Talciocul generalizărilor a ajuns şi la standul lui Beni Fărăgău


L-am interpelat astăzi pe Alin Cristea cu privire la o afirmaţie a sa dintr-o postare pe România Evanghelică, anume că “…Beni Fărăgău a ajuns să anatemizeze blogurile.”. Eu nu cred că a făcut-o, ci a exprimat o indispoziţie care nu este singulară între evanghelici, măcar faţă de o parte a blogosferei româneşti.

Alin Cristea mi-a răspuns AICI. Pentru că, plecând de la acel discurs al lui Beni, lucrurile încep să ia o turnură neplăcută – Timişoara Evanghelică s-a dat în stambă cu o preluare mizerabilă de pe un blog evanghelic sub-mediocru (vesteabună), iar comentariile la postarea Vindecătorului o iau şi ele razna încetişor – consider că este necesar să tragem aer adânc în piept, să numărăm până la cinci, şi să ne liniştim puţin.

Iată răspunsul meu de pe România Evanghelică, adresat direct lui Alin, dar cu “ricoşeu” (ca să folosesc un cuvânt aflat odată la modă între baptişti) către acei neliniştiţi evanghelici care au tremurat de emoţie că numele lui Beni ar putea fi şi el subiect de bălăcăreală pocăiască (sublinierile şi corecturile au fost adăugate ulterior):

 *

Evident, Beni nu a citit TOATE blogurile evanghelice, lucru pe care nu l-am facut nici eu de altfel (îndrăznesc să cred că nici tu nu poţi face acest lucru 🙂 ). Ar trebui să evaluăm astfel de afirmaţii având by default în minte prezumţia că generalităţile nu descriu o stare de fapt per se, ci o percepţie subiectivă care ne-ar putea fi de folos. Ea, nedreaptă cum este, îşi are rostul ei în discurs: iată-l pe Pavel generalizând în Filipeni 2:21, fiind injust chiar faţă de Timotei şi Epafrodit, cei pe care îi va evidenţia în rîndurile următoare. Este superbă expunerea paulină, chiar în excesele ei filipiene …

Încercând să mă pun în papucii lui Beni – încercare cu totul subiectivă la urma urmelor – cred că prin indispoziţia lui „la stomac” el scoate în evidenţă o senzaţie pe care o am şi eu, în special în legatură cu unele bloguri mai zgomotoase. Care bloguri, să recunoastem, ocupă poziţii fruntaşe în topuri şi – aceasta este părerea mea – produc mai mult rău mediului evanghelic românesc decât ne putem închipui. Eforturile tale de a scoate la lumină faţa mai puţin întunecată a blogosferei evanghelice romanesti sunt lăudabile – mă gândesc să fac şi eu ceva în acest sens – dar trebuie să recunoaştem că, atât timp cât subiecte precum baticele, machiajele şi pantonimele adună cititori precum balega adună muşte … e clar că suntem departe de a raporta un mediu blogosferic evanghelic sănătos şi ziditor.

Beni a greşit aruncând acea afirmaţie lapidară, în felul în care a făcut-o la conferinţă. Dar, şi acest lucru l-am scris şi într-o postare de-a mea pe subiect, putem spune că nu are şi el un bob de dreptate?

Aşa … sigur, ne putem întreba ce a citit Beni pe bloguri. În lipsa unor detalii, pot să bănuiesc că o fi intrat pe blogul lui Paul Negruţ, apoi pe al meu, după care s-a delectat cu apologetica lui Chiu … I have no idea 😦

6 comentarii

 1. Da Dyo, Beni citeste bloguri (si daca nu o face personal, o fac cei din familia lui si-i relateaza ce-i important) si din pacate nu i trebuie prea mult timp sa si dea seama de mocirla in care se gasesc multe din acestea. (blogul de fata se exclude evident).

  Problema pe care am intilnit-o pe citeva bloguri despre Beni e urmatoarea: de ce Beni nu si exprima public opinia despre x, y, z, k? De ce nu s-a implicat in scandalul cu fratele Ton?

  Ce nu inteleg eu la oamenii astia, este de doresc sa l traga in banda pe Beni? De ce nu accepta ca omul are alte prioritati si ca poate si a dat seama demult ca emiterea de opinii intr un spatiu public nu rezolva problemele de zi cu zi ale oamenilor care doresc sa fie aproape de Dumnezeu? Sau poate din motive meschine si egocentrate, asemenea televiziunilor de la noi, abia asteapta sa mai aiba subiecte de comentarii?

  Ce ma distreaza la culme, e ca am fost trecut la spam pt unele comentarii lasate pe blogul lui RC. Iti dai seama cit de „violent” am putut fi in limbaj???? 🙂 Dar de, nu e la moda acum sa i iei partea cuiva, ci doar sa dai si tu si mai tare cu pietre odata ce s a ivit ocazia.

  1. Vindecatoru are o agenda cat se poate de precisa impotriva unor nume pe care le stim cu totii. In atacarea acestora scopul transcende cu mult dimensiunea etica a mjloacelor folosite. Nu accepta neutralitate: ori afurisesti ce afuriseste el … ori ii esti dusman. D’aia stau departe de cabinetul lui …

 2. Cum spuneam și cu altă ocazie, nu s-a întâmplat nimic deosebit. Beni a pățit exact ce-a pățit Paul Negruț acum patru ani, când cu așa-zisul plagiat, doar că la o altă scală. Dacă pe Beni l-a criticat Vindecătoru, pe Paul Negruț l-a mitraliat Dănuț Mănăstireanu (și alții, pentru că Doamne ușor e să dai cu parul mai cu seamă dacă pălești bostanul altuia și dai la grămadă când nu mai știe nimeni exact cine și cum a lovit). Cu Vindecătoru (asta e impresia mea, bien sûr) cred că te mai poți înțelege; și cu Dănuț însă nu în privința lui Negruț.

 3. Dyo, stii ce ma amuza foarte tare la Rasvan? Ca are impresia ca lumea a scris la acea postare din cauza lui, dar de fapt au scris pt ca le pasa de Beni.

  Cea mai „tare” afirmatie si cu asta iti dai seama cam la cel nivel de intelegere se dezbate „gafa” lui Beni e: „Pe mine unul care vine să-mi explice cum vede el Biblia mă cam plictiseşte. Nu am răbdare şi nici vîrsta. Mintea mea e setată altfel. Prefer devoţionalele…” semnat RC. Pai daca atit intelege Rasvan din munca lui Beni atunci nu avem incotro decit sa i uram succes la hranitul cu lapte. 🙂

Dă o replică!

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s