Plajele din Grecia (2) – Halkidiki


În Grecia, o ţară cu un tezaur inestimabil de plaje pentru toate gusturile, Halkidiki ocupă un loc aparte. Practic întregul ţărm al peninsulei, unul extrem de variat, cu multe golfuri şi peninsule mai mici, este presărat cu plaje, de la cele aparţinând unor staţiuni aglomerate până la plaje absolut pustii, însă cu nimic mai prejos din punct de vedere al frumuseţiii lor … dimpotrivă.

Iată o evaluare scurtă, la obiect, a plajelor pe care le-am vizitat până acum în Halkidiki, în doi ani consecutivi de vacanţe acolo. Dacă aveţi întrebări specifice despre vreuna dintre ele, nu ezitaţi să mi le transmiteţi.

Le voi lua în ordinea aşezării lor de la intrarea dinspre Sarti până către latura sudică al celui de-al treilea braţ al peninsulei, Kassandra …

Stavros

Apreciere generală: Este prima staţiune pe care o veţi întâlni intrând în Halkidiki, una foarte întinsă, în general preferată de turişti din ţările fostei Iugoslavii: sârbi, muntenegreni, chiar şi croaţi şi sloveni.

Plaja: este o plajă de nisip fin, foarte întinsă, cu unele părţi amenajate şi ocupate de şezlonguri. Pentru cei care merg cu maşina mai înspre periferie, se găsesc locuri de parcare la discreţie (spre deosebire de Neos Marmaras şi Hanioti, de pildă). Este spaţiu berechet şi pentru plajă şi pentru jocuri.

Apa: călduţă şi liniştită, este foarte potrivită pentru familii cu copii mici. Se poate merge mult în larg până să crească nivelul apei. Uneori pare la fel de lină ca apa unui lac de munte, însă am prins şi o zi în care am avut parte de valuri mai consistente.

Cadru: Ambianţa este foarte plăcută; poate doar aspectul cam dezordonat al parcului care desparte plaja de şosea este ceva mai deranjant.

Rating: 8/10

Plaja de la Stavros, pe inserat

Olympia

Apreciere generală: O staţiune foarte liniştită, izolată. Este preferată, din câte am observat, de oameni mai în vârstă.

Plaja: este o plajă de nisip fin, nu foarte mare, neaglomerată

Apa: călduţă, liniştită, puţin tulbure; nisipul pe care calci în apă este foarte fin, parcă eşti pe un covor moale. Intrarea în apă este lină, potrivită copiilor mici.

Cadru: Este multă linişte aici. Singurul lucru demn de remarcat este legat de prezenţa ceva mai apropiată a unor ambarcaţiuni de mici dimensiuni în peisaj.

Rating: 7/10

Liniste si pace in Olympia ...

Ierisos

Apreciere generală: Un oraş situat în partea de nord, la începutul braţului Agio Oros, în golful Ierisos; destul de anost, în ciuda dimensiunilor sale ceva mai mari faţă de staţiunile obişnuite.

Plaja: este o plajă largă de nisip, foarte întinsă, neaglomerată, curată

Apa: foarte limpede şi liniştită, potrivită şi pentru familii cu copii mici.

Cadru: Ambianţa este ok, fără să impresioneze, deşi muntele Athos este la vreo de 20 km distanţă de aici.

Rating: 7,5/10

O alta plaja linistita

Ouranopolis

Apreciere generală: Este ultimul bastion secular înainte de zona restricţionată a Muntelui Athos. Un orăşel mic, simpatic, cu o viaţă de noapte surprinzător de agitată având în vedere sfânta vecinătate în care este plasat.

Plaja: În zona oraşului este o singură plajă mică de nisip; în general aici relieful de coastă este stâncos, foarte accidentat. În schimb, la vreo doi km înainte de a intra în orăşel se găsesc câteva plaje foarte bune, amenajate, de pietriş foarte fin.

Apa: foarte limpede, caldă, potrivită şi pentru familii cu copii mici.

Cadru: Un cadru natural foarte cool, cu insula Amouliani în faţă, şi conturul munţilor Sithoniei în depărtare. O baie aici, în asfinţit, este o experienţă pur şi simplu încântătoare.

