Li s-a pus gând rău vizionarilor. La grămadă. Se ştie, oamenii au viziuni din diverse surse, orientate spre diverşi (ne)fericiţi beneficiari. De asemnea, oamenii pot să aibă vise, pot să se hrănească cu fel de fel de iluzii şi, vorba unuia dintre comentatori, să delireze pe o temă ce ţine de viitor. Nu contează, Dumnezeu urăşte visările vizionare. Punct.
Încerc totuşi să observ dacă nu se pot deduce nişte accente, atât din textul postării, cât şi din comentarii. Nu se poate ca Marius Cruceru să fi dinamitat chiar tot mişcă în acest domeniu, fără evacuarea civililor nevinovaţi. Întradevăr, citim în textul postării despre un Dumnezeu care “se mişcă cu atît de mult simţ al umorului şi cu un talent neîntrecut în a ne “distruge” vieţile cu toate planurile.” Mă rog, planurile şi vieţile sunt oarecumva adiacente conceptului de viziune; la fel şi cel de gândire pozitivă. Există o mulţime de vizionari care nu şi-au planificat paşi înspre împlinirea viziunilor lor … cu consecinţele de rigoare. Să ai o viziune despre o comunitate, iarăşi, poate să nu aibe în clin şi mânecă cu gândirea pozitivă.
Precaut, citesc următorul paragraf, unul care mă convinge: este vorba totuşi de planuri ambiţioase (pentru ce?) şi de atitudini faţă de sine. Discuţia despre părerile faţă de sine ne conduce către viziuni pe măsură, adică personale. Sunt cele de genul pe care şi copiii le au: “când o să cresc mare o să mă fac inginer constructor de maşini” (asta a fost a mea, cam până am ajuns în gimnaziu).
Orice brumă de îndoială mi-a fost spulberată în momentul în care autorul articolului a învârtit şi mai hotărât cuţitul în rană:
Cred că ai dus lucrurile înspre direcţia înspre care trebuia să ne îndreptăm spre tipul acela de viziune: „crede în tine… Dumnezeu altul ca tine nu are…. ce se face Dumnezeu fără o comoară ca talentele tale…nu ştii cine eşti.. imaginează-te milionar la 30 de ani,… şi vei fi. Totul este să îţi desenezi bine ţinta, cine nu îşi deseanează o ţintă clară după care să alerge nu o va ajunge… „
După care urmează şi o referire cu privire la felul în care Dumnezeu l-a condus pe Marius Cruceru pe căi nevisate cu acum 20 de ani în urmă … Adică personale şi acestea.
Marius Cruceru apelează la autoritatea lui Bonhoeffer pentru a-şi întări părerile sale – şi ale lui Dumnezeu, se pare – despre vizionari (din nou, se pare că ştim noi oamenii mai bine ce urăşte Dumnezeu şi ce apreciază El). Numai că, citind articolul lui Bonhoeffer, în engleză, ceva nu se brodeşte. De patru ori, în cinci propoziţii, Bonhoeffer se referă la “community”, adică la comunitate. Se referă la “others” (alţii) şi la “brethren”, şi la “men” – făcând referire la frăţietate. Teologul german nu vorbeşte despre viziuni despre “ce o să fiu când o să cresc”, ci despre viziunile unuia singur, unele care au pretenţia că vor transforma comunitatea. Paradoxul remarcat de german este că, deşi nu sunt viziuni personale, ele devin un cap de pod pentru mândrie, infatuare şi, mai târziu, supărare pe toţi şi pe toate, inclusiv pe Dumnezeu.
Se poate discuta despre asta; nu sunt sigur dacă Bonhoeffer le-a nimerit bine aici. În plus, ne lipseşte contextul acestor afirmaţii. Ce pot să spun este că el nu întăreşte spusele lui Marius Cruceru despre cei visează să se facă cosmonauţi, pastori sau preşedinţi.
