Grecia îmbietoare: Nidri


Preambul

După doi ani de cură intensivă Halkidiki, şi alţi doi în care ne făcut concediile la turci, am decis ca vacanţa de vară din 2011 să o dedicăm şi altor minunăţii din Grecia. Astfel, în cele optsprezece zile petrecute acolo, după ce am poposit vreo trei zile în Keramoti, cel mai apropiat punct de trecere pe Thassos, ne-am avântat cu curaj pe provocatoarea coastă ionică, reprezentată strălucit în sălbăticia ei de Parga, apoi am savurat parfumul aparte a unei insule precum Lefkada, şi ne-am clătit ochi în pitorescul aparte al unui veşnic tânăr Pelopones, cu a sa perlă excentrică spiritului grec şi totuşi atât de elenă în atmosferă, Nafplio. Pe lângă acestea, ne-am delectat cu vizitarea unor vestigii de mare importanţă în ce priveşte istoria acestor tărâmuri greu încercate (listate aici în ordinea accesării lor): Filipi, Olympia, cetatea de la Tyrins, Micene, castelul Palamidi din Nafplio, Argos, Epidavros, Parthenonul atenian şi mormintele regale de la Vergina. Quite a holyday, isnt’ it?

Despre fiecare dintre aceste locuri vă voi împărtăşi câteva rânduri, în cele ce urmează. Poate că unora le vor fi de folos …

Astăzi: Nidri (Lefkada)

Dacă pe coasta de vest a Greciei, dinspre Igoumentisa şi Parga, cobori către sud înspre Patra, poartă de intrare în Pelopones, ai ocazia la un moment dat să găseşti un punct de intrare rutieră către una din insulele greceşti foarte atractive, atât pentru turiştii greci, cât şi pentru cei occidentali, în special britanici şi italieni. Lefkada este şi numele oraşului care te întâmpină la intrarea pe insulă. De aici coborând pe drumul care urmează malul mării, preţ de vreo douăzeci de kilometri, accesul la Nidri este floare la ureche …

Lefkada este o insulă cu un relief destul de accidentat şi abrupt, lucru care explică din plin forma alungită a localităţilor (întinse de-a lungul şoselei pe mai mulţi kilometri), plajele foarte înguste dar şi frumuseţea peisajelor pe care le poţi admira aici. Pe latura de est şoseaua este cât se poate normală, lucru care nu se poate spune şi despre cealaltă parte a insulei, cunoscută pentru dificultatea cu care se circulă pe acolo din pricina serpentinelor şi a drumurilor foarte înguste.

Instantaneu de pe soseaua Lefkada – Nidri

Nidri este pe coasta de est; de pe malul apei se pot vedea contururile unor insule din apropiere, dintre care cea mai mare este Meganisi, pe fundalul înălţimilor, interesante şi acestea, de pe partea continentală.

Peisaj

Găsirea unei cazări a fost oarecum dificilă până ne-am dumirit cum stau lucrurile: trebuie să ai baftă să-i găseşti pe administratorii studiourilor la faţa locului sau să întrebi prin magazine. De regulă vânzătorii pot să te pună repede în relaţie cu cineva care oferă găzduire.

Până la urmă am închiriat un apartament frumuşel, echipat impecabil, mobilat cu mult bun gust, situat la doar trei minute de plajă, la un preţ rezonabil pentru vârful de sezon. Începând de prin 25 august încolo preţurile scad semnificativ.

Plaja din Nidri este îngustă, cu pietriş şi nisip; în partea ei de nord există o livadă în care te poţi instala pe iarbă, la umbra unui gutui sau a unui palmier. Apa este foarte caldă pe tot parcursul zilei, spre deosebire, de pildă, de Parga, deloc primitoare în primele ore ale dimineţii. Există zone în apă pline de alge, nu foarte întinse; oricum, se poate face o baie bună în Nidri indiferent de vârstă. Intrarea este lină, pe pietre, după care urmează o podea de nisip fin, recomfortant. Un anume dinamism, nederanjant pentru mine cel puţin, le este infuzat celor care se aventurează în apă de mulţimea de motoare care traversează marea în depărtări, printre insule. Chiar în aceste condiţii, una din plăcerile orelor petrecute pe plaja din Nidri a fost plimbarea cu barca gonflabilă în unduirile valurilor create de şalupe sau de diverse scutere acvatice, extrem de apreciate în zonă.

