Cică palestinienii nu ar avea naţiune … Dar ce, noi avem?


Circulă pe bloguri, acum cât tema e pe jar, o listă cu nişte întrebări tare incomode pentru palestinieni, în care sunt sunt luate la bani mărunţi câteva repere ce nu prea pot fi identificate în istoria acestora. Acum, au palestinienii destule probleme pe cap, ca să nu dea prea multe parale pe gâlcevile noastre cu privire la soarta lor şi a statului Israel. Eu nu pot să nu îmi îndrept privire spre ţărişoara noastră scumpă şi să întreb:

La câte din aceste întrebări putem noi, romanii, sa dam raspunsuri pertinente cu privire la propria noastră naţiune?

Iată-le aici. Ce ziceţi?

1. Când a fost fondată şi de către cine?

2. Care au fost frontierele sale?

3. Care a fost capitala sa?

4. Care au fost principalele sale orase?

5. Ce a constituit baza economiei sale?

6. Care a fost forma de guvernare?

7. Puteţi sa numiţi cel puţin un lider palestinian înainte de Arafat?

8. Palestina a fost vreodată recunoscută de către o ţară a cărei existenţă, la acel moment sau acum, nu lasă loc de interpretare?

9. Care a fost limba ţării Palestina?

10. Care a fost religia predominantă a ţării Palestina?

11. Care a fost numele monedei sale? Alege orice dată în istorie şi spune care a fost rata de schimb aproximativă a unităţii monetare palestiniene faţă de dolarul american, marca germană, lira GB, yenul japonez, yuanul chinezesc la acea dată.

12. Şi, în sfârşit, deoarece nu există o astfel de ţară astăzi, ce a provocat dispariţia ei şi când sa întâmplat?

Sunt vreo două-trei la care aş răspunde fără să ezit. În cazul celorlalte, lucrurile se complică. Recomand, ca lectură preliminară, cartea lui Lucian Boia, Două secole de mitologie naţională, apărută la Humanitas în 1999. Nu este chiar aşa de simplu să vorbeşti despre o naţiune anume, mai ales când interesele acesteia îşi cer ieşirea în prim plan …

33 de comentarii

 1. Intai de toate linkul din articol nu functioneaza. In campul href e chiar lista de intrebari.

  Nu sunt un foarte atent observator al blogosferei neoprotestante, dar ma intreb cum de un articol vechi de aproape 9 ani a ajuns acum in atentia bloggerilor romani.

  Sursa: http://www.middleeastfacts.com/Articles/Yashiko/Palestinians.shtml?p=Yashiko/Palestinians

  Publicat si in Arutz Sheva in noiembrie 2002:

  http://www.israelnationalnews.com/Articles/Article.aspx/1614#.ToQTGFs4d9x

  De mentionat ca Yashiko Sagamori este un pseudonim al unei doamne/domnisoare evreice din New York.

  Mai multe articole de Yashiko Sagamori: http://www.middleeastfacts.com/yashiko/index.html

  Mai multe despre Arutz Sheva aici: http://en.wikipedia.org/wiki/Arutz_Sheva

  1. Multumesc de observatie; voi corecta eroarea. A ajuns abia in dezbatere acum pentru ca subiectul este mai fierbine ca oricand. Imi pare ca tensiunea este la punctul maxim; se poate mai mult de atat? Cine poate sa ne spuna …
   Multumesc si pentru referinte …

 2. intrebarea corecta ar fi de cind nu au mai avut evreii o tara a lor?
  de la Roboam tara s-a impartit in doua si ceva mai incolo au disparut si liderii (regii si profetii); a urmat ridicarea Slavei lui Dumnezeu din Templu urmata, in sec I AD, de darimarea Templului din Ierusalim si imprastierea evreilor care pe unde;
  ce a provocat dispariţia evreilor (ca popor sau tara) din zona palestina şi când s-a întâmplat asta?

  stai ca vin indienii americani si vor pune intrebarile de mai sus incepind cu „cind a fost fondata America si de catre cine”?
  dupa toate semnele actuale se zice ca America e de fapt o colonie evreiasca, sic!

  1. Ana O.evrei nu au disparut niciodata din Palestina.
   Multe popoare au disparut de pe harta.Asta nu inseamna ca nu au mai existat.
   Ce este miraculos in cazul evreilor, este ca nu au disparut complect de pe fata pamintului , Aproape toate natiunile au incercat sa-i extermine, dar ei tot au reusit sa isi pastreze identitatea.
   Si inca ceva, evreii sint 0.2% din populatia pamintului, si au cistigat 22% din premiile Nobel.
   Interesant. Se pare ca inca sint cap si nu coada.
   Cineva imi spunea sa incerc sa lucru cu evrei, ca voi ajunge departe.
   Problema ca nu am gasit nici un evreu sa vrea sa lucre cu mine 🙂

   1. „Si inca ceva, evreii sint 0.2% din populatia pamintului, si au cistigat 22% din premiile Nobel”. Şi care este relevanţa? Premiul Nobel e un premiu absolut?