Cum sugeram şi acolo, într-un comentariu, este ca şi cum ai avea ceva împotriva găinilor, de pildă faptul că au puţină minte, şi ai încerca să argumentezi asta folosind un citat dintr-un manual de creştere a gâştelor. Nu merge.
E păcat să executăm acest concept la foc automat pe baza a trei paragrafe subţiri şi puţin argumentate, “susţinute” de un citat care face parte dintr-o cu totul altă istorie. Este nevoie de o separare a lucrurilor. Cunosc oameni care nu cred în viziune şi resping orice astfel de “gândire pozitivă” dar care folosesc bine-merci iPhone sau tablete Apple. Le recomand şi aici, cum am făcut-o şi între patru ochi, să dea un search pe Google să afle cine a fost Steve Jobs. Mult succes!
Visarea este realitatea inca ‘nerealizata’. Si aceasta realitatea poate avea multe forme si, mai ales, noi putem avea multe pozitii in acea realitate.
Visarea tine de o conditie inferioara. Nu cred ca copiii viseaza, cel putin nu cand sunt mici. Realitatea are un caracter imediat si foarte prezent. Pe masura ce crestem ne dezvoltatam capacitatea de a ne transpune in situatii alternative. Trebuie sa o spun ca fac asta de cand ma stiu. Ca adolescent, mergeam pe strada, dar cu mintea eram cu totul in alta parte. Norocul meu ca am crescut intr-un oras mic, cu trafic redus. 🙂
Revenind, visarea trebuie sa se transforme in contemplare. A naturii si a lui Dumnezeu, singurul prezent si adevarat. Restul este vis si umbra, a celor viitoare in cel mai bun caz.
good point!
…viziunea unui saducheu nu poate fi inteleasa prin ratiunea unui fariseu…daca Saul ar fi fost saducheu nu ar fi avut o viziune…ar fi citit o carte in limba greaca despre crestinism…
Agreed!
Probabil ca citatul din Bonhoeffer nu e cel mai fericit din lume, in sensul ca, asa cum spuneti, Bonhoeffer are in vedere alt tip de viziune. Totusi, asta nu schimba cu nimic postarea de pe blogul lui M. Cruceru.
Nu stiu cum sunteti dvs, dar eu am frecventat cativa ani o biserica independenta in care accentul era pus pe formarea liderilor, pe viziuni (viziune in sensul de „think big”), fiecare eram incurajati sa devenim lideri si sa aflam ce viziuni (planuri) are Dumnezeu pentru noi. Evident, orice plan care ar fi avut ca finalitate gloria lui Dumnezeu, ni se parea ca e de la Dumnezeu, numai ca una e sa primesti o viziune de la Dumnezeu si alta e sa iti intocmesti un plan conform voii lui Dumnezeu (sa evanghelizezi un sat, sa construiesti un spital, sa ai grija de orfani samd). Si atat de multe viziuni au avut presbiterii bisericii (cel mai batran presbiter avea vreo 35 ani), incat biserica s-a desfiintat si oamenii au plecat pe la casele lor.
De atunci, am alergie cand aud in mediul crestin de viziune sau de leadership. Le inteleg intentiile bune, dar n-as vrea sa transformam biserica lui Hristos in locul unde aplicam ultimul racnet in materie de management organizational si de psihologie sociala. Nu ca nu ar fi bune, dar parca prea se bate moneda pe ele in anumite biserici, Toti vor sa fie leaderi, nu mai vrea nimeni sa slujeasca! Toti „viseaza” viziuni, nimeni nu mai urmeaza poruncile, sunt prea generaliste!
E. Agache, probabil ca nu viziune despre viziune a fost gresita, ci viziunea despre lideri. a fi lider inseamna tocmai a-i sluji pe ceilalti, asa cum spune isus. a fi lider inseamna a fi primul la slujire, nu a fi cel care profita de pe urma slujirii celorlalti. poate de asta s-a destramat „biserica” aia. sau cel putin asa mi se pare mie.
