Dor de Nicolae Herlea şi al său Bărbier …


Făcutu-mi-sa dor de un Nicolae Herlea. Asta după ce am uitat pentru o lungă perioadă de el. Setul de discuri în care el, împreună cu Valentin Teodorian şi cu Magda Ianculescu, dădea viaţă Bărbierului din Sevilla, a fost unul din preferatele copilăriei mele.

Trecut-au anii … Nu am mai ascultat de mult opera lui Rossini. Zilele trecute am văzut-o într-o librărie, parte din colecţia Mari spectacole de operă de la Adevărul … hop şi eu!

E faină. O transpunere artistică de calitate, umbrită însă de prestaţia interpretului lui Figaro.Normal, după ce l-am învăţat pe de rost pe Herlea, considerat de mulţi critici şi iubitori ai operei drept cel mai bun interpret al simpaticului personaj, e greu să mai poţi accepta alte variante. Gino Quilico are o prestaţie actoricească bună, însă vocea nu îl ajută să se ridice la înălţimea rolului.

În schimb, Aria calomniei, a lui Don Basilio, este interpretată magistral de un Robert Lloyd în mare vervă.

Am pus DVD-ul pe Pause şi am dat fuguţa cu Cătălin, fiul meu mai mare, la taica yutube ca să-i arăt ce muzică ascultam noi odată … Iată despre ce vorbesc când îmi aduc aminte de un bărbier întruchipat de Nicoale Herlea:

Un fapt trist totuşi: broşura oferită de către Adevărul împreună cu DVD-ul listează o serie de interpretări de referinţă ale operei lui Rossini, fără să menţioneze un cuvinţel despre marele Herlea şi ale sale prestaţii memorabile.

Trist dar … nesurprinzător. Doar suntem români, nu-i aşa?

2 comentarii

  1. Multumesc, a fost superb!
    Oh,cred ca toata strada a ascultat cu mine aria lui Figaro!!!
    Chiar asa, de ce ne-om fi uitand …memorabilii? Faptul ca suntem romani sa fie explicatia?

Dă o replică!

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s