   2. Nu pentru a trivializa subiectul, ci pt ca nu ma pot abtine: cei care dau premiile Nobel … nu cumva sunt tot evrei? 😉

 3. Grila este greşită pentru că îl împinge pe cel care, cu bună credinţă, încearcă să răspundă, să folosească volens-nolens argumentul din ignoranţă – din moment ce nu poate răspunde favorabil palestinienilor, înseamnă că palestinienii nu au dreptate.

  Deci dacă eu nu pot răspunde la cîteva din aceste întrebări, nu înseamnă că noi nu ne putem legitima ca naţiune. Iar acest lucru este valabil pentru cel puţin o duzină de naţiuni europene.

 4. Doar dacologii ar putea raspunde la astfel de intrebari insa dacologia cu toate ca e o teorie buna(oricum mai convingatoare decat cea a mixului daco-roman) ramane la stadiul de teorie.In rest,nici o tara care vrea sa se nasca,nu ar putea raspunde.Oare Germania inainte de Bismarck ar putea raspunde la astfel de intrebari?

 5. daca tot ai pomenit de dacologie, raspunsul cel mai corect la intrebarea de unde de trag romanii a venit de la Iliescu, care a incercat sa lamureasca originea poporului roman unor americani, in engleza stiuta de el: „Romanians come from ducks which are trucks”;

  acum, din ce anume se trag evreii, ramine un mister! 🙂
  unii ar fi de parere ca ar fi venit odata cu UFO-urile de pe misterioase planete, dar eu una nu cred asta; prea sunt nepractici in materie de tehnica si inginerie;
  cert e ca sunt baieti destepti si smecheri care stiu cel mai bine cum sa traga sfori, chestiune ilustrata perfect in urmatoarea gluma: un tata evreu isi invata fiul cum sa-si cistige existenta; dupa o lunga discutie acesta concluzioneaza: „si acum, dragul meu fiu, alta metoda ca sa-ti cistigi existenta este sa muncesti”!

 6. „evrei nu au disparut niciodata din Palestina. Multe popoare au disparut de pe harta. Asta nu inseamna ca nu au mai existat”, (gabi)
  desigur, dar nu ca tara;
  20 de secole mai tirziu, prin ’47, a inceput emigratia evreiasca din europa si asia (rusia);
  sionismul tine de legea junglei: cine e mai tare cistiga indiferent prin ce mijloace;

  1. Cred ca Ana O ar trebui sa citeasca istoria Orientului Mijlociu mai cu de amanuntul inainte de a scrie expresii de genul ” sionismul tine de legea junglei: cine e mai tare cistiga indiferent prin ce mijloace;”
   Oare Ana O a vazut cum arata harta Orientului Mijlociu ?

   1. @ gabi:
    Aşa, ca un fapt, divers, ştiaţi că la origine sinoismul era o mişcare –horribile dictusocialistă?

 7. Ana O (adica eu) a citit cite ceva vis a vis de zona Palestina (actualul Israel plus Gaza si West Bank) dar nu din mass media americana controlata de evrei, si ce se vede de la o posta e ca evreii ocupa terenuri ce apartin palestinienilor dupa metodele folosite in westul salbatic: care are arma are teren.
  Si inca ce arme au evreii!
  Palestinienii (cei mai multi fermieri) goniti de pe fostele paminturi pot locui si in tabere de refugiati si la mila crucii rosii; sa zica bogda proste ca nu s-au ales cu un glonte in cap cum au patit altii confrati de-ai lor mai putin norocosi!

 8. Gabi, eu chiar nu vad anti-semitism pe-aici. Daca totusi mi-a scapat, te rog sa mi-l semnalezi. Ti-am moderat comentariul pentru ca pe blogul meu nu permit discreditarea interlocutorilor prin etichetare; poate ca merge la prietenul Ionescu asta, nu la mine.
  Poti sa rezisti intr-o dezbatere cu argumente sau dai bir cu fugitii?

  1. Mda, expresia este una de tip conspirationist, cum sunt multe altele pe lumea asta; nu vad de ce anti-semitii ar avea drept de utilizare a ei.

 9. in sua nu vezi/citesti in mass-media ce se intimpla in palestina; sunt stiri care apar in ziarele din israel sau europa dar nu in america;
  nu are nimeni curajul (indeosebi politicieni) sa zica cea mai mica critica la adresa evreilor ca e cotat drept anti-semit si pierde orisice sansa sa aibe vreo functie publica;

  nu dam israelului ceck in alb doar pentru ca au suferit holocaustul nazist; nici nu ne facem ca nu vedem teroarea produsa de evrei in zona; consideram pe palestinieni (unii sunt crestini) oameni ca si noi care au dreptul sa traiasca;
  ca si crestini putem totusi aminti ca evreii sec I-XXI (nu vorbesc de micile exceptii) blastfemiaza Numele lui Hristos Mintuitorul;
  nici musulmanii nu vorbesc de Hristos cum vorbesc evreii; yak!

