(Re)pribegiri


(21 februarie 2003)

Reflectând zilele acestea la pelerinajul meu spiritual, de când pot să spun că sunt creştin, am observat cã mi s-au oferit destul de multe reţete creştine pentru o viaţã normalã de copil al lui Dumnezeu. De la discipline pânã la har şi-napoi, am citit fel de fel de cãrţi, fel de fel de reţete ale succesului, una mai atractivã decât cealaltã.

Ce sunt, la urmelor, toate cultele şi sectele creştine altceva decât reţete garantate ale succesului? Dar sumedenia de cãrţi care ne populeazã bibliotecile cu idei şi puncte de vedere, fiecare venind din partea unor persoane “importante” şi cu “autoritate”? Fiecare îşi prezintã reţeta lui proprie, cea mai bunã, de regulã unica, pentru rezolvarea problemelor vieţii creştine pãmântene. Fiecare vine cu exemple despre felul practic în care aceste reţete au vindecat vieţi; unele din exemple te lasã cu gura cãscatã şi eşti gata convins cã ai gãsit în sfârşit soluţia. Niciodatã nu sunt asumate eşecuri ( doar teoriile sunt garantate, ce mai!), niciodatã reţeta lor nu a dat greş.

Partea intrigantã este cã, deşi de cele mai multe ori aceste soluţii sunt pe poziţii doctrinare şi tologice opuse, ele “dau roade” şi sunt “cele mai bune”. Mai intrigant pentru mine este sã vãd cã existã oameni care se simt confortabil sã înmagazineze şi sã aplice în sistemul lor de credinţe astfel de teorii contradictorii, fãrã sã facã scurtcircuit în mecanismele lor cerebrale.

Este o imposibilitate a minţii mele de a face sã coabiteze în cãmãruţele ei astfel de flotări ale raţiunii umane. Dacã problema este la mine – admit cu fair play o probabilitate de 50% – atunci înseamnã cã, într-un chip tainic, am nişte graniţe inhibatoare, restrictive, trasate judecãţilor mele. Lucrul acesta ar putea fi transformat într-o calitate care nu prea mai e la modã în zilele noastre: principialitate. Dacã problema e “la ei”, la cei ce înoată fără probleme printre aceste găuri negre ale raţionamentului, atunci datoria mea este sã verific dacã sistemul meu necontradictoriu de credinţe este viabil pentru a nu mã trezi cã alerg pe cãi greşite.

Din atâtea iţe încurcate cum sã gãseşti firul acela unic şi indispensabil care sã te conducã acasã?

17 comentarii

 1. „Ce sunt, la urmelor, toate cultele şi sectele creştine altceva decât reţete garantate ale succesului?”
  retete da, garantate ba! (la scadenta se vor vedea cit de garantate erau retelele alea!

  ” Mai intrigant pentru mine este sã vãd cã existã oameni care se simt confortabil sã înmagazineze şi sã aplice în sistemul lor de credinţe astfel de teorii contradictorii, fãrã sã facã scurtcircuit în mecanismele lor cerebrale”;
  nu prea vad cum sa se simta careva confortabil ba chiar sa si adopte teorii contradictorii, afara daca sufera nitel de schizofrenie;
  in fine, altii sufera nu eu, va zice fiecare!

 2. „Din atâtea iţe încurcate cum sã gãseşti firul acela unic şi indispensabil care sã te conducã acasã”?
  aici e aici!
  daca mergi pe ita np in jos, cazi in gol cind ajungi la sec XVII!

