Grecia îmbietoare – Parga


Preambul

După doi ani de cură intensivă Halkidiki, şi alţi doi în care ne-am făcut concediile la turci, am decis ca vacanţa de vară din 2011 să o dedicăm şi altor minunăţii din Grecia. Astfel, în cele optsprezece zile petrecute acolo, după ce am poposit vreo trei zile în Keramoti, cel mai apropiat punct de trecere pe Thassos, ne-am avântat cu curaj pe provocatoarea coastă ionică, reprezentată strălucit în sălbăticia ei de Parga, apoi am savurat parfumul aparte a unei insule precum Lefkada, şi ne-am clătit ochi în pitorescul aparte al unui veşnic tânăr Pelopones, cu a sa perlă excentrică spiritului grec şi totuşi atât de elenă în atmosferă, Nafplio. Pe lângă acestea, ne-am delectat cu vizitarea unor vestigii de mare importanţă în ce priveşte istoria acestor tărâmuri greu încercate (listate aici în ordinea accesării lor): Filipi, Olympia, cetatea de la Tyrins, Micene, castelul Palamidi din Nafplio, Argos, Epidavros, Parthenonul atenian şi mormintele regale de la Vergina. Quite a holyday, isnt’ it?

Despre fiecare dintre aceste locuri vă voi împărtăşi câteva rânduri, în cele ce urmează. Poate că unora le vor fi de folos …

Astazi: Parga

Coborând pe coasta ionică a Greciei continentale, de la Igoumentisa către Preveza, pe o șosea flancată în partea stângă de nişte formaţiuni muntoase foarte interesante, poţi la un moment dat să te abaţi la dreapta, pe un drum care nu promite mare lucru, înspre Parga, una dintre cele mai frumoase staţiuni greceşti pe care le-am întâlnit până acum.

Este interesant că mergând pe această şosea simţi că eşti la înălţime, iar pe măsură ce eşti tot mai aproape de mare parcă nu îţi vine să crezi că vei găsi o localitate acolo. Şi totuşi, într-o zonă cu relief abrupt, pe un drum de acces cu multe serpentine şi privelişti ameţitoare, vei ajunge într-o staţiune aşezată semeţ pe înălţimi stâncoase, asemenea unui amfiteatru antic cu vedere la mare.

Parga este o bijuterie pe care grecii o datorează veneţienilor; aceştia au jucat odinioară un rol important cam pe întreaga costă vestică a Greciei. Mărturie stă în Parga şi castelul de pe stânca cea mai înaltă, nu foarte bine păstrat, din păcate; pe lângă asta a fost interesant să observ că accentul localnicilor greci de astăzi are în el o inconfundabilă mireasmă iataliană …

Evident că din pricina spaţiului îngust de pe coasta stâncoasă a mării, fiecare petec de pământ este foarte preţios în Parga. Găsirea unui loc de parcare în staţiune nu este deloc floare la ureche. Odată ce am reuşit să parcăm maşina, nu am mai folosit-o pe toată durata sejurului de patru zile. Nici nu am avut nevoie: staţiunea nu e foarte întinsă şi cele mai importante facilități sunt, în general, la îndemână. Deşi nu am găsit cazare lângă plaja centrală – totul era ocupat! – din zona locuită a staţiunii nu aveam nevoie de mai mult de cinci minute pentru a ajunge la apă.

Am găsit de închiriat o mansardă cu o terasă imensă, cu vedere înspre cetate şi înspre staţiune, având orizontul Mării Ionice în depărtări. Ca o notă specifică locului, pot să vă spun că localnicii sunt foarte prietenoşi şi amabili: atât gazdele, cât şi vănzătorii locali, chiar şi vecinii, parcă au conspirat la a te face să te simţi bine în orăşelul lor.

În timp ce preţurile de cazare la gazde sunt rezonabile, trebuie să vă spun că hotelurile şi studiourile sunt extrem de scumpe, îndeosebi cele aşezate pe stâncă, cu vedere (superbă!) la mare: sunt cele mai mari tarife pe care le-am întâlnit, din acest punct de vedere, dintre toate staţiunile prin care am colindat până acum.

Staţiunea este plină de italieni şi de britanici; este şi acesta unul dintre motivele pentru care preţurile zonei sunt aliniate, destul de evident pentru cel care a mai fost şi prin alte locuri, buzunarelor occidentale. Animaţia de seară este impresionantă de-a dreptul, atât pe străduţele extrem de înguste din centru, cât şi pe faleză. Una dintre străduţele comerciale urcă încet înspre cetatea veneţiană. Măcar pentru priveliştea pe care o oferă asupra întregului orăşel, merită să urcaţi până acolo.

Parga dispune de mai multe plaje. Pentru că nu am folosit maşina în perioada de şedere de acolo, doar două ne-au fost mai la îndemână. Plaja centrală este una nu foarte lungă şi destul de îngustă, însă cadrul natural este unul de excepţie. Zona ei nordică este ceva mai pietroasă, în schimb, în cealaltă extremitate a ei, se poate face şi baie şi plajă în condiţii foarte bune. După vreo câţiva metri, la un nivel al mării de vreo 160 cm, se aşterne pe fundul mării un covor incredibil de verdeaţă şi tot felul de ciudăţenii acvatice fascinante. Dacă intraţi în apă înainte de ora 10 dimineaţa cu nişte ochelari de soare, aveţi ce vedea: un univers de o mare frumseţe, înfiorător pentru unii, dar cuceritor în sălbăticia lui, se aşterne privirilor curioase. Peşti coloraţi şi creaturi ciudate se asortează într-un peisaj care, odată cu aglomerarea de turişti în apă, dispar în larg până când vor avea curaj să reapară în liniştea dimineţii următoare …

Cea de-a doua plajă este situată într-un cadru natural de asemenea impresionant, din păcate, atât nisipul cât şi intrarea în apă sunt neprimitoare, pe pietre asemănătoare balastului pentru construcţii. Dezastru! Nu am făcut plajă acolo, în schimb ne-am bucurat de frumoasă plimbare în zonă, la lumina lunii, pe fundalul zgomotului valurilor rostogolite printre stânci …

O barcă gonflabilă este de nepreţuit în zona plajei centrale din Parga. Insula mare din mijloc poate fi vizitată; de asemenea stâncile care ies din apă în diferite locuri sunt şi ele foarte interesante.

Dacă vreţi să folosiţi maşina din dotare, poate că merită să mergeţi pe plajele Krioneri şi Valtos, deşi cea de-a doua s-ar putea să nu ofere mai multe satifacţii decât plaja centrală a oraşului, din câte am observat.

Parga este o staţiune foarte romantică: o recomand fără rezerve celor ce merg în luna de miere aşa cum o recomand de altfel şi familiilor tinere (ca a noastră!). Nu este un loc în care să te poţi plictisi şi pentru fiecare pretenţie, de la mic la mare, se poate găsi un leac în acest incredibil colţ de rai cu rezonanţe medievale …

Mai multe imagini din Parga pot fi văzute şi AICI.

Publicitate

7 comentarii

Dă o replică!

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s