie citite ,cunoscute si in viata aplicate daca sint pretentii!Sa nu incercam sa ne autoinshelam finca atunci chiar ca pacatuim in pretentiile care le avem!!Ar trebui sa fim sinceri si adevarati crestini in fapte!!!Fiinca azi ceea ce este scris in Scriptura se implineste in mod profetic si multi lideri atit prin comentarii ,chit si prin viata traita se prezinta ca pe timpul domnului Isus Hristos si chind le descoperi adevarata personalitate in loc sa se caiasca ;in mindrie si aroganta ajung la fel ca si cei ce pretindeau ca sed pe scaunul lui Moise si domnul Isus Hristos prin cuvintele din Matei 23 vedem ce le spune multimilor si ucenicilor despre ei!!!Dureros si trist pentru astfel de persoane fiinca mai repede sau mai tirziu pacatele sint expuse si chiar daca pentru o perioada traiesc la anvoane ca actori neprofesionisti si cu salarii mari trebuie sa inteleaga mesajul adevarat al domnului Isus Hristos si sa se lepede de sine si din pretentie sa ajunga la traire !Sa ia exemplul apostolului Pavel care prin a sa epistola oare ce ne explica?Sa citim;
  „1Încolo, fraţii mei, bucuraţi-vă în Domnul.
  2Păziţi-vă de cînii aceia; păziţi-vă de lucrătorii aceia răi; păziţi-vă de scrîjilaţii aceia!
  3Căci cei tăiaţi împrejur sîntem noi, cari slujim lui Dumnezeu, prin Duhul lui Dumnezeu, cari ne lăudăm în Hristos Isus, şi cari nu ne punem încrederea în lucrurile pămînteşti.
  4Măcar că eu aş avea pricină de încredere chiar în lucrurile pămînteşti. Dacă altul crede că se poate încrede în lucrurile pămînteşti, eu şi mai mult;
  5eu, care sînt tăiat împrejur a opta zi, din neamul lui Israel, din seminţia lui Beniamin, Evreu din Evrei; în ce priveşte Legea, Fariseu;
  6în ce priveşte rîvna, prigonitor al Bisericii; cu privire la neprihănirea, pe care o dă Legea, fără prihană.
  7Dar lucrurile, cari pentru mine erau cîştiguri, le-am socotit ca o pierdere, din pricina lui Hristos.
  8Ba încă, şi acum privesc toate aceste lucruri ca o pierdere, faţă de preţul nespus de mare al cunoaşterii lui Hristos Isus, Domnul meu. Pentru El am perdut toate şi le socotesc ca un gunoi, ca să cîştig pe Hristos,
  9şi să fiu găsit în El, nu avînd o neprihănire a mea, pe care mi -o dă Legea, ci aceea care se capătă prin credinţa în Hristos, neprihănirea, pe care o dă Dumnezeu, prin credinţă.
  10Şi să -L cunosc pe El şi puterea învierii Lui şi părtăşia suferinţelor Lui, şi să mă fac asemenea cu moartea Lui;
  11ca să ajung cu orice chip, dacă voi putea, la învierea din morţi.
  12Nu că am şi cîştigat premiul, sau că am şi ajuns desăvîrşit; dar alerg înainte, căutînd să -l apuc, întrucît şi eu am fost apucat de Hristos Isus.
  13Fraţilor, eu nu cred că l-am apucat încă; dar fac un singur lucru: uitînd ce este în urma mea, şi aruncîndu-mă spre ce este înainte,
  14alerg spre ţintă, pentru premiul chemării cereşti a lui Dumnezeu, în Hristos Isus.
  15Gîndul acesta dar să ne însufleţească pe toţi, cari sîntem desăvîrşiţi; şi dacă în vreo privinţă sînteţi de altă părere, Dumnezeu vă va lumina şi în această privinţă.
  16Dar în lucrurile în cari am ajuns de aceeaş părere, să umblăm la fel.”mesajul este simplu si doar consta din 16 versete,dar daca nu este cunoscut si in viata aplicat ramine fara valoare si nu stim pentru ce ne laudam si cum trebuie sa traim ,sa cumunicam si in unitate sa fim fara sa ne inshelam !!!Chit de puternic este mesajul divin si cu chita dragoste ne indreapta spre o noua personalitate cu o speranta a vietii vejnice si faptul ca este ignorat schinteile si luptele apar!Realizam de ce?Si dorim ca prin mesajul simplu sa ne reabilitam si exemplul ap.Pavel sa-l luam ?

