Cum se poate asigura un creştin că a înţeles Scriptura bine? (5)


Urmare de AICI.

Poate spune cineva că a înţeles Scriptura? Vreau să zic, folosind verbul a înţelege la perfect compus, desemnând o acţiune trecută şi terminată. În acest caz, pentru acel cineva, citirea Scripturii mai are doar un rost declamativ; versetele înţelese devin mantre care cumva, într-un mod mistic pe care l-am întâlnit atât la unii ortodocşi cât şi la evanghelici, lucrează întru zidirea celui care citeşte şi a celor care ascultă.

Eu cred că lucrurile stau altfel, că înţelegerea este un proces, un parcurs (e cuvântul meu favorit … indulge me) în care eu, cel ce buchiseşte litera Cărţii, sunt provocat la o continuă modelare după chipul lui Cristos, Căpetenia desăvârşirii noastre. Citesc Scriptura nu ca să îmi însuşesc un adevăr de tip geometric (static în esenţa lui: l-ai priceput, mergi mai departe), ci ca să-L cunosc pe Dumnezeu, acelaşi ieri, azi şi în veci, dar, paradoxal, inepuizabil în modalităţile prin care El se apropie de făpturile create.

Nu pot spune că am înţeles Romani până acum, nici nu cred că voi înţelege vreodată această carte. În schimb, istoria înţelesurilor pe epistola paulină, rezumată în episodul anterior, este cea care a lăsat urme în mine, deşi este evident că nu toate “interpretările” ce s-au succedat în timp pe textul în sine sunt şi corecte (whatever that means). Au fost pasaje care mi-au mers repede la inimă, altele îmi provocau reacţii mai degrabă repulsive (mi-aduc aminte că şi Steinhardt avea probleme de acceptare şi asimilare a imaginii cu olarul şi lutul din capitolul 9). Înţelesul unora dintre zicerile lui Pavel mă lăsa indiferent; dimpotrivă, altele mă învăluiau în lungi meditaţii cu privire la implicaţiile acestora. Nici chiar perspectiva de ansamblu nu a fost aceeaşi de fiecare dată, începând chiar cu rostul cărţii din faţa mea: un mic tratat teologic, o prezentare rezumativă a Evangheliei, o reflecţie apostolică pe teme de viaţă creştină, un eseu evanghelic …

Dacă privim înţelegerea Scripturii ca pe un parcurs, atunci, zic eu, ar trebui să fim ceva mai relaxaţi în ce priveşte pluralismul de interpretări. Înţelegerea mea este o potecă ce duce înspre acelaşi zenit: cunoaşterea de Dumnezeu. Ea nu este o autostradă dreaptă ca-n palmă, ci şerpuieşte printre nedumeriri, încăpăţânări, prejudecăţi, speranţe, ignoranţe, ataşamente emoţionale, provocări practice, persecuţii şi alte elemente de ce alcătuiesc complicatul peisaj al sufletului meu. Drumul cel mai bun către cunoaşterea de Dumnezeu nu pare a fi, oricât de ciudat ni s-ar părea, cel mai scurt, în care totul îţi este livrat cu promptitudine la momentul oportun, ci acela care te pune faţă în faţă cu tine.

Avem un Dumnezeu care se ascunde de cei ce vor să-L cuprindă prea repede. Cei ce cred că sunt oameni mari, merituoşi în a primi toată înţelegereea ce li se cuvine, sunt dezavantajaţi în faţa unui Tată care a ales să-Şi descopere Înţelepciunea Sa pruncilor (Matei 11:25). Pruncii au răbdare, ştiu că mintea li-i puţină: pun o mulţime de întrebări, primesc răspunsuri pe măsura minţii lor, şi se bucură în primul rând de relaţia cu Cel ce împarte înţelepciune, pricepere, adevăr.

