Ce face un preşedinte? Bună întrebare!


Sunt implicat în derularea unei tabere pentru copii, fapt care îmi explică activitatea ceva mai anemică de pe blog în zilele astea. Nu mă plâng; timpul petrecut cu copii, la aer curat, în ciuda vremii ploioase, este unul împrospătător, plin de surprize.

De pildă azi în timpul de recreere am avut şi binecunoscutul joc al mimului, în care unul dintre participanţi trebuie să mimeze un cuvânt dat de către un altul, iar restul să ghicească. Am avut deci: şofer, urzică, navă spaţială, spălător auto, praf (!) …

La un moment dat îmi vine mie rândul să aleg un cuvânt şi un mim. Aleg cuvântul “preşedinte”, după care pe un băiat, Răducu, să îl ilustreze. Ca să întelegeţi situaţia trebuie să vă spun că Răducu este un băiat dintr-o bucată, inimos, creativ, harnic, tupeist. De aia l-am şi ales, nu?

La auzul cuvântului “preşedinte” băiatul mă priveşte siderat. Ridică din umeri. Se uită la mine cu un reproş de genul “Ceva mai greu nu puteai găsi?”. Ce-am zis am zis, aşa că mă aşez  pe bancă şi aştept să văd ce va face.

Răducu este în mare încurcătură. Stă, se gândeşte, parcă ar încerca ceva; nu reuşeşte să schiţeze măcar un gest cât de cât mai vizibil. Apoi, ruşinat, monument al incompetenţei vis a vis de această grea sarcină, se întoarce către mine: ”Nu ştiu ce face un preşedinte! Chiar nu ştiu …”

Am râs copios cu toţii. Unii se vor fi întrebat dacă băiatul ăsta trăieşte în România noastră dragă sau a căzut de pe altă planetă. N-a auzit de Băsescu? N-a văzut niciodată, măcar din viteza zapării canalelor TV, o ceremonie, o conferinţă de presă, o ştire, ceva? N-a învăţat la şcoală despre preşedinţi?

Ceva mai târziu însă, după ce momentul s-a consumat, mi-am dat seama însă că Răducu al nostru nu e singur. Ca el mai sunt şi alţii. Îi întâlneşti nu numai în tabere de copii ci şi pe stradă, chiar la televizor. Unii dintre ei sunt în Parlament, alţii guvernează.

Dar de ce să vă vorbesc eu atâta despre alţii? Aceeaşi concluzie o pot rosti cu mândrie şi despre mine, după peste trei decenii trăite în republica română. Nu fii trist Răducule dragă: nici eu nu ştiu ce face un preşedinte.  

3 comentarii

  1. cica, „ce face un presedinte”!
    auzi intrebare!
    nu ajunge ca e presedinte, mai trebuie sa faca si ceva? 🙂
    mindria tarii, asta e!
    democratie si toate celelalte;

Dă o replică!

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s