Rating: 8,5/10 (pentru plajele de lângă oraş)

Plaja cam stancoasa din centrul orasului
Plaja de la marginea orasului, mult mai buna
Apus de soare la Ouranopolis

Sarti

Apreciere generală: O staţiune situată undeva pe coasta nordică a peninsule Sithonia, oarecum izolată de restul lumii. Muntele Athos, vizibil în depărtări pe celălat braţ principal din Halkidiki, conferă întregului loc un farmec aparte …

Plaja: este o plajă largă de nisip, întinsă cât vezi cu ochii. Străjuită la capete – dacă ajungeţi la ele! – de stânci pitoreşti, plaja este uşor accesibilă de la studiourile aflate în vecinătatea lor în care este recomandabil să găsiţi cazare.

Apa: foarte limpede şi liniştită. Nerecomandabilă celor cu copii mici sau chiar celor mai mari care nu ştiu să înoate! După câţiva paşi nivelul apei creşte la peste 180 de cm pentru apoi sa descrească vizibil chiar până la genunchi. Sunt gropi destul de întinse, apropiate de mal, care trebuie să vă pună în gardă cu privire la accesul copiilor în apă. Variantă: dacă aveţi maşină, la vreo 3km înspre est, se poate găsi o plajă mult mai bună, într-un cadru de poveste, ideală pentru toate vârstele. În plus, la dreapta este o zonă bună de explorat pe sub apă, câteva stânci pitoreşti pe amble graniţe …

Cadru: Muntele Athos străjuieşte discret întreaga zonă … de nota 10!

Rating: 6,5/10 pentru plaja principală; 9/10 pentru plaja de la est de oraş

Plaja centrala din Sarti
Plaja mai buna, de la marginea orasului

Sykia

Apreciere generală: Am salutat doar din mers oraşul, unul destul de anost având în vedere că este la vreo câţiva km de mare. Nu sunt prea multe de spus despre el.

Plaja: este o plajă largă de nisip, întinsă cât vezi cu ochii. Când noi am fost acolo era de-a dreptul pustie: câteva hectare bine de nisip, plus întregul golf erau numai ale noastre! Cu totul ocazional mai întâlneai pe ici pe colo nişte rătăciţi asemenea nouă …

Apa: foarte limpede şi liniştită, într-un loc ferit de vânt din pricina golfului destul de bine închis, potrivită şi pentru familii cu copii mici. La intrare este un covor de alge; acesta dispare după vreo câţiva paşi lăsând loc unui nisip de cea mai bună calitate.

Cadru: Nici aici nu scăpăm de Athos! O zonă faină, oricum.

Toata apa iti apartine!

Rating: 8/10

Neos Marmaras

Apreciere generală: Orăşel cosmopolit situat pe latura sudică a Sithoniei, cu o sumedenie de străduţe înguste, în pantă. Plaja este situată la marginea oraşului, aşa că dacă sunteţi cazaţi în centru vă va fi mai uşor să mergeţi acolo cu maşina.

Plaja: este o plajă largă de pietriş fin, nu foarte largă însă destul de întinsă, neaglomerată, curată. Pe margine sunt câţiva copaci care umbresc o bună parte a zonei de nisip (puţină umbră la amiază este curată binecuvăntare!)

Apa: Caldă şi liniştită, potrivită şi pentru familii cu copii mici. Limpezimea apei, mai ales dimineaţa, este uimitoare!

Cadru: Suntem la margine de oraş; este destul de multă linişte. Peisajul din larg are şi el farmec.

Rating: 9/10

O dimineata linistita pe plaja
Vedere de zi de pe plaja
Apus la Neo Marmaras

Kalithea

Apreciere generală: Este o staţiune destul de tânără, gândită de la bun început ca un resort pentru turişti de toate felurile şi buzunarele. Se situează la câţiva kilometri de la intrarea pe braţul Kassandra, pe ţărmul său nordic.

Plaja: nu are nici un cusur, este curată, cu porţiuni alocate şezlongurilor şi zone libere. Nisipul este şi el perfect, curat, ireproşabil.

Apa: foarte caldă şi limpede. Intrarea este lină, deci potrivită şi pentru familii cu copii mici. Am prin şi o zi foarte agitată acolo, cu valuri mari: a fost o baie minunată pentru întreaga familie!