Cele spuse mai sus nu sugerează nicidecum faptul că nu ar exista un fundament nenegociabil al înţelegerii Scripturilor. Noi, creştinii, ne apropiem de ea cu prezupoziţia – contestată de atei, de pildă – că Dumnezeu a inspirat-o şi vrea să ne vorbească prin ea. Ca să nu o lungesc, vă spun doar că eu cred, într-o perspectivă derivată din gândirea lui Lossky, în fundamentul relaţiei cu Dumnezeu prin credinţă pentru înţelegerea Scripturilor. Citesc – şi vreau să înţeleg – pentru că cred în Cel ce mi-a dat cartea. Am luat decizia de a-L urma, de a păşi pe urmele Sale: Dumnezeu este credincios în a mă călăuzi în tot adevărul. Asta e partea Lui, nu a mea. Îmi pare aşadar că în înţelegerea Scripturii nu trebuie să mă îngrijorez aşa de mult despre dacă sunt sigur că am înteles-o bine, ci să mă încred în Cel ce mi-a promis că nu mă va părăsi cu nici un chip …

Ajung astfel la baptişti? La penticostali, poate? Ortodox? Anglican? Mda, sunt şanse mari să intri pe una dintre aceste căi. Mai există vreo câteva sute, din câte ştiu. Oare eticheta confesională pe care o adaugi identităţii tale de creştin te va asigura de o înţelegere bună a Scripturii? Nici cât negru sub unghie. În absenţa angajamentului tău de credinţă, de întoarcere de la cele lumeşti şi umblare cu Dumnezeu, nici unul din atuurile pretinse de cultul din care faci parte – continuitate istorică, sfânta autoritate, dreapta hermeneutică – nu îţi va aduce mai multă înţelegere asupra tainelor lui Dumnezeu.

Iarăşi, nu vorbesc aici de ABC-ul crezului despre Cristos, inima Evangheliei creştine. Cum se poate asigura un creştin îmi spune faptul că vorbim despre cineva care deja este pe cale şi Îl are pe Cristos ca Domn peste viaţa sa. Etc, etc …

Aşadar … un parcurs. De ce? Pentru aşa ne este nouă de folos, pentru că procesul înţelegerii este unul modelator, iar de această dureroasă dar binefăcătoare lucrare a chipului lui Cristos în noi avem nevoie cu toţii …

(va urma)

4 comentarii

  1. Astăzi am dat peste un citat despre Scriptură din Iosif Trifa de la la Oastea Domnunui. M-am gândit la subiect, și am zis că poate e de folos să-l postez pe blogul tău, având în vedere discuția. În particular, îmi place cum prinde dinamica relației cu Mântuitorul prin Duhul Sfânt, prin citirea Scripturii. În acest fel de a citi Biblia este ceva mai mult decât înțelegere sau interpretare pur intelectuală.

    Toată tăria și toată valoarea mea de creștin și de păstor am scos-o din Biblie și mi-o dă Biblia… Ea îmi dă însuflețirea, avântul și iubirea din inimă pe care nimic nu mi le poate șterge…. Ea îmi dă fiorul, mărirea și răspunderea slujbei și darul ce mi s-a încredințat. Ea îmi dă căldura inimii și lumina minții ca să binevestesc neâncetat Cuvântul… Acum după ce am cunoscut Biblia simt că ea este, ea face parte din ființa mea, ea este o parte întregitoare a vieții mele. Acum nu o mai citesc ca să o cunosc ci o citesc pentru că o simt ca pe o lipsă, ca pe o cerință sufletească. O simt ca pe „o sete” (Amos 8:11) care mă mână ca pe un cerb (Ps 41) să mă adăp la izvoarele apelor cuvintelor ei. O simt ca pe o „foame” care mă mână să caut cuvintele ei și să „mă hrănesc” cu ele (1 Tim 4:6)… Biblia este raportul, este legătura mea zilnică cu Mântuitorul. De câte ori o deschid și citesc în ea parcă simt un ceva ce trece din ea în mine și îmi înfioară toată ființa: Duhul Domnului… Am înaintea mea cartea sfântă: Biblia. Tot ce sunt și tot ce am este al ei. Luați-mi această Biblie și mi-ați luat totul, mi-ați luat toate „calitățile” mele! Luați-mi tot și îmi Lăsați Biblia – n-am pierdut cu nimic. Opriți-mă ca s nu citesc în ea câteva zile numai și mi-ați dat cea mai grea pedeapsă și tortură sufletească. O comoară am aflat în Biblie, o comoară sfântă; pentru aflarea și câștigarea ei deplină trăiesc. Nu ascund această comoară, și frică nu port pentru pierderea ei; nimeni și nimic nu o poate lua sau fura de la mine. Când moartea va veni să-mi închidă pleoaplele ostenite și să sufle odihna de veci peste ostenelile și frământările mele – mișcarea cea din urmă va fi aceea care va strânge Biblia la pieptul meu. Cu ea voi trece în cealaltă lume căci cu ea și pentru ea am trăit în aceasta de aici.

