Dicţionar existenţial – ucenicie


ucenicie, Trup, su.

O perioadă de timp, cu un început bine definit “după ceas”, în care privirea focalizată a ucenicului caută înspre steaua învăţătorului său, aşteptându-i raza să i se aşeze pe obraji … După cum se poate vedea, ea nu este în primul rând un proces – perspectivă trivială care deviază accentul de pe dimensiunea personală pe cea tehnică a conceptului – ci un cadru special de relaţionare în care învăţătorul se lasă citit de către învăţăcel.

Sursa: http://www.urbanphoto.net/

Date fiind distanţele variabile dintre oameni, ucenicia nu se poate standardiza după criterii de durată, nici felia nemţeşte pe etape (deşi anumite stadii de creştere pot fi observate). Până ca lumina învăţătorului să străbată toate desişurile, hăurile şi înălţimile ce stau între cei doi … pot să treacă luni de zile, cel mai adesea ani. De aceea ucenicia nu se încheie la un moment predictibil care să poată fi bine marcat printr-o piatră de aducere aminte: încheierea manualului, examenul final etc. De regulă învăţătorul ştie – nu mă întrebaţi cum: e o taină – când este momentul în care îi poate spune ucenicului: “Ţi-am dat tot ce aveam. Acum … zboară!” Este un simţământ lăuntric acolo, pe care numai unul care face ucenici îl poate înţelege, acela de a se împăca cu gândul că a fost citit în întregime.

De fapt, indiferent de câte s-au întâmplat în ucenicie, o tainică sincronizare se întâmplă la un moment dat: în timp ce maestrul simte că totul s-a deschis din inima lui către discipol, acesta din urmă realizează abia atunci – într-o situaţie care adesea este una de tensiune – ce izvor i s-a pus la dispoziţie pentru propria sa creştere. Atunci se poate spune că raza din inima celui ce l-a primit în şcoala uceniciei şi-a făcut drumul …

Dă o replică!

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s