Voluptate anti*[frauda si intinare]


O nouă bubă se arată încet în spaţiul evanghelic românesc, deja inflamat de atâtea isterii. Cu un titlu bine ţintit, la care adăugăm vânt de la pupa din partea lui Marius Cruceru, este adusă pe tapet problema muzicii rock creştine, într-un caz concret, cu multiple faţete: plagiat, inspiraţie, rostul rockului în biserică etc. Pentru că am iniţiat şi eu un demers de informare cu privire la ceea ce înseamnă muzica rock (va continua în septembrie, acum e vacanţă!) m-am simţit dator să intervin şi eu în chestiune cu o opinie de fost rocker.

Vă reproduc aici comentariul pe care l-am lăsat şi pe blogul lui Alex Bizău. Nu am timp de mai mult acum. Domnul vă va lumina pe fiecare şi în această zgomotoasă şi nesfinţită daraveră …

Exista asemanare intre piese, dupa cum exista asemanare si cu Orion a lui Metallica, cu o alta piesa a lui Cinderella (al carei nume imi scapa acum), e si ceva Megadeth – „This was my life” in tonalitate,  si cu alte cateva zeci de piese rock. Ceea ce a fost de spus original in aceasta muzica s-a cam spus prin anii 80′-90′; acum se canta pe aceleasi linii, eventual cu versuri diferite.

Asadar, nu ma ingrijoreaza neaparat plagiatul, ci ideea pe care mergi tu. Urmarind linkul furnizat de tine aflu ca avem de-a face cu „povestea unui suflet pierdut”. Care poveste – corecteaza-ma daca gresesc – este posibil sa nu fie straina de „vrajitoare, alcool, strigoi, tigari, ghinion, noroc, fiara???”. Cele doua piese descriu lumi similare, nu-i asa? In acest caz nu cred ca mai e nevoie sa marsam pe ideea cu spiritul care le-a inspirat: daca un pictor crestin si unul pagan ar picta o bodega, este posibil ca vor folosi aceeasi panza, aceleasi culori, acelasi tip de pensule, iar rezulatul ar putea fi unul „plagiat”.

Nu (mai) sunt un fan rock, dar cred ca trebuie sa fim mai echilibrati in astfel de aprecieri. Cu o postare cu un nume ca acesta nu se va face lumina.

Stii ce lipseste din aceasta? Partea in care i-ai contactat pe cei de la „Dincolo de ziduri” si le-ai semnalat problema. Poate o adaugi acum …

Dă o replică!

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s