Dicţionar existenţial – Altfel


Altfel, adv.

Adverb care sugerează înspre o calitate a unui proiect de a se opune unei ordini iniţiale.  De regulă căutarea ei este motivată de plictiseală, de funcţionarea inadecvată a vechiului proiect într-un context nou, de nerăbdare sau declanşată de trezirea cuiva dintr-o prea lungă adormire.

Altfel, pentru a putea trimite cu adevărat la o calitate, are nevoie în permanenţă de un reper al proiectului căruia să i se opună. În lipsa lui, el se transformă într-un la fel; acest lucru se întâmplă nu într-un raport nemijlocit cu o matriţă, ci cu mulţimea proiectelor acestui Univers. Sunt diferite însă, în lipsa unui reper universal, sunt la fel, croite după chipul şi asemănarea lumii în care trăim. Diferă doar la o scară redusă, între ele. Atât.

Paradoxal, aşadar, relativismul conduce spre uniformizare (în ciuda aparentei diversităţi pe care o promite), în timp ce ancorarea într-un cadru al absolutelor îţi oferă reperul de la care poţi porni pe un altfel de drum. Un altfel care să nu însemne neapărat răzvrătire, să zicem, împotriva lui Dumnezeu – las’ că ştiu eu: numai la din astea vă stă capul! – ci libertatea de zidi cărămizi diferite în acelaşi Templu, suficient de măreţ pentru a nu-i cuprinde planul de ansamblu, suficient de glorios pentru a fi în permanenţă altfel decât ni l-am imaginat înainte …

4 comentarii

Dă o replică!

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s