 14. „Mesajul Scripturii este simplu ,direct si aceste lucruri sint dezvaluite pe paginile ei”, (viorel chis)
  cit e de simplu acest mesaj vedem din multitudinea de denominatii crestine existente si aparute dupa sec XVII, majoritatea sec XX.

  dyo, musai sa tragem la sorti ca asa e mai cinstit! 🙂

 15. Sint convins ca toate greselile si pacatele facute de oamenii vechiului testament si al noului testament ,puse in Biblie, nu fac altceva decit sa ne atraga atentia ca noi sa nu cadem ca si ei in acelasi pacate– deci invatatura e pentru noi-. Fratele Viorel accepta acest dans motivand filmele crestine , sa nu uitam ca la filmele crestine se uita si cei necredinciosi; tocmai ca sa poata face discernamint intre bine si rau, se ruleaza toata povestea . La peniel se pare ca au fost doar tineri pocaiti –cunoscatori ai BIBLIEI- sau ma insel???

  1. Ti-am editat comentariul; avea cateva dezacorduri gramaticale suparatoare.
   In alta ordine de idei: inteleg ca s-a predicat Evanghelia la Peniel, folosind pilda fiului risipitor. Asat inseamna ca nu toti tinerii participanti erau crestini stralucitori, pocaiti si cunoscatori ai Bibliei …

 16. „Ferice de voi, când oamenii vă vor urî, vă vor izgoni dintre ei, vă vor ocărî şi vor lepăda numele vostru ca ceva rău, din pricina Fiului omului”
  Ceea ce face d-l Ionescu este o onoare pt organizatorii Peniel, care si-au recunoscut greseala si-au cerut iertare participantilor, plenar, si au luat masuri fatza de responsabilul acestui incident
  Daca Penielul ar fi o lucrare ne validata de D-zeu atunci nu ar exista nici impotrivirea. Clar ca Diavolul se lupta impotriva lucrarii lui D-zeu si uneori o face bine folosindu-se chiar de ucenici ai Domnului. Va amintiti de Iuda Iscarioteanul?
  Nu ma surprinde atitudinea d-lui Ionescu. Il cunosc personal. Sunt surprins sa constat ca si dansul se incadreaza in categoria celor care incearca sa atraga simpatia oamenilor prin atitudini si exemple gen cel pe care-l dezbatem acum. Sufera si dansul de sindromul „bagarii in seama” ca multi alti romani (nu toti) fugiti sau plecati in America. Acestia odata ajunsi la o anumita varsta se simt irelevanti pt generatia tanara romana din diaspora, clar depasiti de cultura americana si straini de contextul romanesc, incearcand din rasputeri sa atraga si ei atentia, „latrand” la toti cei care trec pe langa ei in viteza. Omul ne fiind bagat in seama in ceea ce privesc evenimentele Peniel SUA, a inceput sa vocifereze…
  Iata inca o dovada a sindromului de LOW SELF ESTEEM.

  D-l Ionescu este rau intentionat, punct.
  1. De ce nu a luat omul in considerare scuzele conducerii Peniel transmise prin fr. Iuliu Centea si Oniga Lucian, imediat dupa sceneta? De ce nu a luat in considerare macar comunicatul postat pe site?
  2. daca cele mentionate la pct.1 nu au fost suficiente pt „sfintenia sa”, de ce nu a procedat Biblic prin a-l aborda direct pe fratele Oniga sau oricare altul din bordul director. Eu consider ca un lider spiritual sanatos, care e sincer interesat de starea spirituala a fratilor sai co-lucratori (intr-o situatie izolata cum a fost cea de la Peniel) ar proceda altfel, cel putin Biblic, si IN NICI UN CAZ cum a procedat d-l Ionescu.
  3. din moment ce un om are discernamant spiritual, cum poate el numi lucrarea Peniel o lucrare a Satanei? Nu comentez maturitatea spirituala a acestui om, INDIFERENT de pregatirea lui teologica.
  2. personal, consider ca prin afirmatia facuta de d-l Ionescu cum ca Penielul este o „lucrare a Satanei…” astfel injosind numele organizatorilor Peniel si a celor care au participat la aceasta conferinta, numindu-i indirect satanisti, tot ce mai pot astepta de la acest om sunt scuzele lui, in aceeasi forma publica in care si-a permis sa denigreze imaginea acestor slujitori. Bine ar fi sa o faca repejor deoarece conform „datinei stramosesti” pe data de 1 Iulie urmeaza CINA DOMNULUI…
  3. nu doresc sa scot nevinovati pe cei din conducerea Peniel (fata de cele intamplate la conferinta, referitor la pantomima), insa atitudinea lor a fost ferma si imediata, fapt care a dovedit transparenta, maturitate, echilibru, obiectivitate si parere de rau fatza de cazul izolat care s-a petrecut pe scena.
  4…. indignat si invidios cred, d-l Ionescu cauta sa uzurpe aceasta lucrare si ca atare ar trebui ignorat, sau in cel mai bun caz confruntat personal. Apreciez pe cei din conducerea Peniel care nu s-au aruncat in polemica aceasta dorind sa-si apere imaginea. Asta este o alta dovada a faptului ca ei stiu cine sunt in Hristos si cine evalueaza CORECT toate lucrurile. In ziua aceea lucrarea fiecaruia va fi, ATENTIE: data pe fatza.
  Deaemenea apreciez pe cei care posteaza pe bloguri (referitor la aceasta dezbatere) comment-uri gandite si au un punct de vedere obiectiv, personal, si nu de turma.

