Întrebări vindecătoare – Scrisoare deschisă către Răsvan Cristian


Următoarele rânduri aparţin lui Călin Vălean şi sunt adresate proprietarul blogului Vindecătoru, Răsvan Cristian. Ele sunt ocazionate de postarea acestuia din urmă cu privire la atitudinea lui Beni Fărăgău faţă de bloguri. Acolo, Răsvan ne-a dovedit încă odată, dacă mai era nevoie, că nu doreşte să dialogheze cu cei ce îndrăznesc să aibe păreri diferite de ale dumnealui. Putinstiutoru’ speră totuşi într-un dialog, iar eu mă ofer să-l ajut …

*

Stimate Domnule Cristian,

M-am gîndit ceva vreme dacă să vă scriu aceste rînduri şi pînă la urmă m-am hotărît, deci iată-le. Nu vă ascund faptul că găzduirea lor de către Dyo îmi dă încredere că va fi un dialog decent, dacă va fi să fie, lipsit de exagerările care abundă pe blogul domniei voastre.

Ceea ce m-a determinat să vă scriu au fost aceste rînduri pe care le-am găsit aici:

http://patratosu.wordpress.com/2008/01/11/cine-este-rasvan-cristian-1-din-seria-deconspirari/

http://patratosu.wordpress.com/2008/01/12/cine-este-rasvan-cristian-2/

http://patratosu.wordpress.com/2008/01/12/cine-este-rasvan-cristian-3/

Am descoperit o persoană dedicată meseriei, cu o viaţă nu tocmai liniară şi, mai presus de acestea, o persoană care a răspuns la şoapta Duhului lui Cristos. Faptul că sunteţi creştin mă face să cred că în cele ce urmează avem în comun o serie valori comune la care să ne raportăm şi pe care să le ridicăm deasupra a ceea ce ne vine la îndemînă să gîndim sau să spunem.

Deşi comentez din în ce in ce mai rar pe bloguri, îmi este greu să mă abţin atunci cînd subiect de postare este fratele Beniamin Fărăgău, pe care îl cunosc destul de bine şi căruia da, recunosc, îi port un mare respect, dacă nu pentru munca domniei sale cît mai ales pentru modul în care Dumnezeu s-a folosit de el să-mi schimbe mintea, înţelegînd mai bine Biblia.

Nu mică mi-a fost surpinderea cînd am constatat că întrebările şi comentariile mele adresate pe blogul dumneavoastră au ajuns la spam, cu atît mai mult că nu consider că v-am jignit sau atacat, ci doar v-am întrebat cît de bine îl cunoaşteţi pe Beni să vă permiteţi să emiteţi judecăţi şi pretenţii de genul:

„Nu ştiu dacă are acelaşi rău cînd vine vorba de realităţile din jurul domniei sale, de opulenţa din unele biserici despre care nu vorbeşte nimeni decît pe bloguri,  despre turnătorii din lumea evanghelică despre care au scris aproape exclusiv blogurile, despre matrapazlîcurile care se ţin lanţ la toate nivelele ….”

„Este stomacul domnului Beniamin Fărăgău atît de sensibil, sau numai anumite mîncăruri de vobe nu-i priesc, numai anumite voci îl ard la măruntaie şi numai anumite  hotărîri îl obstruează-n intestine?”

De ce oare credeţi că faptul că deţineţi un blog vă dă dreptul să vorbiţi ca şi cum aţi fi un expert şi pe deasupra să mai aşteptaţi şi răspunsuri de la persoana respectivă?

Aţi afirmat în acele scrisori pe blogul  Pătrăţosu că sunteţi creştin. Am urmărit în continuare comentariile făcute de dumneavoastră pe marginea postării despre Beni Fărăgău, şi chiar dacă următoarele citate nu se adresează lui Beni, ci fie comentatorilor, fie unor terţi, nu pot să nu mă întreb oare ce duh vă insufleţeşte cînd faceţi următoarele afirmaţii:

„Au început să latre căţelandri şi să bată din clanţă cu porecla pe care ai folosit-o…” şi „Dar n-a apucat omul lunea aia a lui, că au sărit de fund în sus toţi Cătălinii, Ciprianii şi Puţinştiutorii lumii, care m-au strîns de gît, iar Barthimeul, din spirit creştinesc, m-a oblojit după ce fariseii s-au uitat la mine cu dispreţ.”

Oare faptul că deţineţi un blog vă dă dreptul să renunţaţi la eleganţa în limbaj şi la o minimă decenţă pe care lumea o aşteaptă de la o persoană instruită ca şi dumneavoastră?

