Dicţionar existenţial – Eroism


Eroism, plural utopic: eroisme, cu.

Strălucire efemeră, de câteva clipe, a unei inimi obişnuite; un accident inexplicabil, mai presus de orice cauzalitate pământeană într-o viaţă ordinară, simplă, comună, joasă. Este o mică sclipire, moment de glorie, fărâmă de eternitate captivă într-un vas de lut. Inrupe brusc şi irezistibil în concret apoi pleacă, lăsând în urma lui nemilosul praf al nimicniciei …

Din micile noastre mizerii, din neîmpliniri, din ceea ce nu avem … dăruim comori lumii din jurul nostru. În ciuda neajunsurilor de toate zilele, a mult-prea-omenescului din noi, uneori ne cresc aripi şi devenim îngeri. Nu durează mult. Astfel de momente se mistuie foarte repede. Sunt clipele în care gustăm din frumuseţea Cerului. Ne întoarcem apoi între miresmele naturii noastre căzute şi începem să visăm la următoarea minune …

Să luminezi orbitor, deşi în tine nu se întâmplă în mod normal nici o combustie. Să luminezi ca o stea, chiar numai pentru o oră, deşi eşti o banală planetă. Să laşi ca printre angoasele unui suflet chinuit prin frică, ruşine, mândrie şi invidie să înflorească un miracol de o inexprimabilă frumuseţe.

Cum se ajunge acolo? Cum poţi să furi desuetului o clipă de sublim? Nu e mare lucru. Trebuie să te laşi consumat de ceea ce faci. Nu eşti tu eroul. Nu tu stăpâneşti meseria, ci ea te cuprinde, îţi fură minţile şi simţirea atrăgându-te pe căi nebătătorite, înălţându-te deasupra monotonei normalităţi.

Te târăşti ani de zile, ca o omidă, cu  răbdare şi perseverenţă, pentru a gusta din plin, pentru câteva momente, bucuria zborului de fluture … Apoi o iei de la început.

“Fiecare dintre noi este un erou, în anumite momente …” ne spune Bernie, eroul întruchipat de Dustin Hoffman în Hero (1992), lăsându-ne pe noi să plasăm această remarcă într-un context cu sens: eroismul îi este străin omului ca mod de a trăi între semenii lui. Suntem o mare de nimeni.

1 comentariu

 1. Intradevar sintem ” o mare de „MINUNI”si nicidecum o”mare de nimeni.”Si de ce toate aceste afirmatii?Fiinca mesajul divin ,pentru multi prea putin a ajuns cunoscut in puterea lui si a descoperirii noastre insine fiinca;“Fiecare dintre noi este un erou, în anumite momente …” Dar chit de mult ajungem sa apreciem acest lucru?In puterea intelectuala ,poetii ,scriitorii incearca sa descrie si sa expuna enigma personalitatii umane ,a universului si totusi chiar de oameni de stiinta ,filozofi totul e o expunere partiala si limitata;Insa sa nu uitam ca;
  „Cerurile spun slava lui Dumnezeu, si intinderea lor vesteste lucrarea mainilor Lui.
  2. O zi istoriseste alteia acest lucru, o noapte da de stire alteia despre el.
  3. Si aceasta fara vorbe, fara cuvinte al caror sunet sa fie auzit:
  4. dar rasunetul lor strabate tot pamantul, si glasul lor merge pana la marginile lumii. In ceruri El a intins un cort soarelui.
  5. Si soarele, ca un mire care iese din odaia lui de nunta, se arunca in drumul lui cu bucuria unui viteaz:
  6. rasare la un capat al cerurilor si isi ispraveste drumul la celalalt capat; nimic nu se ascunde de caldura lui. 7. Legea Domnului este desavarsita si invioreaza sufletul; marturia Domnului este adevarata si da intelepciune celui nestiutor.
  8. Oranduirile Domnului sunt fara prihana si inveselesc inima; poruncile Domnului sunt curate si lumineaza ochii.
  9. Frica de Domnul este curata si tine pe vecie; judecatile Domnului sunt adevarate, toate sunt drepte. 10. Ele sunt mai de pret decat aurul, decat mult aur curat; sunt mai dulci decat mierea, decat picurul din faguri.
  11. Robul Tau primeste si el invatatura de la ele; pentru cine le pazeste, rasplata este mare. 12. Cine isi cunoaste greselile facute din nestiinta? Iarta-mi greselile pe care nu le cunosc! 13. Pazeste, de asemenea, pe robul Tau de mandrie, ca sa nu stapaneasca ea peste mine! Atunci voi fi fara prihana, nevinovat de pacate mari.
  14. Primeste cu bunavointa cuvintele gurii mele si cugetele inimii mele, Doamne, Stanca mea si Izbavitorul meu! „

Dă o replică!

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s