  D-zeu sa ne binecuvanteze pe toti! Venirea Lui este aproape!

  Anonim

  1. @ anonim
   Spui că mă cunoști personal.
   Citindu-ți comentariul, mă îndoiesc…
   Eu nu cunosc anonimi.
   Îți respect opiniile, ai dreptul la ele, dar ai bunul simț și nu mai pretinde a cunoaște sau a fi cunoscut de cineva din postura de anonim.
   Niciodată!

   1. Intradevar multi pe paginile internetului doresc sa scrie si sa comenteze sub puterea anonimatului fiinca este o decizie personala si din anumite motive doresc sa fie anonimi pentru cei prezenti!!!Dar ca o persoana crestina si cu o mare pretentie de cunostinta scripturala si putere de lider spirituali trebuie dovedita o maturitate spirituala si o expunere de un exemplu demn de crestin dupa cum domnul ISUS HRISTOS alaturi de ucenici a facut!!!Se amintea de atitudinea lui Iuda iscoriteanul despre care ap.Ioan nu tocami ia facut prin a sa evanghelie o caracterizare frumoasa din cauza comportamentului (Ioan 12 cu 4 la 6) Si acea caracterizare si azi este prezenta la fel si nu se doreste sa se cunoasca ,cu chit ca ea duce la pacat ,minciuna si inshelatorie!!Clipurile scenetei de dans al dramatizarii deja a aprins un foc prin care deja se dau verdicte de desfintare ,de mustrare si chiar de izolare,insa clipurile cu imaginile si documentele cu inshelatoriile facute de foarte multi frati in domeniul financiar nu dau un semn de alarma?Si nu ar fi bine ca fiecare in Biserica sa sa ishi sfinteasca membrii sa ajunga la neprihanire pentru a isi putea inalbi hainele si sa ishi pastreze uleiul in candela ?Haideti sa fim maturi fiinca ne cunoastem foarte bine faptele si prezentarea lui Peniel nicidecum nu poate fi considerat „Festivalul Satanei „.Si chit despre vietile noastre fiecare in pozitiile ce le detinem sa nu uitam de ce responsabilitate sintem legati atit in fata TATALUI -CERESC ,chit si in fata semenilor si autoritatilor constitutionale!!Fariseii si carturarii pretindeau mereu la scaunul lui Moise pentru beneficii personale si domnul ISUS HRISTOS A SPUS ACEST LUCRU MULTIMILOR SI UCENICILOR (Matei capitolul 23.)Dar ce credem?Ca lucrurile azi pentru unii nu sint la fel?Iar chind ele se dezvaluie apar tot felul de scuze ca la prima pereche umana in gradina Edenului (Genesa 3 cu 9 la 24.) Si nici nu este dorinta de a accepta ,minciuna ,inshelaciunea si atunci in ce postura se ajunge?De ce scriu aceste comentarii si pentru unii se pare ca este o mare isistenta?Fiinca este multa suferinta si nu se doreste sa se cunoasca ADEVARUL..As putea sa scriu si mai multe lucruri si daca intradevar se pretinde o sfintire si neprihanire din partea unora ,astept cu o lunga
    rabdare sa vad chind intradevar se va ajunge la o adevarata sinceritate si se va dori ca umblarea sa fie pprin LUMINA?Chind intrerupatorul va trece pa partea de cuplare pentru a aprinde LUMINA? FIINCA ACUM DESEARA VA FI O MARE EVANGHELIZARE LA CHICAGO IN AER LIBER ;
    http://rtnchicago.com/

 17. „De ce nu a luat omul in considerare scuzele conducerii Peniel transmise prin fr. Iuliu Centea si Oniga Lucian, imediat dupa sceneta?…atitudinea lor a fost ferma si imediata, fapt care a dovedit transparenta, maturitate, echilibru, obiectivitate si parere de rau fatza de cazul izolat care s-a petrecut pe scena”, (anonim)
  – cazul „izolat” de pe scena s-a petrecut cu totul accidental (si in afara programului in sine) sau cu aprobarea conducerii Peniel (care cere scuze dupa program)?
  – daca cei de mai sus au avut stiinta de aceea scena mult disputata si au cerut scuze ulterior, asta dovedeste maturitate?

