Pilda liberalului şi a conservatorului


Sursa: http://www.churchhousecollection.com/parables-of-jesus.php

Doi creştini s-au coborât la Biserică să se roage; unul era conservator, şi altul liberal.

Conservatorul sta în picioare, regulamentar, şi a început să se roage în sine astfel: “Dumnezeule, Îţi mulţumesc că nu sunt ca ceilalţi aşa-zişi creştini, lumeşti, evoluţionişti, iubitori de compromis sau chiar ca liberalul acesta.

Eu merg la programe de două ori pe săptămână, păzesc cu sfinţenie toate poruncile bisericii mele.”

Liberalul sta deoparte, rezemat în tocul uşii, şi în loc să-şi ridice ochii spre cer, întinse mâinile cu disperare înspre conservator, murmurând la rândul lui: “Doamne, ai milă de el, păcătosul!”

( Vezi, din aceeaşi serie, şi Pilda blogărului )

8 gânduri despre “Pilda liberalului şi a conservatorului

 1. Liberalii nu au probleme cu pacatele altora (nici cu ale lor, cata vreme stiu ce sa faca cu ele) ci cu lipsa de acceptare a unui alt fel de gandire si traire.Rugaciuna liberalului nu va fi
  “Doamne, ai milă de el, păcătosul!” ci mai degraba ” Doamne iarta-i ca nu stiu ce (spun) fac”

   1. Mă scuzaţi, mie mi se pare că, de fapt, amândoi spuneţi acelaşi lucru în cuvinte diferite. Neacceptarea a unui mod diferit de gândire (deci nu modul tradiţional şi tradiţionalist, ci altul) e tocmai caracteristica sus-numitului conservatorism.

    Şi încă o similitudine pentru Han Cristian: mie (din nou) îmi pare că acela e sensul rugăciunii „Ai milă de el, păcătosul” pe care îl dai după „ci mai degrabă”. Liberalul nu pare să ceară într-adevăr îndurare pentru păcatele conservatorului din empatie prea multă cu el, ci din.. exact, superioritate.

   2. Camix,
    si liberalul se vede pacatos dar e convins ca e acceptat si iubit asa cum este. Liberalul are o problema cu incercarea conservatorului de a face multe lucruri ca sa i se ofere favoare divina. E adevarat ca rugaciunea liberalului pentru fratele conservator se face fara lacrimi 🙂

   3. Dyo
    liberalii sunt ultimii care vor sa inventeze noi pacate, de ex. „conservatorismul”, mai degraba au desfiintat unele, de ex. „e pacat sa mergi la cinematograf”. Duminica viitoare (cu ajutorul D-lui) eu si doi din baietii mei, nu vom fi la „bise” ci la Budapesta , pentru Praise & Worship cu „Jesus Culture ” Zica conservatorii ce-or vrea! Recomand „See His love” , Kim Walker… o voce inconfundabila!

  1. Ce sa-i faci: traim intr-un nivelator ocean al (supra)constientei propriei indreptatiri … 😦 Doar daca se mai intampla, parafrazandu-l pe Tutea, ca Dumnezeu sa ne mai traga cate un sut in – scuzati! – partea dorsala a ifoselor noastre.

Dă o replică!

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s