As spune, folosind o zicere a lui Ravi Zacharias: sa nu combati o idee folosindu-te de abuzurile facute in numele ei, de catre oameni care doar s-au folosit de ea pentru propriile lor interese. Noi zicem ca crestinismul este adevarat in ciuda exceselor care i-au marcat istoria (persecutii, politicianism, cruciade, inchizitie etc); de ce n-am putea zice si ca este bine sa ai o viziune, in ciuda faptului ca atati „lideri” au terfelit conceptul fie prin faptul ca nu si-au asumat destinele inspre implinirea viziunilor pe care le-au avut, fie pur si simplu pentru ca au urmarit alte „viziuni” in lucrarea lor?
O problema ar fi reprezentata de faptul ca, dupa cum observ, de multiplele conotatii ale termenului „viziune”. Ce inseamna sa ai o viziune?
1. Dumnezeu te opreste in drumul spre Damasc, te orbeste si-ti da…o viziune. La fel cand Dumnezeu ii spune lui Avraam „iesi din tara ta, din neamul tau…”
2. Dumnezeu iti pune pe inima ceva. E acelasi lucru ca mai sus, doar Dumnezeu nu-si mai releveaza planurile direct, ci prin Duhul Sfant.
3. Tu crezi ca Dumnezeu iti pune pe inima ceva si actionezi ca atare. De fapt Dumnezeu nu ti-a pus pe inima nimic, „viziunea” e doar materializarea unor nevoi sau dorinte proprii.
4. Tu stii ca e posibil ca Dumnezeu sa nu-ti fi dat o viziune direct, in sensul ca posibil ca Dumnezeu sa nu fi avut un plan cu tine intr-o anumita privinta. Totusi, iti e de-ajuns sa stii ca acel plan care-ti incolteste in minte e in deplin acord cu invatatura lui Hristos pentru gloria lui Dumnezeu. Acest plan al tau il numesti „viziune”, un termen comun de genul folosit de specialisti in marketing cand il numesc pe Steve Jobs ca fiind „vizionar”, cu mentiunea ca viziunea intru gloria lui Dumnezeu difera substantial fata de viziunea de tip marketing.
Este foarte mica granita dintre punctul 3 si pct 4, eu personal ma refer la pct 3 (si cred ca si M Cruceru). Inclin sa cred ca dvs va referiti mai mult la pct 4.
Problema mea este ca, in mod practic, nu putem separa punctele 2. si 3. decat intr-un mod abuziv, datorat subiectivitatii noastre omenesti. Mie mi se pare ridicol faptul ca dupa 1700 de ani avem pretentia ca stim ce a vazut si ce nu Constantin inaintea acelei batalii decisive pentru destinul sau: sa fi fost o cruce, cine stie?
Eu cred ca nimic din ceea ce este omenesc nu ne e strain: avem cu totii proiectii ale unui viitor inspre care ne indreptam. Unele ne sunt date de Dumnezeu, altele sunt omenesti. Cred ca daca suntem copii ai lui Dumnezeu El va lucra in asa fel ca noi sa nu fim in necunostinta de cauza cu privire la rostul nostru si al bisericii din care facem parte in contextul in care traim. Problema este: Il mai asculta cineva?
De acord, nu putem separa punctele 2 si 3 decat abuziv, ca si cum ne-am erija in judecatori ai fratilor nostri. Ca si cum am hotara noi dupa mintea noastra cine are viziune de la Dumnezeu si cine nu. Era doar o incercare de-a mea de a clasifica ce inteleg unii prin viziune.