  ” indignat si invidios cred, d-l Ionescu cauta sa uzurpe aceasta lucrare”;(tot anonim)
  – se vede ca insusi organizatorii se dezic (prin scuze) de aceasta „lucrare”; de ce nu s-ar dezice si d-l Ionescu? 🙂

 18. m-am uitat nitel pe you tube la afacerea Peniel; nu mi-a luat mult sa vad un tipic concert rock, soft rosk daca asta e mai nice; iar cei doi care danseaza tango modern, in pur stil sexy, e spre slava lui Hristos, cum nu?!!:)
  sala e plina de tineri np care, gura casca, intra si ei in atmosfera dansului si muzicii rock dar pe subiect crestin, sic; pretextul este Hristos si prinde la cei tineri din sala, cu toate scuzele tardive ale organizatorilor;
  well, asta e lumea ta baptista dyo, chiar daca te plictisesc ; asta vor consuma si baietii tai in citva ani daca nu si mai si; nimic nu sta pe loc, totul evolueaza;

  1. Sa stii ca lumea in care traiesc eu, cea „np” cum iti place sa o numesti, e totusi altceva decat ceea ce vezi pe bloguri si pe youtube. Daca ar fi sa imi fac o imagine despre pocaitii romani doar din aceste surse, cred ca as avea toate motivele sa stau departe de ei: prea multi demoni si prea multe altare, vorba unui pastor foarte la moda in zilele astea …
   Dar in lumea reala, cea care nu are de-a face cu tastatura, cu filmuletele, cu cometariile anonime, cu semnele de exclamare si majusculele, exista si oameni de caracter, in care poate fi vazut Cristos. Ei nu scriu pe bloguri – din pacate, vor tentati unii sa zica – nu danseaza tango, nu exorcizeaza draci in 01011101, ci Il marturisesc pe Cristos prin viata lor traita in felul lor „classic” …
   Ca veni vorba despre ce nu doresc baietilor mei: nu, nu le doresc sa treaca prin isteriile generate in jurul unui Peniel (din varii motive), dar nu le doresc nici sa piarda nopti intregi pentru a se imbranci la niste cozi, ca vitele, cu coate, imbrancituri si injuraturi, pentru a pupa nu stiu ce oase ale vreunui sfant despre care nu as baga mana in foc ca a trait chiar asa cum se spune … Prin asta nu vreau sa spun altceva decat ca exista marfuri proaste si la ortodocsi, cum exista si la catolici, si la np … ca nici unul dintre cultele astea nu s-a intalnit cu perfectiunea … deocamdata. De aia am zis ca ma plictisesti: nu am nevoie sa imi tot spuna cineva ce bine o sa fi ortodox, si sa nu fii „np” … Le-am experimentat pe amandoua si, deocamdata, nimic din ceea ce mi-ai spus nu e nou pentru mine, nici la nivel de informatie, nici la nivel de cliseu ortodox. Hai sa mergem mai departe si sa lasam aceste clenciuri in seama altora. Eu nu am nici timp, nici interes pentru ele.

   1. Este tot mai greu sa traiesti langa Isus daca te uiti in jurul tau la catolici la ortodocsi penticostali sau musulmani am ajuns sa inteleg ca religia e nimica tot ci Isus vrea o relatie cu El o relatie personala mai mult o traire si de vrem sa fim ca El facem ca El adica iubim ce iubeste El si uram ce uraste El adica pacatul

  2. Ana O. vorbește prostii – se referă, la fel ca și Crisian Ionescu, doar la cîteva minute și anatemizează, prin ACEA perspectivă devenită PRETEXT, o întîlnire amplă de două zile, cu seminarii paralele la un moment dat, o conferință care a necesitat efort URIAȘ în organizarea ei.

