Plajele din Grecia (1) – Keramoti, Thasos, Kavala


Grecia are un număr imens de plaje, aproape imposibil de contabilizat. În această privinţă, Turcia, cu ţărmurile ei abrupte, stâncoase, lovite de valuri agitate şi vânturi puternice, este într-un evident dezavantaj. Am avut ocazia sa cunosc destul de multe plaje greceşti atât pe partea Egee, cât şi pe cea Ionică. În unele locuri am poposit mai multe zile, pe altele le-am gustat mai pe fugă.

Aşa cum am mai spus-o şi în prezentarea dedicată plajelor turceşti, cred că cele din Grecia sunt în general mai bune. Numai în Halkidiki am gasit mai multe plaje de calitate decât pe întreaga rivieră egeeană turcă … Drumeţiile din Turcia compensează însă din plin prin frumuseţea peisajelor şi a vestigiilor ce pot fi vizitate acolo; fiecare plai îşi are propriile comori de ofertat celor care se încumetă a le cunoaşte îndeaproape.

Iată o evaluare scurtă, la obiect, a plajelor pe care le-am vizitat până acum în Grecia, însoţite şi de câteva imagini, sper, sugestive. Dacă aveti întrebări specifice despre vreuna dintre ele, nu ezitaţi să mi le transmiteţi.

După cum veţi vedea, am o experienţă ceva mai puţină pe insule, una pe care sper să o pot corecta în anii ce vor urma.

Voi lua plajele în ordinea aşezării lor pe drumul ce urmează Egnatia Odos, dinspre Turcia, înspre Tesalonic şi mai departe …

Keramoti

Apreciere generală: Surprinzător pentru o localitate văzută mai mult ca punct de trecere spre insula Thassos, dar plaja din Keramoti este una foarte bună. Orăşelul nu are prea multe de oferit, în afară de tranzitul cu ferryboat-ul înspre mult căutata insulă, vizibilă de pe plajă, şi apusurile de soare de o mare frumuseţe. Pentru a ajunge la plajă trebuie să treci din localitate printr-un crâng aflat sub nivelul apei mării, mustind pe alocuri de apă, sursă de ţânţari ce vor deveni extrem de supărători odată cu asfinţitul.

Plaja: este o plajă de nisip fin, cu unele părţi amenajate şi ocupate de şezlonguri. Beach-barurile aferente acestor zone rezervate sunt tare gălăgioase: a fost cea mai gălăgioasă plajă pe care am întâlnit-o în Grecia!

Apa: călduţă şi liniştită, potrivită pentru familii cu copii mici. Poţi merge mult în larg până să crească nivelul apei în mod ameninţător. De asemenea, atât în apă, cât şi pe plajă, este loc berechet pentru joacă.

Cadru: Cu insula Thassos în fundal şi o altă insuliţă mai mică în apropiere … ce mai, o frumuseţe!

Rating: 8/10 (punctele slabe, cum am menţionat: gălăgia din apropierea beach-barurilor şi ţânţarii)

 

Atât plaja, cât şi marea, sunt doar ale tale ...
Vedere de după-amiază, cu ferryboat-ul pe fundal
Familia noastră pe plaja din Keramoti
Vremea apusului ...

Limenas (Thasos)

Apreciere generală: Este locul unde ajungi cu ferryboat-ul din Keramoti, dacă vrei să mergi peThasos. Un orăşel frumos, cochet, în care nu prea ai cum să te plictiseşti.

Plaja: este o plajă de oraş, destul de îngustă, cu intrare pe pietre. Odată ce ai trecut de zona pietrişului, ajungi pe un nisip fin şi te poţi bucura de baie.

Apa: este la fel de caldă, evident, ca cea din Keramoti. Totuşi spaţiul pe care îl ai la dispoziţie este ceva mai redus …

Cadru: De nota zece! Doar eşti pe Thasos …  şi vezi în depărtare o insulă în faţa ţărmului continental!

Rating: 5,5/10

Drumul spre Thasos, alături de pescăruşi

Plaja din Limenas

Kavala

Plajele de oraş

Apreciere generală: Una din plaje este situată la intrarea în oraş dinspre Alexandropouli, cealaltă undeva în zona centrală, la est de port.

Plajele: Cea de la perifierie este cam pustie, spre deosebire de cea din centru, mai aglomerată. Sunt plaje de nisip, semi-amenajate, curăţele. La plaja de la periferie poţi să te bucuri de loc de parcare, şezlong şi umbreluţă pe gratis!

Apa: caldă, ceva mai agitată decât în Keramoti sauThasos. Keramoti. Nivelul apei creşte ceva mai repede, însă copii mici au loc unde să se joace în tihnă în apă pe măsura lor.

Cadru: Fiind vorba de plaje de oraş, gălăgia specifică agitaţiei citadine este la ea acasă …

Rating: 6,5/10

Plaja Batis

Apreciere generală: De pe drumul care urcă spre ieşirea din oraş înspre Tesalonic se poate vedea o ieşire către un camping. De fapt este un complex întreg, cu restaurant, spaţii de cazare, plajă, ştrand, toate adunate sub numele Batis. Clienţii campingului beneficiază gratuit de şezlong şi umbreluţă pe plajă sau la piscină.

Plaja: este o plajă de nisip, frumos amenajată şi foarte bine întreţinută, fără cusur

Apa: caldă, liniştită; intrarea este lină, bună pentru copii. Uneori poţi să întâlneşti pietre dar numai după ce te-ai avântat o bucată bună în larg

Cadru: Atmosferă de camping, destul de liniştită, ferită de agitaţia oraşului; peisajul din jur este foarte frumos, relaxant

Rating: 9/10

Vedere de zi la Batis
Noapte la Batis

Vo urma:  Sarti, Olympia, Ierissos, Ouranopouli, Neos Marmara, Kalithea, Sarti, Sithya, Parga, Nidri, Lefkada, Vasiliki, Desimi, Poros, Nafplio, Platamonas, Paralia Katerini

3 comentarii

Dă o replică!

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s