Intrebarea „Il mai asculta cineva” cred ca ne e tuturor cunoscuta. Se cauta mai mult decat trebuie vocea lui Dumnezeu in detrimentul aplicarii „fundamentelor” crestinismului, iubirea de Dumnezeu si de aproape, cu toate implicatiile ce decurg de aici. E vorba de acea cautare personalizata a lui Dumnezeu, acea aplicare personalizata a voii lui Dumnezeu in vietile noastre. Ne-am individualizat atat de mult incat ni se pare normal ca fiecare dintre noi sa aiba propria viziune a lui Dumnezeu aplicata fiecaruia dintre noi. Ne cautam ROSTUL nostru in biserica din care facem parte si rostul nostru in lume ca si un necrestin ce-si cauta scopul lui in aceasta lume (vezi V. Frankl, intemeiatorul logoterapiei – „principiul motivator fundamental din om este voința de sens, de a găsi și a da sens vieții sale”). Cumva, pana si un crestin nu scapa de acele nelinisti interioare calmate printr-o pozitionare „cu rost” in mediul in care traim.
Daca nu putem separa punctul 2 si 3, ce inseamna asta? Ca fiecare e liber sa aiba ce viziune vrea, ca oricum noi nu le putem cantari si separa?
Nu viziunile in sine deranjeaza, indiferent din ce punct ar face parte, ci TRENDUL in sine, imprumutarea din psihologie, din NLP a unor concepte si a aplicarii acestor concepte in viata crestina. Deranjeaza sloganizarea acestor concepte „noi viziuni, noi lideri…”. Mai trebuie doar ca misionarii sau pastorii sa aiba, pe langa salarii (pe carte de munca sau…la negru „prin credinta”) si bonusuri. Sa vina cei din comitet, sa masoare KPI (key performance indicator) si sa hotarasca daca respectivul crestin ia sau nu bonus in luna respectiva.
ps: sa stiti ca respect f mult punctul dvs de vedere echilibrat in mai toate (cred) postarile de pe blogul dvs, inclusiv postarea de fata. Am vrut doar sa intelegeti ce simte cineva ce s-a saturat pana peste cap de viziuni si lideri 🙂
Intamplarea (?) face ca am trecut si eu prin experimentul „biserica independenta” si m-am lovit adesea de „viziuni”, dupa diverse conotatii ale termenului. Am auzit despre viziuni de care s-a ales praful, am vazut insa si oameni care au plecat la drum cu o viziune si care desi nu au ajuns exact unde preconizau au ramas recunoscatori faptului ca au primit un branci, un ghiont inviorator inspre a nu lenevi pe bancile unei biserici …
Duminica am de pregatit la studiu biblic textul din 1 Corinteni 7:17-24 cu privire la „fiecare sa ramana cu Dumnezeu in starea in care era cand a fost chemat”, aparent o pledoarie „anti-viziune”. Insa imi pare ca aici tensiunea nu tine de „nu-ti dori luna de pe cer”, ci de „calitatea relatiei cu Domnul nu este dependenta de starile vremelnice prin care treci in viata” … inca mai nu am niste concluzii „definitive” pe text.
Indraznesc sa spun ca de aici pleaca o intelegere biblica a conceptului de viziune: este linistit, strans lipit de Domnul tau, iar El te calauzeste inspre un destin pe care ti-l va creiona atat cat crede El de cuviinta. Ti se cere, desigur, supunere, ascultare, un spirit slujitor. (Aici Marius avea dreptate; eu i-am semnalat doar ca a amestecat prea multe sensuri intr-o singura discutie …)
In ce priveste viziunea pentru o comunitate, eu inclid sa cred – deocamdata prezumtiv, recunosc – ca ea nu se da decat in situatii exceptionale unuia singur, motiv pentru care cuvintele scrise de Bonhoeffer sunt cat se poate de bine tintite pe subiect. Cred ca astfel de viziuni se nasc in rugaciune corporativa, post si … timp, mult timp petrecut in partasie unii cu altii si cu Dumnezeu …
Multumesc pt aprecieri.
pasareaphoenixremixed, multi vor sa slujeasca fratilor de pe pozitia de leader daca se poate. In alte biserici mai conservatoare, macar sa faca parte din comitet! Si culmea e ca toti despre care vorbesc sunt cat se poate de sinceri si plini de bune intentii.