   Eu am fost cu fetița mea de 8 ani să ascult orchestra și corul dirijate de Titus Tonea. Peste 100 de muzicieni. Muzică de calitate, pe care ai ocazia să o asculți în Oradea (evanghelică) cel mult de două ori pe an, la sărbători. Oare de ce nu sînt afișate și înregistrările mele pe care le-am pus pe YouTube?

   În orchestra de tip simfonic cîntau instrumentiști cu școală de muzică sau chiar angajați în formații profesioniste – un violonist baptist din orchestra Filarmonicii din Oradea, iar Titus Tonea este trompetist tot în orchestra Filarmonicii din Oradea.

   Cît despre „dezis”, depinde ce înseamnă acest „dezis”!

   De obicei NU e nevoie să însemne anatemizare (și ardere pe rug – a se citi: linșaj mediatic).

   Eu însumi m-am ridicat în picioare la un moment dat și am strigat, fără microfon, în sala uriașă în care era un furnicar de tineri: STAȚI ODATĂ JOS! ASCULTAȚI MĂCAR PENTRU 5 MINUTE MUZICA ASTA PE CARE NE-A DĂRUIT-O DUMNEZEU!

   Oare asta să fi însemnat că m-am… „dezis”?!

   Orice o fi însemnat, nu doresc să fiu pus alături de exorcizatori precum Cristian Ionescu (sau Dan Paul).

   Lipsa de măsură în atitudini, în „dezicere” poate fi mult mai pernicioasă decît incidentele de cîteva minute, pe care cei amintiți le folosesc pentru a-și exprima, ÎNCĂ O DATĂ, idiosincrasiile și obsesiile, dar care, ce trist, indică o REDUSĂ inteligență relațională.

   Nu lipsa „dezisului” e îngrijorătoare în ghetoul evanghelic, în care nu puțin trăiesc pasional sindromul segregaționismului, ci lipsa SOLIDARITĂȚII. Aceasta nu ar însemna neapărat asociere, înregimentare, sau, cum ar zice Pătrățosu, Pupat Piața Independenței.

   Solidaritatea are de a face cu găsirea unor canale minime de negociere a unor aspecte ideologice și „neconforme cu credinţa şi practica” unor grupuscule confesionale, politice, financiare și exprimarea unui PUNCT COMUN într-un anumit moment al unei epoci social-istorice (cum a fost, de exemplu, decembrie ’89).

   Asta ar trebui să îl îngrijoreze pe Cristian Ionescu – faptul că NU poate să coaguleze surse umane și instituționale care să găsească un PUNCT COMUN în anumite momente.

   Lista persoanelor publice din mediul evanghelic care suferă de această impotență este lungă…

 19. fiecare din noi a experimentat religia celuilalt si a ramas dezamagit; fiecare a trecut „dincolo” intru credinta si nadejde de mai bine si intru gasirea adevarului lui Hristos;
  intr-adevar, nici unul din cultele crestine nu s-a intilnit cu perfectiunea, in ce privesc oamenii, dar nici la asa ceva nu ma astept;
  dincolo de imperfectiunea oamenilor (in care ma includ pe mine insami), la ce ne asteptam de la biserica noastra pe care o consideram Biserica lui Hristos?
  vai, am senzatia ca te plictisesc din nou 😦

  1. Iti dau cateva indicii despre asteptarile mele: o comunitate care calca pe urmele lui Cristos si a ucenicilor sai, o inchinare vie, o marturisire reala a lui Cristos … deja incep sa cer prea mult …

