Cele şapte păcate capitale de rezolvat în lumea evanghelică românească (2)


S-au adunat 73 de voturi în sondajul propus cu cinci zile în urmă. Se pot observa nişte tendinţe. De asemenea, a reieşit din comentarii că cele şapte propuneri nu au levitat independent prin atmosfera evanghelică românească, aşteptându-şi ţintaşii să le ia la ochi, ci sunt într-o anumită măsură legate unul de celălalt. Chiar şi aşa, eu v-am cerut să îl discerneţi între acestea, să comparaţi, să alegeţi – pardon! – răul cel mai mare, nu ca la alegerile pe care le avem pentru Parlament şi Preşedinţie …

Într-o anumită măsură votanţii au intuit cam pe unde este rădăcina tuturor relelor – liberalismul cu 20.55 % din opţiuni. De altfel, după prima zi, liberalismul conducea detaşat. A reieşit apoi că există totuşi un păcat mai grav, tăicuţul tuturor celorlalte, se pare: dezacordul cu Cristian Ionescu (32.88 %). Se putea altfel? În condiţiile în care pastorul din Chicago a devenit portdrapel al unui evanghelism de ghetto, sensibil nevoie mare la tot ce mişcă în chip nepermis prin eterul sfânt al penticostalilor de pretutindeni, nu mă miră această turnură a lucrurilor. Tonul bătăios, într-o continuă harţă faţă de toţi şi de toate, a infectat spaţiul blogosferic şi – din păcate – i-a schilodit bruma de prestanţă şi de onorabilitate pentru o bună bucată de-acum încolo.

Remarc, la polul opus al opiniilor exprimate, răceala cu care este privită problema palestiniană şi … crucea lui Vladimir Pustan. În ciuda dezbaterilor aprinse din ultimele zile evanghelicii nu par să vadă un capăt de ţară în gestul pastorului penticostal, asta poate şi pentru că s-au obişnuit cu astfel de surprize din partea acestuia. Câinii latră, caravana trece …

Deocamdată … atât. Dacă se vor mai aduna voturi şi va fi ceva interesant de semnalat voi reveni cu observaţii mai detaliate.

12 gânduri despre “Cele şapte păcate capitale de rezolvat în lumea evanghelică românească (2)

 1. Salut „raceala” crerstinilor np fata de semnul cruci facut de acel predicator acuzat de comunitatea dânsului de tot felu de pacate. Este un semn bun in drumul maturizari , al iesiri din ghetouruile ideologice al crestinilor evanghelici. Eu imi fac regulat, cu credinta la fiecare rugaciune si semnul cruci, asa ca este bine aptine da cu parerea in chestiunea de fata care ptr un evanghelic de factura NP-usa-conservatoare este egalul unei erezi si pentru care foarte multi au avut si de suferit, din pacate si spre rusinea crestinilor ce au prigonit la acea vreme evanghelici. Bag seama ca se intoarce pacatul dar acu pe invers, fosti prigoniti devin prigonitori al celor care de complezenta ori din convingere isi fac semnul. sfintei cruci.

  Asa cum mentionam nu am votat nici-o varianta ptr ca personal nu vad absolut nici-o gravitate in practica,perspectiva individuala a fiecarui om, confesiune in parte fie ea si dogmatizat-gheotizata, care ma calca pe nervi doar in clipa care devin agresivi, care sutin cum ca ar detine adevarul absolut, scot cu abilitate de vrajitori versetele din contest doar ptr a le confirma ideologia, adica sunt la fle ca si probagadinsti comunisti sunt si acestia.

  Remarc o constatare mai veche , cunoscuta de toata lumea, poalrizarea crestinismului, dar mai putin cunoscut-sesizata este faza cu dementa acestei polarizari, cel putin in spatiu românesc o vom sesiza foarte usor, pe care uni o pun pe seama confuzei termenilor, al dogmei (citeste dogmatizare), confesionale de Sfânta Evanghelia a lui Hristos. Evident ca crestini români nu sunt (inca), liberali (teologic) ci majoritatea sunt conservatori dar se declara liberali s-au conservator si el este „liberal”´, iar acest aspect comic il releva cu prisosinta si rezultatul sondajului dvs. Inevitabil vom asista foarte curând si la adevarata liberalizare teologica in spatiu românesc a carei culoare (colorit specific mioritic), are douo sanse;

  a) fie da marea predica lumi, releva Sfânta Evanghelie a lui Hristos spre care va atrage mase intregi, deci, o super reforma teologica, stringent necesara lumi crestine

  b) fie baga in groapa crestinismul si in România asa cum a fost ingropat in Occident!

 2. Dyo,
  Mi.a trecut, intr-o vreme,de multe ori prin cap gadul: „ce bine ar fi sa fiu perfect (Biblic) in tot ce fac si spun; in felul asta nu s.ar mai poticni nimeni in mine, toti ar fi deaocord cu mine, i.as castiga pe toti, etc.” Dupa ceva vreme, mi-a venit gandul urmator: ” Isus a fost perfect (Biblic) si in fapta si in vorba; cu toate astea a starnit mai multa impotrivire ca oricine, soca lumea religioasa oriunde mergea, si mai nimeni nu-L urma cu adevarat”.

  Concluzia posibila: cu cat esti mai mult ca Dumnezeu in vorba si fapta, sansele sunt ca cei (chiar si crestinii) din jur sa fie tot mai putin in acord cu tine. De fapt daca am fi EXACT ca si Isus azi, probabail am avea aceasi soarta cu a Lui–Am fi omorati de alti crestini cu ajutorul puterilor seculare.

  1. Nu ca te-as contrazice, in principiu sunt de acord cu tine, dar: este vreo invatatura subliminala in chestia asta, ca eu nu inteleg legatura cu postarea in sine? Sau, ca sa o spun altfel: tu cu cine votezi? 😦

   1. Dyo,
    Invatatura este: procentajul ridicat al voturilor (crestinilor) nu reprezinta (neaparat) parerea lui Dumnezeu. Din contra, cei mai multi (crestini), suntem firesti, nu spirituali; asadar, parerile majoritatii (de obicei) sunt contrar parerii Lui.

    PS. Personal nu consider (neaparat) un pacat ati face cruce. Biblia nu interzice semnul in sine nici nu-l promoveaza. Inchinarea la icoane (sub orice forma) e strict interzisa.
    Personal, nu am nimic impotriva ecumenismului in sine–colaborez cu un grup ecumenic (30-70 persoane) de cativa ani. Nu simt nici un compromis mergand acolo–am mana libera sa vb orice e biblic: nastere din nou, pocatinta, Duhul Sfant, etc… fara nici o stingherire. De fapt, pot spune ca este (in multe privinte) net superior intalnirilor bisericesti. Adevarul este abordat dpdv biblic, nu al vreunui cult–un mare avantaj–oamenii sunt flamanzi si insetati dupa Dumnezeu asa cum El este. In Biserici (mai ales cele cultice) adesea, Adevarul este doar dpdv al cultului respectiv–orice altceva (bun sau rau) este respins–un mare dezavantaj.

    Concluzia: votez cu ce-i bun/drept, nepunand pret pe etichete mai mult decat merita. 😉

 3. dupa ce am citit ,,baraca,, mi am dat seama de un mare adevar: pe DUMNEZEU nu L putem introduce in tiparele noastre, oricare ar fi ele! mi am dat seama ca este un DUMNEZEU AL PARADOXURILOR! la intrebarea fr. dyo, chiar daca nu mi a fost pusa mie, raspund ca nu stiu cu cine sa votez!

Dă o replică!

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s