Cand dai cu capul de viziuni peste viziuni si leadership peste leadership, credeti-ma ca atat de mult ti se acreste incat ai tendinta sa refuzi din start tot ce tine de asta. Rational imi dau seama ca nu e bine sa refuz din start, dar emotional…nici sa nu mai aud de asa ceva in viata mea! 🙂
Am trait si eu aceeasi trauma -la periplul printr-o biserica independenta, ma refer. Si in timp ce il regret, n-am reusit totusi sa devin nostalgic dupa conservatorismul de sorginte legalista de care am avut parte, anterior acestei experiente. Eu tind sa asociez viziunea – ma rog, pretentia ei – cu caracterul (sau lipsa lui) si (i)maturitatea vizionarului. Am avut parte de prea mult din „omul lui Dumnezeu” cu tot tam-tam-ul (viziuni, descoperiri, minuni, etc.), ca sa mai razbata ceva din Dumnezeul cel adevarat.
E. Agache, cred ca ai dreptate in ceea ce afirmi. este vorba despre folosirea gresita a cuvintului si de justificarea ambitiilor personale sau de grup a unora care pun viziunea, oricare ar fi aceasta, mai presus decit voia domnului. in definitiv daca viziunea intra in contradictie cu bunul simt, cu legislatia locala si cu ce afirma scriptura nu mai e viziune e altceva.
dar cred ca in egala masura se poate spune ca dumnezeu nu a interzis ca cineva sa aiba o viziune in ceea ce il priveste, nici sa primeasca o viziune de sus in ceea ce il priveste pe el sau grupul din care face parte. corect?
mie mi se pare ca in textul de mai sus dyo punea sub semnul intrebarii tocmai la aceasta „sabotare” oarecum diabolica intreprinsa de dumenezeu care nu are alt scop decit sa ne faca noua, mie, tie, lui, lor inutila viziunea, oricare ar fi aceasta. mai putin si cuvintul viziune va fi interzis si dupa aceea a aveao viziune va fi egal cu a „avea” un pacat. sau mai multe, cine stie? urmeaza demonizarea viziunii?
dus la extrem se poate spune ca intr-adevar noi nu avem viziune decit in masura in care ceea ce credem noi ca e viziune se regaseste in „viziunea” lui dumnezeu, dar in teologie exista ceva ce se numeste nuantzare si explicare. nici macar dumnezeu nu se mai joaca cu absoluturi pentru ca si le-a enuntat in urma cu citeva mii de ani, iar acum avem parte si de nuantzarii din partea lui.
asta despre cei ce gindesc doar in alb si negru. pe de alta parte, a spune ca ceva ce pina ieri a fost alb, a devenit brusc negru, pentru ca asa imi place mie, este cel putin o exagerare, daca nu chiar ceva si mai si. cind asta vine din partea unuia care este doxa de teologie incepi sa-ti pui unele intrebari. iar cind iti pui intrebari gindul te duce la „oare nu cumva ceea ce spunea mai demult nu era atit de doxa precum se credea?” no offence!
Îndrăznesc să mă bag (sfios și cu ”teamă și cutremur”) în discuție…
Așa după cum termenul ”liberal” a fost capturat și pervertit de extremiști prin excesele lor… vizionare pe unde nu trebuie, tot astfel se întâmplă cu ”vizionar”. În mod normal, a-i spune cuiva că are viziune ar trebui să fie un compliment. Nenorocirea este că – după revuluție – l-au importat toți snobii, aerienii, afectații și plăcintarii, beștelindu-ne pe noi ăștilanți că n-avem și explicându-ne cum stă treaba cu lidărșipu’ și cu succesu’… succesiv.
Pe când ne-am trezit (și noi și ei) că vulpile au viziuni iar noi (adică, ei) rămânem cu vizuinile… prea târziu! Încă un cuvânt frumos a fost bătut la stâlpul imfamiei!
Stau la rand si alti termeni, precum: pastor, predica, amvon, lucrare, misionar (deja am inceput cateva dispute pe acesta), laic. Cu care sa incepem?