 20. Multi ajung azi dezamagiti fiinca nu cunosc ADEVARUL din SFINTELE SCRIPTURI!Iar in viata merg la Biserica din formalitate sau alte interese!!!!Dar daca fiecare ar citi Scriptura cu un interes aparte nu ar fi dezamagit.Ar ajunge sa inteleaga ce azi se intimpla si cum se poate obtine ;”intrare în Împărăţia vecinică a Domnului şi Mîntuitorului nostru Isus Hristos.”Nu vreau sa filozofez asupra subiectului si vreau sa redau mesajul asa cum este scris; 2 Petru capitolul 1 cu;”2Harul şi pacea să vă fie înmulţite prin cunoaşterea lui Dumnezeu şi a Domnului nostru Isus Hristos!
  3Dumnezeiasca Lui putere ne -a dăruit tot ce priveşte viaţa şi evlavia, prin cunoaşterea Celuice ne -a chemat prin slava şi puterea Lui,
  4prin cari El ne -a dat făgăduinţele Lui nespus de mari şi scumpe, ca prin ele să vă faceţi părtaşi firii dumnezeieşti, după ce aţi fugit de stricăciunea, care este în lume prin pofte.
  5De aceea, daţi-vă şi voi toate silinţele ca să uniţi cu credinţa voastră fapta; cu fapta, cunoştinţa;
  6cu cunoştinţa, înfrînarea; cu înfrînarea, răbdarea; cu răbdarea, evlavia;
  7cu evlavia, dragostea de fraţi; cu dragostea de fraţi, iubirea de oameni.
  8Căci, dacă aveţi din belşug aceste lucruri în voi, ele nu vă vor lăsa să fiţi nici leneşi, nici neroditori în ce priveşte deplina cunoştinţă a Domnului nostru Isus Hristos.
  9Dar cine nu are aceste lucruri, este orb, umblă cu ochii închişi, şi a uitat că a fost curăţit de vechile lui păcate.10De aceea, fraţilor, căutaţi cu atît mai mult să vă întăriţi chemarea şi alegerea voastră; căci, dacă faceţi lucrul acesta, nu veţi aluneca niciodată.
  11În adevăr, în chipul acesta vi se va da din belşug intrare în Împărăţia vecinică a Domnului şi Mîntuitorului nostru Isus Hristos.”
  Aceste versete pot sa ne lumineze personalitatea si sa intelegem ca multe persoane in imperfectiunea lor nu au ajuns sa cunoasca mesajul si sa nu fie dezamagite!Cei dezamagiti sint cei inshelati si cei care nu stiu in ce le consta puterea intelepciunii pentru a ajunge la succes indiferent pe ce cale;fie spirituala ,fie familiara sau sociala!!!Partea trista este ca mesajul SCRIPTURII este adevarat si de folos omenirii fiinca Tatal Ceresc prin cuvintele din Iosua capitolul unu ;ce ne descopera ?Sa citim;”8Cartea aceasta a legii să nu se depărteze de gura ta; cugetă asupra ei zi şi noapte, căutînd să faci tot ce este scris în ea; căci atunci vei izbîndi în toate lucrările tale, şi atunci vei lucra cu înţelepciune.”Deci …? ce ne ramine de facut ?Si dorim sa meditam asupra celor scrise?Ne pot fi benefice astfel de mesaje?Eu cred ca da fiinca psalmistul prin psalmul 146 ;ce ne descopera?
  -„Psalmi 146
  1Lăudaţi pe Domnul! Laudă, suflete, pe Domnul!
  2Voi lăuda pe Domnul cît voi trăi, voi lăuda pe Dumnezeul meu cît voi fi.
  3Nu vă încredeţi în cei mari, în fiii oamenilor, în cari nu este ajutor.
  4Suflarea lor trece, se întorc în pămînt, şi în aceeaş zi le pier şi planurile lor.
  5Ferice de cine are ca ajutor pe Dumnezeul lui Iacov, ferice de cine-şi pune nădejdea în Domnul, Dumnezeul său!
  6El a făcut cerurile şi pămîntul, marea şi tot ce este în ea. El ţine credincioşia în veci.
  7El face dreptate celor asupriţi; dă pîne celor flămînzi: Domnul izbăveşte pe prinşii de război;8Domnul deschide ochii orbilor; Domnul îndreaptă pe cei încovoiaţi; Domnul iubeşte pe cei neprihăniţi.
  9Domnul ocroteşte pe cei străini, sprijineşte pe orfan şi pe văduvă, dar răstoarnă calea celor răi.
  10Domnul împărăţeşte în veci; Dumnezeul tău, Sioane, rămîne din veac în veac! Lăudaţi pe Domnul!”

 21. „Iti dau cateva indicii despre asteptarile mele: o comunitate care calca pe urmele lui Cristos si a ucenicilor sai, o inchinare vie, o marturisire reala a lui Cristos…deja incep sa cer prea mult …”.
  deci nu te astepti la nimic din partea comunitatii, a inchinarii ei si a marturisirii reale a lui Hristos;
  nu e sad? 😦

 22. Dyo:
  Toate incep cu primul pas facut pe casa scarilor: Hai sa nu mai iesim deloc din casa!

  Ți se pare că a ieșit cineva din casă?
  Lăturile se pot arunca de pe geam ca în epoca victoriană în Londra

 23. nice sa accepti sotutii, fie si teoretic!
  deci nu te astepti la nimic din partea comunitatii, a inchinarii ei si a marturisirii reale a lui Hristos, dupa cum sugerezi mai sus;
  nu vrei sa redevii ateu, presupun, si nici sa treci la musulmani;
  ce ramine sa faci, dat fiind ca ai tot atita stiinta si interes de Biserica istorica pe cit am eu de budism?
  aaa…sa ramii in continuare acolo unde „nu te astepti la nimic din partea comunitatii, a inchinarii ei si a marturisirii reale a lui Hristos”
  nu e sad? 😦

  „Poporul Meu piere din lipsă de cunoştinţă”, zice profetic Hosea.