    Citat preluat de Pr. Gheorghe Gogan, „Viața și activitatea predicatorială a preotului Iosif Trifa” (Disertație la Facultatea de teologie ortodoxă a Universității Aurel Vlaicu din Arad, 2003), 36-7.

  2. „Citesc – şi vreau să înţeleg – pentru că cred în Cel ce mi-a dat cartea. Am luat decizia de a-L urma, de a păşi pe urmele Sale”.
    E nice din partea ta.
    Intentia de a intelege Scriptura (corect, presupun) e cit se poate de onorabila.
    Asa.
    Acum sa ne spui cum se poate asigura un crestin (tu de ex.) ca a inteles Scriptura bine? 🙂

    Mai e si varianta dupa care nu conteaza cum intelegi Scriptura ci numai sa te increzi in Hristos (aici se poate lansa topicul „cum-se-poate-asigura-un-crestin-ca-se increde in Hristos” ) dupa cum reiese din citatul de mai jos:
    „Îmi pare aşadar că în înţelegerea Scripturii nu trebuie să mă îngrijorez aşa de mult despre dacă sunt sigur că am înteles-o bine, ci să mă încred în Cel ce mi-a promis că nu mă va părăsi cu nici un chip”.
    Mda, si asta e o modalitate de a „rezolva” dilema: o desfintam!

  3. Fraza,
    „Îmi pare aşadar că în înţelegerea Scripturii nu trebuie să mă îngrijorez aşa de mult despre dacă sunt sigur că am înteles-o bine, ci să mă încred în Cel ce mi-a promis că nu mă va părăsi cu nici un chip”,
    Sa fi scris asta de la inceput, salvai sumedenie de multe cuvinte scrise in cele 5 capitole ale acestui topic. De fapt cu cele scrise mai sus de tine, desfintezi problema in sine: nici nu trebuie sa te ingrijorezi daca ai inteles bine Scriptura de vreme ce…etc., etc.

    Curios, citatul de mai sus suna OK atit pentru un ortodox (si noi zicem la fel) cit si pentru un np, cu toate ca fiecare dintre acestia inteleg cele de mai sus diferit.

    1. un np stie ca interpretarea Scripturii e o chestiune ce variaza functie de denominatie si persoana; nu are atita importanta precum increderea in Hristos si aici se deschide alta cutie a Pandorei: fiecare sa inteleaga ce vrea si ce poate vis a vis de increderea lui in Hristos sau formele de manifestare concreta a acestei increderi;

    2. un ortodox intelege ca interpretarea Scripturii e o constanta ce nu depinde de gradul lui particular de intelegere (nu se schimba de la o BO la alta sau de la o epoca la alta; adaptarea tine de limba si cultura, nu de fond) ci de ceea ce afirma si a invatat Biserica din totdeauna;
    ortodoxul obisnuit poate fi slab la capitolul teorie, nu si in ce priveste trairea in sine (si aici ma refer la acei ortodocsi ce traiesc invatatura BO); participarea lui la Tainele Bisericii nu e impiedicata de particulare lacune teologice;

Dă o replică!

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s