Mai spuneaţi: „Pe mine unul care vine să-mi explice cum vede el Biblia mă cam plictiseşte. Nu am răbdare şi nici vîrsta. Mintea mea e setată altfel. Prefer devoţionalele, iar dacă e vorba de mari demonstraţii, le iau de la Daniel Brânzei.”

Vă întreb atunci ce să facem cu textul din Efeseni 4:11 : „Şi El a dat pe unii apostoli; pe alţii, proroci; pe alţii, evanghelişti; pe alţii, păstori şi învăţători, pentru desăvârşirea sfinţilor, în vederea lucrării de slujire, pentru zidirea trupului lui Hristos, până vom ajunge toţi la unirea credinţei şi a cunoştinţei Fiului lui Dumnezeu, la starea de om mare, la înălţimea staturii plinătăţii lui Hristos; ca să nu mai fim copii, plutind încoace şi încolo, purtaţi de orice vânt de învăţătură, prin viclenia oamenilor şi prin şiretenia lor în mijloacele de amăgire; ci, credincioşi adevărului, în dragoste, să creştem în toate privinţele, ca să ajungem la Cel ce este Capul, Hristos.”

Faptul că mii de biserici din România au validat darul învăţării care este in fratele Beni Fărăgău chiar nu vă spune nimic? Evident că e opţiunea dumneavoastră de a alege să rămîneţi la laptele devoţionalelor, dar vă rog pentru binele dumneavoastră spiritual nu încercaţi să vă ridicaţi mai presus de Pavel care are o părere puţin diferită  de dumneavoastră, despre persoanele care au darul de a ne explica Biblia, atunci cînd se adresează Bisericii.

Ca să închei „apoteotic” în stilul dumneavoastră mai citez dintr-unul din comentarii:

„pentru că şi aşa am întins pelteaua cu acest domn Fărăgău şi din indiferent, mi-a devenit antipatic, prin ricoşeu din cei ce-l apără prosteşte pentru remarci absolut fireşti.”

Cum v-aţi simţi dacă v-aţi întîlni cu „acest domn Fărăgău” faţă în faţă într-o bună zi şi să-i spuneţi direct ceea ce aţi afirmat mai sus? Vă rog să-mi explicaţi ca şi unui frate mai mic al dumneavoastră, cum poate ajunge un creştin să ajungă să gîndească astfel despre un frate al său, pe care nu l-a întîlnit vreodată? De ce? Pentru că o mînă de oameni nu au fost de acord cu dumneavoastră şi au încercat să vă arate că sunteţi într-o mare eroare?

Ştiu că am mai zis-o, dar o mai zic: faptul că deţineţi un blog nu vă dă dreptul să judecaţi oameni pe care nu-i cunoaşteţi, să încercaţi să-i „trageţi în banda” dumneavoastră iar dacă aţi obosit, aşa cum reiese de aici : „Deja mi-am tocat nervii de pomană şi m-am săturat de blogul ăsta pînă-n gît, ca şi de toate găştile şi partiduţele de operetă.” nu vă obligă nimeni să continuaţi.

V-am scris aceste rînduri pentru că consider că aţi greşit profund şi dacă mai aveţi un minim de decenţă, cred că ar trebui să vă cereţi scuze public (nu mie) pentru toate afirmaţiile şi gîndurile dumneavoastră dacă într-adevăr susţineţi că sunteţi creştin. Altfel nu pot decît să vă spun că veţi intra în tagma celor pe care dumneavoastră îi blamaţi cu atîta rîvnă pe blogul dumneavoastră.

În numele Lui,

Călin Vălean.

(Putinstiutoru’)

Reclame

21 de gânduri despre “Întrebări vindecătoare – Scrisoare deschisă către Răsvan Cristian

 1. Vindecatorul arunca cu noroi in cine voieste, dar mai cu seama in personalitati remarcante a lumii evanghelice; din cate stiu eu a vorbit obscen de domnul Iosif Ton, facand o legatura cu domnia sa si revista citita de el (de altfel o cunostea bine ca sa aiba curajul,tupeul sa lege un nume ca a domnului Ton de o revista care nu ar trebui amintita in mediile evanghelice), a mai barfit de John Stott si acum spurca si pe domnul Beniamin Faragau.
  Am citit si m-am infruptat din cartile acestor mari oameni care ni i-a dat Dumnezeu , si sunt minunati. Pe domnul Beniamin Faragau il cunosc mai indeaproape si tupeul adolescentin a Nelecuitului Razvan Cristian nu ma mai uimeste. [MODERAT]
  Eu cred ca se bucura in sine lui ca a devenit un VIP in mediu evanghelic, ca noi ii ascultam, comentam, dezbatem calomniile, ragaiturile, mizeriile obraznice. Eu cred ca ar trebui sa-l uitam, sa ne ocupam de Scripturi, de alte probleme din mediul evanghelic; oameni ca astia trebuie anatemizati pana se pocaiesc, iar de nu , uitati. Ma rog sa i se vindece bubele de pe limba, sa nu mai spurce pe nimeni!