Cadru: Ambianţa este frumoasă, liniştită. Soarele dispare ceva mai devreme după dealul de lângă ţărm.

Rating: 9,5/10 – una dintre plajele cele mai bune pe care le-am intalnit in Grecia!

O zi agitata pe plaja de la Kalithea

Hanioti

Apreciere generală: Este principalul oraş de pe Kassandra, situat pe aceeaşi latură nordică a peninsulei.

Plaja: este o plajă lungă şi îngustă, de nisip, într-o alternanţă de zone rezervate pentru şezlonguri şi porţiuni libere.

Apa: apa devine adâncă după doar câţiva paşi, aşa că familiile cu copii mici trebuie să fie foarte precaute. Alminteri este călduţă şi curată.

Cadru: Ambianţa frumoasă, având conturul Sithoniei în final.

Rating: 6,5/10

Plaja din Hanioti

Possidi

Apreciere generală: Mic sat aflat pe latura de sud a Kassandrei.

Plaja: este o plajă de dimensiuni medii, de nisip

Apa: foarte caldă, limpede şi liniştită, însă de la un moment dat dispare nisipul şi apare un bogat şi interesant peisaj submarin, extrem de palpitant pentru explorare. Copii mici nu prea au ce să facă aici..

Cadru: cadrul natural este unul pitoresc datorită reliefului zonei. De aici se pot admira frumoase apusuri de soare …

Rating: 6,5/10

Vedere din Possidi
Publicitate

7 comentarii

 1. Foarte faina trecere in revista! Pofta de mers pe Sithonia din nou! (a 4-a oara!) 🙂
  Noi am mai explorat (si recomand) plaja Karidi din Vourvourou, Kalamitsi, Toroni si inca nenumarate plaje ascunse, al caror nume exotic nu mi-l mai amintesc.

  1. Eh, am lasat si eu deoparte niste plaje ale caror nume nu ni-l mai amintim, undeva dincolo de Porto Carras, unde este si un super-camping sau inainte de Neo Marmaras …
   Interesante recomandari; poate voi ajunge anul acesta pe acolo 😉

 2. Excelente informatii. Vara aceasta vom merge cateva familii in Nea Roda – http://goo.gl/maps/4Wv7Q si as avea cateva intrebari:
  – ce recomadari aveti pentru aceasta zona?
  – ce plaje bune sunt in zona (preferabil cat mai mult nisip si cat mai putin abrupt avand in vedere ca suntem familii cu copii)
  – aveti idee cum este vremea la sfasitul lunii iunie? dar apa?
  Multumesc

  1. De la Nea Roda aveti acces la plaje bune pe ambele maluri ale peninsulei care se prelungeste spre Athos. Dacă veți sta acolo unde ați pus indicatorul pe hartă, este o plajă faină acolo (fotografia a doua de la Ouranopolis este chiar de pe acea plajă). Este ideală și pentru cei mici, și pentru cei mari. Ouranopolis e cea mai faină localitate din zonă, bună pentru ieșiri de seară, cumpărături de sezon; Ierissos e cam anost, însă aici găsiți supermaketuri gen Lidl etc. Puteți opta, din Ouranopolis, și pentru o croazieră în preajma muntelui Athos … sau o trecere pe Amouliani cu ferryboatul. Nu am fost dar am auzit că totuși merită …
   Eu am fost numai în august, nu știu cum e în altă perioadă. Apa este oricum mult mai caldă decât se poate întâlni la Marea Neagră sau chiar în Turcia la aceeași latitudine … Eu zic că nu aveți de ce să va faceți probleme în privința asta.

   1. vom merge aici http://www.booking.com/hotel/gr/athorama.ro.html, la 500m de plaja Skala. Am cautat referinte despre plaja dar nu am gasit mare lucru. M-am uitat la temperatura de anul trecut si am vazut maxime de 30-34 grade, ceea ce mi se pare ok.
    Ca si ruta – aveti idee daca e preferabil prin Serbia si Macedonia? Majoritatea prietenilor ma sfatuiesc sa merg pe acolo avand in vedere ca sunt din N_V si ca din Serbia pana in Grecia merg pe autostrada.
    Multumesc pentru informatii.

Dă o replică!

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s