  1. iar daca mergi pe ita orto … ah, dar scuze, nu cred ca e vorba de o ita ci de sarma ghimpata in toata regula … cam de prin al treilea secol incoace …

 3. insa daca sari repede pe ita catolica (cu conditia sa fie pe-aproape) mai mergi citeva secole in jos cu toate ca te impotmolesti la sec XI!
  se termina si ita aia!
  te mai intereseaza si alta ita sau vrei sa sari in gol, satul de sarit din ita in ita? 🙂

 4. sirma ghimpata, ha?
  doar nu vrei fir de matase impletit in sezlong confortabil!

  vezi si tu pe ce sirma ghimpata au trecut eroii credintei din evrei 11 si te lamuresti!
  iar sec III e mai aproape de Hristos decit decit sec XI sau, mai rau, sec XVII!
  te poti opri la sec III, daca vrei, dar cazi in poala martirilor primelor trei secole, nu in gol;

   1. Laconic si evaziv. Better than nothing 🙂

    Sună ca și cum acasă poți fi doar singur așa cum -eu cu adevărat- poate fi numai individul nu și colectivul

    Să fie comunitatea doar un instrument prin care fiecare re-devine ce a fost adică Unul, deci secundară, un mijloc nu un scop?

    He-he, ai mai inventat un cui pentru sicriul organizațiilor religioase (vocea conservatorului naționale, din culise)

   2. Exista riscul ca raspunsul meu sa fie o extensie a conditiei mele oarecum solitare – nu ma plang, imi place – in spatiul crestin prin care imi duc veacul … 😦

 5. dyo, vorbesti ca un calvinist!
  cine cunoaste ce i-a fost destinat lui (ah, destinul asta!) si cum recunoaste locul (alta necunoscuta)?

  ca sa nu mai spun ca nimerim mai toti unde cu gindul nu gindim! 🙂

  1. Nici o legatura cu calvinismul aici. Eu vorbesc despre niste convingeri interioare greu de explicat in cuvinte. Eu am fost „acasa” in locuri diferite si in contexte diferite: pe malul unui lac din Colibita, intr-o cafenea din Lyon, in Catedrala de la Cluj, in varf de Retezat, in prima vacanta din Grecia cu familia (la Kavala) … la amvon uneori (destul de rar, recunosc) … Atunci, macar pentru cateva momente, am stiut unde vine batut fiecare cui in proiectul numit „Viata mea” …

 6. „Mai intrigant pentru mine este sã vãd cã existã oameni care se simt confortabil sã înmagazineze şi sã aplice în sistemul lor de credinţe astfel de teorii contradictorii, fãrã sã facã scurtcircuit în mecanismele lor cerebrale.”

  Ai exprimat foarte bine un lucru la care ma gandesc mult in ultimul timp. Se pare ca este in natura noastra sa putem trai cu contradictii in perspectiva noastrea asupra lumii. Si eu si tu avem astfel de contradictii. Dumnezeu ne ingaduie.

  Exista contradictii intre gandesc una si gandesc alta, gandesc una si spun alta, spun un si fac alta. Acoperim toata plaja posibila. 🙂

  Un singur lucru va valida sau invalida asocierile pe care le facem in sufletul nostru, ca valabile sau contradictorii: moartea, singurul fapt cu adevarat invariabil si nesubiectiv din existenta umanitatii.

  Nu ma pot abtine sa nu observ ca meditatia ta de aici seamana oarecum cu ultimul meu post: http://credintasiadevar.ro/unde-este-adevarul/ , pe care l-am scris inainte de a citi postul tau.

  1. Sunt asemanari, desigur, doar ca aceste randuri ale mele sunt un copy-paste din jurnalul propriu, dintr-o perioada destul de framantata din viata mea, cu multe nedumeriri …

   1. Adica sunt rezolvate acum acele nedumeriri?

    Ma intreb insa daca noi, cei ce ne numim crestini, avem raspunsul la intrebarea la care altii nu au gasit inca raspuns: cum putem fi siguri de ceea ce cunoastem, de ceea ce ni se pare ca intelegem?

    Faptul ca avem linistea mentala a rezolvarii tuturor contradictiilor si a tensiunilor, este oare semn al adevarului sau ca suntem sub cupola unei iluzii mari cat viata noastra? Cati oare din cei ce se grabesc sa converteasca si-au rezolvat ei insisi aceasta dilema, daca macar le-a trecut prin cap? Promotorii „retetelor succesului” si a-l despletirii itelor ar trebui sa aiba in vedere lucrul asta, deopotriva si unii si altii.

