Să le cântăm de jale prea(puţin)fericiţilor căsătoriţi …


Circulă de ieri, pe mail, o referinţă către un articol de pe gândul.info care ne pune faţă în faţă cu următoarea veste îngrijorătoare: Cuplurile necăsătorite sunt mai fericite decât cele care şi-au oficializat relaţia. Articolul este scurt şi la obiect: un studiu efectuat de o echipă de cercetători britanici (?) de la Universitatea Cornell (care este americană, traducătorilor de la Gândul!) pe un eşantion de 2.737 de persoane, dintre care 896 căsătorite, pe durata a şase ani, a scos în evidenţă “că partenerii necăsătoriţi care locuiesc împreună sunt mai fericiţi şi au o stimă de sine mai ridicată decât cei care împart acelaşi acoperiş, dar sunt căsătoriţi”.

Un simplu google ne confirmă că rezultatul acestei cercetări, de dată foarte recentă, s-a răspândit destul de repede pe internet; mai greu este, se pare, de găsit studiul în sine. El se înscrie într-o serie de insinuări tot mai accentuate cu privire la rosturile învechitei instituţii a căsătoriei în societatea contemporană. Ni se spune de o bucată bună de vreme că există şi alte forme de convieţuire care pot să aducă fericire în vieţile oamenilor, altele, vreau să zic, decât mariajul dintre un bărbat şi o femeie.

Ştiţi ceva? Au dreptate iar noi creştinii ar trebui să fim primii care – pe baze biblice! – să le spunem acestor genii de la Universitatea Cornell că  rezultatele lor sunt cât se poate de fireşti. În Bibliile noastre scrie că cei ce se căsătoresc “vor avea necazuri pământeşti” (1 Cor 7:28) şi că o femeie care ajunge văduvă “va fi mai fericită dacă rămâne aşa cum este” (1 Cor 7:40) adică necăsătorită.

Vindeţi castraveţi la grădinari, dragii noştri cercetători! Dacă ne-aţi fi întrebat, v-am fi spus şi noi, scutindu-vă de nişte cheltuieli şi de timpul irosit: căsătoria nu este o grădină a fericirii pământeşti. Nici măcar între creştini. Despre cei necredincioşi, ce să mai vorbesc: se găsesc destule căi de fericire care să ocolească vechea paradigmă a traiului conjugal legalizat. Sunt mai fericiţi dacă ridică trofee deasupra capului, dacă pot să îşi împlinească cât mai multe pofte ale inimii şi dacă le reuşesc proiectele în care s-au aruncat …

De ce oare majoritatea poveştilor copilăriei se încheie cu nunta eroilor principali, trecând sub un laconic (sau ironic?) “au trăit fericiţi până la adânci bătrâneţi” toată povestea mariajului în care au intrat? Păi da, pentru că de acolo urmează cele ce nu se pot spune, necazurile pământeşti, migrenele, scutecele murdare, problemele de comunicare, mofturile copiilor deveniţi peste noapte adolescenţi, boli, nervi, bocete, toane, reporşuri, înbufnări şi alte fericiri de acest fel.

Căsătoria presupune o asumare voluntară a unui drum pe viaţă, alături de o persoană pe care o iubeşti, şi a cărei binecuvântare a devenit pentru tine o prioritate. În ciuda amăgitoarei nunţi, cu fast şi strălucire, dincolo de urările de bine şi de fericire din partea nuntaşilor, nu ai voie să te laşi furat de mirajul propriei tale fericiri. Predica de pe Munte, la capitolul “fericiţilor”, nu îi include pe ce cei căsătoriţi! Lor le-au fost alocate alte cadouri, dintr-un cu totul alt registru al binecuvântărilor pe care Dumnezeu le toarnă peste fii oamenilor. Deşi nici fericirea nu le este neapărat străină … uneori.

Nu-mi spun nimic, până la urmă, astfel de concluzii ca cele ale cercetătorilor de la Universitatea Cornell. Poate doar că ceea ce îşi doreşte o bună parte a societăţii seculare vestice – înlăturarea instituţiei căsătoriei de la baza societăţii – s-ar putea împlini într-o zi. Asta dacă nu cumva noi, cei ce mai credem în valoarea acestei relaţii întemeiate de Dumnezeu încă din zorii civilizaţiei omeneşti, vom avea un cuvânt de spus prin implicarea în evenimente precum Săptămâna Căsătoriei

Un gând despre “Să le cântăm de jale prea(puţin)fericiţilor căsătoriţi …

Dă o replică!

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s