 10. „Aşa, ca un fapt, divers, ştiaţi că la origine sinoismul era o mişcare -horribile dictu – socialistă”?, (bogdan)
  horrible, da, dictatura ba; nici miscare socialista; o ideologie mai degraba;

  evreii nostrii sunt nitel incurcati: nu stiu cum sa scape mai repede de acele citeva milioane de arabii din zona; ca sa nu mai spun ca si acestia se inmultesc destul de repede;
  s-au pus pe treaba sistematic: continua sa construiasca noi asezari evreiesti pe terenurile proaspat golite de arabi;
  cum „elibereaza” terenurile de arabi?
  se intra cu armata si li se zice la arabi sa-si ia catrafusele repede, cu nevasta copii, catel si purcel, si s-o uscheasca din zona rapid; intra cu buldozerele si netezesc terenul de case, vii sau livezi si instaleaza acolo noile asezaminte evreiesti; se construieste o zona „buffer” (zona de separare) in afara inconjurata cu sirma ghimpata si pazita de soldati israelieni bine inarmati;
  asa se construieste „tara sfinta”!

  unii np din america au luat obiceiul de a aseza in spatele amvonului lor steagul israelian, alaturi de cel american; asta ca sa le aduca aminte neincetat cum gindesc evreii de Hristos si sa-i onoreze in acest scop!
  Lord have mercy!

  1. @ Ana O: „horrible, da, dictatura ba; nici miscare socialista; o ideologie mai degraba”;

   Horribile dictu este o expresie în limba latină care tradusă înseamnă „oribil/groaznic de spus” – n-are, deci, nici în clin şi nici în mînecă cu dictatura. Iar eu am folosit-o în mod ironic ştiind alergia iraţională a creştinilor evanghelici din românia faţă de socialism.

   1. indiferent de cum traduci expresia aia latineasca, adevarul este ca sionismul este o ideologie oribila ( horrible, pe latineste)! 🙂

 11. nice jab at prietenul Ionescu. De fapt CI este singurul blog unde am fost cenzurat (si nu odata).
  Pe Romania Alingelica sint persona non grata!
  Cit despre acuzatia mea de antisemitism, a fost intarita din nou, cind aduci in discutie pacatele Evreilor din secolul unu ca sa demonstrezi ca evrei moderni sint teroristi si blasfemiatori …
  Mai deunazii, Bibi Netaniahu a cerut palestinienilor sa recunoasca dreptul de existenta a statului evreu la care Abass a raspuns cu un refuz categoric.
  Poate era mai bine sa moderezi istoria postata de doamna Maria O , deoarece sint sigur ca sti care este realitatea in Orientul Mijlociu.

  1. Ma indoiesc de faptul ca vreunul dintre noi stie care este realitatea din Orientul Mijlociu; am impresia ca nici cei ce locuiesc acolo habar nu au ce li se intampla. N-o sa fim noi mai destepti decat ei sa le descurcam itele …
   Despre ce pacate din secolul unu vorbesti; vorbim de pacatele lor de astazi, pe care si Wurmbrand le afirma in destule randuri. A fost Wurmbrand antisemit?

   1. Dyo, referinta mea de pacatele Evreilor din secolul unu, a fost o aluzie la postul doamnei Ana O , octombrie 1, 2011 22:26
    Ce a spus R.W. despre pacatele Evreilor , a fost intr-un context complect diferit.

 12. dupa unii np si Hristos a fost antisemit! 🙂
  s-a intilnit cu unii lideri iudei si i-a facut albie de porci; pui de napirci si morminte varuite;
  sunt cumva evreii sionisti de astazi altfel decit liderii evrei ai sec I?

  dyo, se cunoaste situatia din Orientul Mijlociu chiar daca nu toti si in toate detaliile morbide;
  cit se cunoaste de toti este mizerabil indeajuns cu toate ca nu ar strica sa stim cu totii cum s-a trecut cu buldozerul peste o americanca pacifista care protesta imp. darimarilor de case palestiniene; o chema Rachel Corrie; a murit moarte de martir Dumnezeu sa o odihneasca;
  daca vreti sa nu vi se intoarca stomacul pe dos in sfinta zi de Duminica, informati-va despre ea miine; ca ea multi altii.

  Povestea suna asa: lupul, aflat in susul riului, se plingea ca oaia din vale ii tulbura apa; drept pedeapsa a mincat-o, sa se invete minte altadata!

 13. „Mai deunazii, Bibi Netaniahu a cerut palestinienilor sa recunoasca dreptul de existenta a statului evreu la care Abass a raspuns cu un refuz categoric”, (gabi)
  Ca de refuzul lui Abass sta Netaniah, dragul de el!
  Continua cu construirea de asezaminte evreiesti pe terenurile fermierilor arabi si fara aprobarea lui Abass!
  Deocamdata evreii au stat recunoscut la ONU inca din „47, ceea ce nu se poate spune de palestinieni;
  saracul lup, cit e el persecutat de oaia aia jigarita! 🙂

Dă o replică!

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s