Crăciun cu Dietrich Buxtheunde


Habar nu am cum se pronunță numele întreg al acestui compozitor contemporan cu Bach, rămas oarecum în uitare. Melomanii vor da buzna, dacă le va mai rămâne timp în toată nebunia asta de Sărbători, după Oratoriul de Crăciun al maestrului din Leipzig. Pe bună dreptate.

Totuși, eu zic că merită să ne oprim asupra acestei cantate compuse de Buxtheude, măcar pentru farmecul unor noi perspective, chiar într-un format excesiv de cuminte după canoanele preclasicismului muzical.

Mai jos aveți și o traducere în engleză a versurilor.

*

New-born today, this little child,
dear little Jesus, sweet and mild,
brings us again a brand-new year
for all the Christians gathered here.

The little angels all rejoice,
they fill the air with cheerful voice,
They dwell with us, they praise the child,
for God with us is reconciled.

If God is with us, is our friend,
why should we fear the evil fiend?
Brave devil, world and hell’s damnation!
Jesus, the child, our salvation.

He brings a year to be right glad.
Why then be sorrowful and sad?
Lift up your hearts, it’s time to sing,
all trouble’s end will Jesus bring.

Reclame

2 gânduri despre “Crăciun cu Dietrich Buxtheunde

 1. Intradevar trebuie sa luam bine aminte asupra mesajului atit prin cantare,chit prin subiect si chiar prin indemnul spiritual fiinca;ucenicul Luca prin a sa evanghelie ne scrie;”„Nu vă temeți: căci vă aduc o veste bună, care va fi o mare bucurie pentru tot norodul: astăzi în cetatea lui David, vi s-a născut un Mântuitor, care este Christos, Domnul!”
  Intradevar o “veste buna” fiinca implineste profetia proorocului Isaia ;”6. Caci un Copil ni S-a nascut, un Fiu ni S-a dat, si domnia va fi pe umarul Lui; Il vor numi: “Minunat, Sfetnic, Dumnezeu tare, Parintele vesniciilor, Domn al pacii.”
  7. El va face ca domnia Lui sa creasca, si o pace fara sfarsit va da scaunului de domnie al lui David si imparatiei lui, o va intari si o va sprijini prin judecata si neprihanire, de acum si-n veci de veci;…”
  Mai mult ca atit ,sa nu uitam ca;”13. Dar acum, in Hristos Isus, voi, care odinioara erati departati, ati fost apropiati prin sangele lui Hristos.
  14. Caci El este pacea noastra care din doi a facut unul si a surpat zidul de la mijloc care-i despartea, 15. si, in trupul Lui, a inlaturat vrajmasia dintre ei, Legea poruncilor, in oranduirile ei, ca sa faca pe cei doi sa fie in El insusi un singur om nou, facand astfel pace; 16. si a impacat pe cei doi cu Dumnezeu intr-un singur trup, prin cruce, prin care a nimicit vrajmasia. 17. El a venit astfel sa aduca vestea buna a pacii voua, celor ce erati departe, si pace celor ce erau aproape.
  18. Caci, prin El, si unii si altii avem intrare la Tatal, intr-un Duh”
  Mesajul este puternic si de o mare importanta,insa chiti ajung sa-l inteleaga si ca ingerii sa se uneasca si pe DOMNUL SA DOREASCA SA-L PREAMAREASCA SI INTR-UN COR SA CHINTE ;””Slava lui Dumnezeu in locurile preainalte si pace pe pamant intre oamenii placuti Lui.” ?Sa nu uitam exemplul magilor sa-l luam si pe pastorii din camp sa -i ajutam si vestea buna ,alaturi de toti cei dragi sa o proclamam fiinca;

  Atit pentru gazda blogului ,chit si pentru cei ce citesc mesajul ;doresc ca alaturi de toti cei dragi sa aveti parte de binecuvintari divine ,intelepciunea divina in viata de zi cu zi sa va insoteasca si sa nu uitam :”orice faceti, cu cuvantul sau cu fapta, sa faceti totul in Numele Domnului Isus si multumiti, prin El, lui Dumnezeu Tatal. ”
  Deci ;”Harul, indurarea si pacea sa fie cu voi din partea lui Dumnezeu Tatal si din partea Domnului Isus Hristos, Fiul Tatalui, in adevar si in dragoste! “Cu stima si respect deasemenea va doresc sarbatori fericite si LA MULTI ANI!!!!

Dă o replică!

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s