    Este evident ca toti incepem sa construim si sa intelegem realitatea pornind de la niste fundamente predefinite, niste chei de interpretare a realitatii diferite pentru fiecare din noi. De ce alegem un set de chei si nu altul? Educatia, cultura, intamplarea?

 7. ” Eu vorbesc despre niste convingeri interioare greu de explicat in cuvinte. Eu am fost “acasa” in locuri diferite si in contexte diferite: pe malul unui lac din Colibita, intr-o cafenea din Lyon, in Catedrala de la Cluj, in varf de Retezat, in prima vacanta din Grecia cu familia (la Kavala) …”, (dyo)

  1. convingerile tale interioare se deosebesc de convingerile interioare ale altuia; suntem diferiti unii de altii in experienta de viata, gindire, gusturi, aptitudini, educatie, etc., etc.
  ajungem totusi sa ne intelegem unii cu altii citeodata, nitel si pentru putina vreme! 😀
  2. acum si din cauza ta, trebuie sa lupt cu pacatul invidiei;
  te iert;

 8. Un subiect real cu un mesaj aparte!!!Si interesant este ca prea putini mediteaza la continutul lui!!
  Mereu apar filozofii si se expun „reţete creştine pentru o viaţã normalã de copil al lui Dumnezeu”,dar multe dintre ele contracost!!!Si de ce?Putini ajung sa inteleaga !!!!Si nici nu se doreste raspunsul corect fiinca el prezinta succesul si „profitul” financiar in care azi lumea este interesata!!!Daca lumea ar fi interesata in puterea ADEVARULUI DIVIN ar fi ca cei din Bereea!Si cei care au ajuns sa fie ca ei ,pot sa ghindeasca si au putere chiar sa se exprime inteleghind puterea cerintelor doctrinale si rolul lor.Acum este momentul pentru ele sa fie in puterea infloririi si chiar a unui succes aparte !!!Si acest lucru se poate intelege ushor ,daca citim cu o mare atentie paginile SFINTELOR SCRIPTURI.Noi binenteles ca nu putem sa schimbam mersul si prosperitatea lor care se expune mai presus in putere ;una fata de alta dar cu aceiasi pretentie.Putem sa intelegem ;
  – de ce apar in puterea pretentiei
  – cine este in spatele acestor formari
  -scopul pentru care exzista
  -timpul lor de exzistenta….
  Se poate continua ,dar esential pentru noi este sa intelegem ;
  – de ce sintem creati
  – ce putem sa facem in aceasta stare de pacat si timp de judecata
  -si cum putem sa deosebim ispitele si manipularile fata de ADEVAR SI PUTEREA LUI.
  Citind cu atentie mesajul divin o sa intelegem valoare si puterea SCRIPTURILOR;2 Timotei 3 cu 16 la 17 ;
  -„16Toată Scriptura este însuflată de Dumnezeu şi de folos ca să înveţe, să mustre, să îndrepte, să dea înţelepciune în neprihănire,
  17pentruca omul lui Dumnezeu să fie desăvîrşit şi cu totul destoinic pentru orice lucrare bună.”
  Deci mai avem nevoie de alte carti ,reviste broshuri si reţete in domeniul spiritual?Nicidecum !!!!!!Tot ce e creaza pe linga SCRIPTURA este pentru ca sa ghidile urechile si sa faca senzatie pentru a aduce profit si expunere scriitorului si celui asociat cu el pentru acelas scop.Multi filozofeaza pe centru religiei pentru ca grupul de membrii sa fie chit mai mare si profitul chit mai puternic .Multi aleg centrele de instruire teologica pentru a deveni lideri pentru un salariu onorabil si un confort al vietii aparte!!!Uitind de mesajul si exemplul DOMNULUI ISUS HRISTOS;Filipeni 2 ;
  -„6El, măcar că avea chipul lui Dumnezeu, totuş n’a crezut ca un lucru de apucat să fie deopotrivă cu Dumnezeu,
