Dicţionar existenţial – Dezamăgire


Dezamăgire, deificare, cu.
Prăpastie căscată unilateral de către o persoană în relaţie cu o alta, ori faţă de un curent de gândire, proiect sau obiect asupra căruia au planat odată mărețe proiecţii ale propriilor idealuri. Odată năruită speranţa împlinirii acelor idealuri, obiectul dezamăgirii iese din orizontul estetic al dezamăgitului: în faţa lui se întinde, a toate acoperitor, teribilul abis.
Dezamăgirea este o haină de lux a dumnezeilor acestei lumi, expresie a capacităţii lor de a proiecta hăuri de netrecut. Cel ce se declară dezamăgit este unul aşezat pe un piedestal, deasupra altarului, care cere jertfe de conformare proiecţiilor proprii în materie de estetică a trăirii pe această lume.

Sursa: Jake’s blog (http://jakelivesay.blogspot.com)

“M-ai dezamăgit” îţi spune el, dându-ţi de înţeles, cu condescendenţă, de diferenţa calitativă dintre tine şi el, căreia nu i-ai făcut faţă aşa cum se aştepta din partea ta. Armoniile cosmice îşi au temei în augusta-i gândire, iar tu, mic nesimţit, apostat al ordinii universului său, ai îndrăznit să îi tulburi acest etern paradis în care curge numai lapte şi miere. Apele, vânturile şi razele de soare toate mergeau în direcţia “corectă”, cea hotărâtă de el; corăbiile sale îşi urmau cursul aducător de profit. Iar tu îl dezamăgeşti, nerecunoscător bandit spiritual …
O, dezamăgire, leac otrăvit al viselor omeneşti de doi bani! Cine oare îi va găsi leac în astă lume de turte lipsite de spuză, de universuri năruite înainte chiar de șansa ca creatorii acestora să poată spune “să fie lumină”?

Dă o replică!

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s