  1. „deci nu te astepti la nimic din partea comunitatii, a inchinarii ei si a marturisirii reale a lui Hristos, dupa cum sugerezi mai sus”

   Unde am zis eu nimic?
   „ce ramine sa faci, dat fiind ca ai tot atita stiinta si interes de Biserica istorica pe cit am eu de budism?”
   Cam aroganta interpelarea, in orice caz, nepoliticoasa. Nu cred ca esti la curent cu preocuparile mele si nici nu ai caderea de a-mi evalua cunostintele despre „Biserica istorica”. Uite … asta este genul de discurs care imi provoaca o rapida si iremediabila plictiseala … acela in care iti asumi o cunoastere despre cel cu care vorbesti pe care nu o ai. Nu am rabdare sa tot dezic ceea ce oameni care nu ma cunosc aroga ca verdicte irefutabile despre crezul si motivatiile mele.

 24. 1. ei, nu te supara pentru modul meu direct de a discuta; am de-a face cu adulti, la urma urmei; n-ai zis tu ca nu te temi de intreruperi, adica critica?
  nu pun in discutie motivatiile tale vis a vis de credinta ta evanghelica si nici preocuparile personale; cele afirmate pe bolg le vad cu totii; din ce scrii, se vede ca esti un np (sic) serios;
  si nu-ti place sa te critice, cu duhul blindetii 🙂 o femeie si, mai ales, o ortodoxa; la’s ca stii tu cum sunt ortodocsii, nu-i asa?
  ai zis ceva in acest sens vis a vis de cozile interminabile unde ortodocsii se calca in picioare…injura, etc, pt a pupa moastele unuia care, cine stie, poate nici sfint nu era!
  nu ne-ai lamurrit chiar tu de ce stii vis a vis de BO?!

  2. afirmi, “Iti dau cateva indicii despre asteptarile mele: o comunitate care calca pe urmele lui Cristos si a ucenicilor sai, o inchinare vie, o marturisire reala a lui Cristos…deja incep sa cer prea mult …”;
  eu, „deci nu te astepti la nimic din partea comunitatii, a inchinarii ei si a marturisirii reale a lui Hristo
  nu e sad? ”
  la care tu, „ba da”.
  din greseala, ai fost sincer;
  dezamagirea, vis a vis de charismatici (evanghelici in genere), transpare din mesajele tale;
  ai si motive dar n-ai altceva de ales; adica nu gasesti altceva de ales;
  cu alte cuvinte, bea grigore aghiazma!

 25. raspunsul meu, fie si pe ocolite, l-ai inteles: BO.
  si sa nu spui ca toate bisericile sunt o apa si-un pamint, ca blama o aduci Duhului Sfint, nu mie;
  El a promis ca va conduce Biserica Lui in tot adevarul, nu eu!
  si nici nu discutam, nu-i asa, de ce cred grupari/denominatii/secte/culte/etc aparute dupa sec XVI!

  ok, e mai nice sa discutam de peniel si ce traznai mai fac charismaticii, negrut si ai lui!
  iar imaginile alea din locurile istorice biblice sunt faine; pe alte bloguri (inclusiv cele 70 ale lui alin c, sic) nu gasesti nici juma 🙂

  1. Ei bine … nu. Poate ca odata o sa iti spun si motivele …
   Mie Apocalipsa, in capitolele doi si trei, imi spune ca Bisericile pot sa reziste Duhului Sfant, sa saboteze lucrarea Sa si sa mearga pe alte cai decat cele trasate de Cristos. El conduce Biserica, dar nu o trage dupa El daca ea se lasa sedusa de politica, putere, cultura pagana etc … cum si i s-a intamplat si BO …

 26. te referi la unele biserici locale, nu-i asa?
  a existat si un iuda printre apostoli si cu toate astea, nu putem vorbi de un Hristos falimentar;
  cine o ia pe alte cai nu e pe Cale, pe singura cale trasata de Hristos;
  cu toate ca nu toate bisericile locale descrise in Apoc., au sabotat lucrarea Duhului Sfint!

  iar fraza dupa care BO e „sedusa de politica, putere, cultura pagana”, ai auzit-o de prea multe ori la evanghelici pentru a o si gindi sau verifica; „batrinii” nu se pot insela!
  cind crezi ca aceasta Biserica a fost sedusa, inainte sau dupa intocmirea Canonului NT?
  interesant de stiut ce crezi;

 27. Binecuvintati sa fie in veci de veci fratii Cristian Ionescu si Cornel Avram pentru curajul ,
  pozitia biblic luata in legatura cu cele petrecute la asa zisa Fundatie Peniel din Oradea .