Cu barca pe apa

Staţiunea nu este teribil de aglomerată, nici foarte zgomotoasă, deşi forfota creşte odată cu apropierea serii. De la ora 18:00 se îngrădeşte accesul autoturismelor pe porţiunea centrală, aşa că te poţi plimba în voie printre magazine şi taverne; între cei care servesc la mese ai şanse reale să întâlneşti români veniţi să îşi câştige pâinea aici, acelaşi lucru fiind valabil şi cu personalul care asigură curăţenia în spaţiile de cazare.

Pe înserat …

Zona portului este înţesată de ambarcaţiuni de tot felul. Punctul de atracţie al serii îl reprezintă cele destinate croazierelor organizate: poţi să îţi rezervi o excursie printre insulele din apropiere – printre care Skorpios, aparţinând lui Onasis – sau peştera Papanikolis, precum şi alte atracţii accesibile unei excursii de o zi pe apă. Cererea este foarte mare însă pentru astfel de croaziere motiv pentru care nu am reuşit să ne rezervăm una în timp util. Poate data viitoare …

Am putut din Nidri să vizităm şi alte locaţii de pe Lefkada. Ca o observaţie generală pot să vă spun că celelalte plaje nu sunt chiar aşa de bune precum cea din Nidri, deşi fiecare are un farmec aparte. Cea mai bună este în Vasiliki, un resort de mici dimensiuni situat în sudul insulei, un adevărat paradis al surferilor. Bate vântul cam tare pe-acolo iar soarele se ascunde repede după înălţimile care înconjoară micul golfuleţ. Totuşi, copii mei au preferat acest loc pentru baie; atât apa, cât şi plaja sunt fără cusur.

Soarele pleacă destul de repede de la Vasiliki

Poros este un sat de o mare frumuseţe împrăştiat pe versantul abrupt al unui deal înalt, care coboară ameţitor pe o plajă strâmtă şi aglomerată într-un golfuleţ discret, ascuns privirilor indiscrete după o pădure destul de deasă. Îţi trebuie ceva curaj să cobori pe un drum care pe alocuri nu lasă două maşini să treacă una pe lângă alta, printre case zidite pe stâncă, fără curţi, în care fiecare petec de pământ este exploatat la maxim, fie pentru parcare, fie pentru o preţioasă măsuţă cu umbrelă. Merită văzut în trecere, dar nu e locul pe care să mi-l doresc pentru popas în vacanţă.

O altă plajă, bunicică, acceptabilă, dar în suferinţă şi aceasta la capitolul spaţiu, este cea din Desimi, la vreo 3-4 km distanţă de Nidri. Dacă reuşeşti să găseşti locaţia – drumul este prost marcat şi te poţi rătăci – o să fi nevoit să cauţi din greu un loc de parcare în înghesuiala de maşini de acolo, plus că mai ai vreo două sute de metri de mers pe jos până la apă.

Golfuleţul Desimi

Nidri surprinde vizitatorul şi cu o cascadă aflată la vreo trei kilometri înspre pădure, într-un mic defileu printre stânci, o adevărată binecuvântare când afară la soare sunt peste 35 de grade. Drumul de acces la ea este bine marcat; se poate parca la umbră după care vreo câteva sute de metri se merge pe o potecă bine amenajată. Mă rog, vorbim de un mic firicel de apă pe timpul secetei verii; în sezonul răcoros se spune că ar curge pe acolo un pârâu în toată regula. Totuşi cadrul natural este unul spectaculos pentru cineva care tocmai s-a bălăcit în apa mării şi s-a prăjit la soare într-o livadă de gutui în aceeaşi zi.

Nidri waterfall

Ca o concluzie: Nidri oferă de toate, pentru toate vârstele, pretenţiile şi buzunarele. Aş pune la capitolul minusuri doar proasta creştere a unor turişti italieni, în general foarte gălăgioşi, şi cam nesimţiţi în anumite privinţe. În rest, ne-a bucurat de un sejur minunat, unul dintre cele mai frumoase din Grecia.

Salutări din portul Vasiliki!

Dacă vreţi să vedeţi şi alte fotografii de acolo, urmaţi şi această postare:

Plânsul şi clătirea ochilor (11) – Lefkada

2 comentarii

Dă o replică!

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s