  7ci S’a desbrăcat pe sine însuş şi a luat un chip de rob, făcîndu-Se asemenea oamenilor.
  8La înfăţişare a fost găsit ca un om, S’a smerit şi S’a făcut ascultător pînă la moarte, şi încă moarte de cruce.
  9Deaceea şi Dumnezeu L -a înălţat nespus de mult, şi I -a dat Numele, care este mai pe sus de orice nume;
  10pentruca, în Numele lui Isus, să se plece orice genunchi al celor din ceruri, de pe pămînt şi de supt pămînt,
  11şi orice limbă să mărturisească, spre slava lui Dumnezeu Tatăl, că Isus Hristos este Domnul..”
  Si sa nu uitam ca ;si noua se recomanda acelas „gînd”;
  „5Să aveţi în voi gîndul acesta, care era şi în Hristos Isus:”Si indemnul astfel continua;
  „1Deci, dacă este vreo îndemnare în Hristos, dacă este vreo mîngîiere în dragoste, dacă este vreo legătură a Duhului, dacă este vreo milostivire şi vreo îndurare,
  2faceţi-mi bucuria deplină, şi aveţi o simţire, o dragoste, un suflet şi un gînd.
  3Nu faceţi nimic din duh de ceartă sau din slavă deşartă; ci în smerenie fiecare să privească pe altul mai pe sus de el însuş.
  4Fiecare din voi să se uite nu la foloasele lui, ci şi la foloasele altora.”
  Dar daca aceste lucruri nu sint cunoscute atunci in viata ajungem sa devenim robii semenilor nostrii despre care pasalmistul in psalmul 146 ce spune?Si ce descoperim?
  Imi place foarte mult mesajul intrebarii ridicate in incheierea subiectului care astfel este scrisa;
  „Din atâtea iţe încurcate cum sã gãseşti firul acela unic şi indispensabil care sã te conducã acasã?”
  Raspunsul ei ne este oferit de catre ap.Petru in a doua sa epistola capitolul unu si merita citit cu o mare atentie fiinca este un raspuns adevarat cuprins in 11 versete;
  -„1Simon (Sau: Simeon.) Petru, rob şi apostol al lui Isus Hristos, către ceice au căpătat o credinţă de acelaş preţ cu a noastră, prin dreptatea Dumnezeului şi Mîntuitorului nostru Isus Hristos:
  2Harul şi pacea să vă fie înmulţite prin cunoaşterea lui Dumnezeu şi a Domnului nostru Isus Hristos!
  3Dumnezeiasca Lui putere ne -a dăruit tot ce priveşte viaţa şi evlavia, prin cunoaşterea Celuice ne -a chemat prin slava şi puterea Lui,
  4prin cari El ne -a dat făgăduinţele Lui nespus de mari şi scumpe, ca prin ele să vă faceţi părtaşi firii dumnezeieşti, după ce aţi fugit de stricăciunea, care este în lume prin pofte.
  5De aceea, daţi-vă şi voi toate silinţele ca să uniţi cu credinţa voastră fapta; cu fapta, cunoştinţa;
  6cu cunoştinţa, înfrînarea; cu înfrînarea, răbdarea; cu răbdarea, evlavia;
  7cu evlavia, dragostea de fraţi; cu dragostea de fraţi, iubirea de oameni.
  8Căci, dacă aveţi din belşug aceste lucruri în voi, ele nu vă vor lăsa să fiţi nici leneşi, nici neroditori în ce priveşte deplina cunoştinţă a Domnului nostru Isus Hristos.
  9Dar cine nu are aceste lucruri, este orb, umblă cu ochii închişi, şi a uitat că a fost curăţit de vechile lui păcate.
  10De aceea, fraţilor, căutaţi cu atît mai mult să vă întăriţi chemarea şi alegerea voastră; căci, dacă faceţi lucrul acesta, nu veţi aluneca niciodată.
  11În adevăr, în chipul acesta vi se va da din belşug intrare în Împărăţia vecinică a Domnului şi Mîntuitorului nostru Isus Hristos.”
  Deci iata cum putem ajunge acasa la TATAL CERESCSI DOMNUL ISUS HRISTOS!!!!!

Dă o replică!

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s