 2. Liviu, multumesc de input. Credeam ca eu, Dyo si inca, citiva care au comentat pe blogul domnului Cristian vedem semne de anormalitate in acele comentarii, de aceea ma bucur ca ni s a mai alaturat inca o persoana.

 3. Beniamin Faragau este un om al lui Dumnezeu. Faptul ca este atacat pentru un lucru marunt confirma normalitatea prigonirii celor ce sunt ai Domnului. Nu trebuie sa ne mire, ci sa ne bucure, pentru ca avem instrumente de evaluare (nu este prigonit pentru fapte de rusine, nu?).

  De asemenea, cred ca Rasvan a vrut sa spuna altceva, dar „l-a luat vartejul”.

 4. Draga Liviu,

  Prin : „Eu cred ca se bucura in sine lui ca a devenit un VIP in mediu evanghelic, ca noi ii ascultam, comentam, dezbatem calomniile, ragaiturile, mizeriile obraznice. Eu cred ca ar trebui sa-l uitam, sa ne ocupam de Scripturi, de alte probleme din mediul evanghelic; oameni ca astia trebuie anatemizati pana se pocaiesc, iar de nu , uitati. Ma rog sa i se vindece bubele de pe limba, sa nu mai spurce pe nimeni!” – te referi la Alin Cristea?!?

 5. Daca tot sunteti barbati si aparement pareti a fi ,de ce nu nu va duielati cu omul la el acasa ! De ce in deplasare credeti ca e mai fairplay? Sau e mai usor de evitat raspunsurile barbatesti fara jigniri ,de felu acum eu aprés tu!!

 6. Domnul Beniamin Fărăgău este unul din puţinii teologi care se poate lăuda cu o operă vastă, ce o lasă moştenire posterităţii. Este un om şcolit şi credincios. Nu s-a refugiat într-un seminar, ci ca un Moise, s-a dedicat să şcolească oamenii de rând credincioşi, care nu aveau posibilitate de a urmă cursurile toţi seminar teologic. Îl iubim şi-l respectăm pentru asta toată viaţa. Este, cum a zis şi Sf. Pavel fată de Corinteni, un tată spiritual. Nelecuitu’ vede în respectul nostru pt domnul Fărăgău o idolatie. Domnul Ţon este o personalitate remarcantă a lumii evanghelice româneşti. Ca fiecare dintre noi, a avut păcatele lui. Cine poate să arunce cu pietre? Nelecuitu e doftor în bolile trupului şi expert în teologie. Ştie să-l critice pe teologul John Stott, să. Un om care are pe buze reviste păcătoase, fără ruşine, nu trebuie ascultat în ale moralei. Se crede judecătorul lumii. DOAR bunul Dumnezeu poate asta, doar El singur va judeca lumea drept. John Stott e un teolog cu nume. ÎN Timp ce în lume s-au publicat opera lui, spre slava lui Dumnezeu, el făcea misiune în ţările din lumea a treia. [MODERAT]

 7. Faptul ca moderati anumite comentarii care intrec vocabularul crestin procedati bine.Insa a-ti acceptat o „casa a judecati” si e normal ca sa se declanseze lucruri greu de stapinit.Fr.Beni Faragau,fr.Ton sunt oameni maturi si stiu sa se apere singuri ,ipostaza de a nu lasa sa se rastoarne „carul purtator de chivot” nu ia fost de folos nici celui din exemplu biblic dar noua! Apoi toti frati amintiti si cei de pe „val” si noi muritori de rand sunt supusi acelorasi fel de greseli omenesti si sunt tot (printre cei pacatosi)vreu nu vreu anumiti” ridicatori de piedestale”. Ne putem contrazice,avem felurite moduri de intelegere a trairi noastre de credinciosi,dar de aici si pana a ne lupta intre noi ,raspunde la jigniri cu alte jigniri si mai grosolane nu cred ca merita efortul .

Dă o replică!

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s