  1. Un mic raspuns pentru comentariul scris de „johann h.edelman „Oare aceste binecuvintari sint tot la fel si pentru faptele facute astfel?
   http://filipsinvestigation.blogspot.com/2011/04/e-la-moda-sa-nu-ti-platesti-datoriile.html
   Sa nu uitam ca unii se expun doar in pretentii si trairea ii dau de gol prin faptele care le savirshesc si inainte de a ne face impresii doar despre cineva ar trebui sa cunoastem bine personalitatea fiecaruia si sa stim ce se ascunde in spatele fiecaruia !Si de ce atacurile si in sfera religioasa apar ca in sfera politica!!!Lucru care nu a fost placut DOMNULUI ISUS HRISTOS.Si oare astfel de fapte nu sint pacate mai mari ca ;cele descrise in mod josnic despre „fondatia Peniel”?
   http://christ4ro.com/2011/06/17/calomniile-pastorului-cristian-ionescu-sunt-con%C8%99tiente-calculate-%C8%99i-deliberate/
   Nu este trist din partea unui pastor sa expuna pe paginile virtuale ale internetului astfel de subiecte si cu astfel de acuzatii?
   Eu sincer sa fiu as dori ca fiecare persoana sa nu ishi faca o imagine aparte despre anumite persoane pina nu le cunoaste cu adevarat si sa inteleaga viata petrecuta atit in spatiul religios chit si in cel social si chiar cel din cadrul comercial fiinca atunci se cunoaste realitatea si stim cu cine de fapt sintem fata in fata!!Si ce merita in viata!!!

 28. ei sustin ca spun adevarul in dragoste fara intentie de a improsca cu noroi;
  trebuiesc stiute motivele inimii;
  cel mai bine, intrebata soacra 🙂 care-i stie bine!

 29. Dupa atita activitate si implicare virtuala se vede ca timpul permite si o mica vacanta pentru conectarea legaturile dintre vest si est .
  http://popaspentrusuflet.wordpress.com/2011/09/18/biserica-baptista-emanuel-oradea-evanghelizare-in-cort-hidiselul-de-dobresti/
  reconectare intre grupuri si biserici ,dar oare de la toate comunicarile virtuale s-a ajuns si la dorinta de o intilnire in persoana?A fost o mare ocazie de a fi o comunicare fata in fata si inregistrata de echipa credo care sa redea verdictul de finalizare a razboiului virtual care a ramas o enigma pentru multi si tot odata a creat o mare senzatie pe paginile virtuale prin subiectele scrise.Se vede ca anumtie legaturi tot sint ,din moment ce s-a dorit o evanghelizare comuna ;
  http://popaspentrusuflet.wordpress.com/2011/09/20/intalnire-cu-pastorii-in-cluj/
  Insa este interesant ca reclama se face mai putin cunoscuta ca ceea din 2009;
  http://www.pasi.ro/stiri-si-evenimente/turneul-evanghelistic-impact.html
  Si reactiile apar in un mod diferit si vor deschide un nou subiect de comentariu virtual in urma incheierii misiuni de evangehlizare;
  http://popaspentrusuflet.wordpress.com/2011/09/21/bucuresti-bucuresti/
  Asadar se vede ca apele involburate si discutiile aprinse sa fie inlocuite cu noi subiecte si cu o noua imagine de colaborare cu implinirea mesajului din Filipeni 4 cu 8 ,dar sa vedem ;chit timp?Si care va fi urmatoarea surpriza fiinca in schimb la Arizona este mare si ciudata;
  http://lascaupetru.wordpress.com/2011/09/16/de-ce-am-plecat-de-la-elim-2/
  Si cu explicatii aparte.Poate se va ajunge si la despartiri din alte motive si pastorii o sa ajunga la turme de 100 de oi sa le poata cunoaste mai bine si legatura sa fie in dorinta de slujire si de ingrijire pentru ca la momentul potrivit toate sa ajunga in staulul DOMNULUI ISUS HRISTOS ,indiferent de grupare si de numire ;Ioan 10 cu 11 la 18.

Dă o replică!

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s