Dicţionar existenţial – singurătate


http://www.dialogueplus.ca/loneliness-in-a-crowd-facilitating-resident-happiness/

Singurătate, [fără plural], su.

Stare a unei persoane a cărei influenţă, sau reprezentare, în cei din jurul ei este insignifiantă, neglijabilă. Spunem deci că „cineva este singur” dacă existenţa sa nu se reflectă în nici un fel în ceilalţi.

Singurătatea (a nu se confunda cu solitudinea!) poate să mocnească domol, mult şi bine în inima cuiva, până când se acutizează prin revelaţia absenţei propriei valori în sine sau în cei importanţi din jur. Atunci apare criza. De regulă ea conduce înspre sinucidere (nu neapărat în sensul propriu al termenului); aceasta este la urma urmelor o ultimă încercare – sacrificul suprem – de a smulge lumii o lacrimă, un gând, un semn, ceva cât de mic cu privire la propria lor umbră făcută acestui pământ.

Traces of a lonely crowd - Manuel Vasquez

Omul se avântă în zgomotul mulţimii doar pentru a acoperi vuietul propriei singurătăţi spunea odată Rabindranath Tagore. Suprapopularea relaţiilor noastre– boală care ce ţine de o patologie pur cantitativă, contabilicească – este o reacţie de apărare în faţa singurătăţii. Succes? Suntem tot mai mulţi pe acest pământ şi parcă tot mai singuri …

Dobândirea unei valori formale în ierarhiile lumii, una nereflectată în relaţii semnificative, este o altă modalitate de a face faţă situaţiei. Totuşi, şansele de reuşită sunt discutabile şi aici. Una din declaraţiile lui Boris Becker de după câştigarea celui de-al doilea Wimbledon– când era deja pe val! – spunea aşa: “Cea mai mare dificultate a fost aceea de a rezista tentaţiei de a mă sinucide”.

Leacuri? Afirmări, încurajări, mustrări, promovări, celebrări ale umanităţii noastre, la modul concret, cu nume şi prenume, cu elemente concrete. O oglindă nu îţi arată generalităţi despre chipul tău, ci te descrie în toate detaliile la care eşti dispus să iei aminte. Oglindindu-ne semnificativ unii în ceilalţi, în bune şi mai puţin bune, îndepărtăm stirpea asta hâdă şi neruşinată a singurătăţii şi neiubirii. Suntem astfel provocaţi la luptă, la alergare, la îndreptarea celor strâmbe, la împlinire în relaţiii …

Vezi şi: sinucidere, vorbe.

Photo by Yasir82

5 gânduri despre “Dicţionar existenţial – singurătate

  1. ….si Dumnezeu a zis: „nu este bine ca omul sa fie singur”
    sa fie totusi o solutie (mai mult sau mai putin) neglijata de unii ?

Dă o replică!

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s