Azi multi si in domeniul spiritual doresc sa ajunga in puterea de „lidărșip” la fel ca cei din orice companie, departament, proiect sau orice alta forma de organizare cu mult succes in corporatiunile pline de de succes in puterea de globalizare si industrializare!Dar uita si prea putin inteleg in ce le consta pozitia acestora si cheia de succes fara sa ajunga la falimentare!Prea putini inteleg aceste lucruri ,fiinca se lasa manipulati si mereu sint dusi in eroare prin mesajul ce-l primesc.Dar sa nu uitam ca ;chiar din aceasta cauza multe Biserici ajung in criza si faliment spiritual si chiar financiar.O Biserica bazata pe puterea DUHULUI SFINT si intelepciune divina nu poate sa fie falimentara si mereu sa cerseasca pentru imprumutul mare ce-l detine.O Biserica in frunte cu „lidărșipu”format de comitet si „LIDER” TREBUIE SA FIE UN EXEMPLU POZITIV IN TOATE SI PENTRRU TOTI .Domnul ISUS HRISTOS a explicat aceste lucruri si prin comportament si mesaj a redat realitatea pe care noi azi o citim mereu de pe paginile SFINTELOR SCRIPTURI .Si totusi se vede ca inca sintem falimentari fiinca nu stim sa punem in practica ,iar multi membrii ajung robi Bisericii care a ajuns sa traiasca mereu pe principiu de datorii si imprumuturi grele bancare.Este oare normal si crestinesc?
Satana prin puterea si dorinta lui, azi tocmai prin puterea ingenuncherii membrilor din Biserica in puterea crizei si a „lidărșipu’(lui)” doreste sa distruga prezenta ei ,dupa cum a distrus pe cele 7 Biserici descrise in cartea apocalipsei !Si prea putin dorim sa intelegem mesajul ;” „Iata ce zice Cel ce este Amin, Martorul credincios si adevarat, Inceputul zidirii lui Dumnezeu:
15. „Stiu faptele tale: ca nu esti nici rece, nici in clocot. O, daca ai fi rece sau in clocot!
16. Dar, fiindca esti caldicel, nici rece, nici in clocot, am sa te vars din gura Mea.
17. Pentru ca zici: „Sunt bogat, m-am imbogatit, si nu duc lipsa de nimic”, si nu stii ca esti ticalos, nenorocit, sarac, orb si gol,
18. te sfatuiesc sa cumperi de la Mine aur curatat prin foc, ca sa te imbogatesti; si haine albe, ca sa te imbraci cu ele si sa nu ti se vada rusinea goliciunii tale; si doctorie pentru ochi, ca sa-ti ungi ochii si sa vezi. 19. Eu mustru si pedepsesc pe toti aceia pe care-i iubesc. Fii plin de ravna, dar, si pocaieste-te! 20. Iata Eu stau la usa si bat. Daca aude cineva glasul Meu si deschide usa, voi intra la el, voi cina cu el, si el cu Mine. 21. Celui ce va birui ii voi da sa sada cu Mine pe scaunul Meu de domnie, dupa cum si Eu am biruit si am sezut cu Tatal Meu pe scaunul Lui de domnie.” 22. Cine are urechi sa asculte ce zice bisericilor Duhul.”
Dupa cum vedem este nevoie de o adevarata pocainta si intelepciune divina sa iesim din criza si mentalitate fireasca pentru a -i intrece pe liderii de succes al companiilor pline de succes industrial ,administrativ si educativ in puterea societatii in care traim .Si de la „VISURI ‘,PRETENTII SA AJUNGEM LA O ADEVARATA TRAIRE SI IMPLINIRE A CUVINTULUI SCRIS dupa cum ap.Pavel ne indeamna prin mesajul din Efeseni cap.5;”1. Urmati, dar, pilda lui Dumnezeu ca niste copii preaiubiti.
2. Traiti in dragoste, dupa cum si Hristos ne-a iubit si S-a dat pe Sine pentru noi „ca un prinos si ca o jertfa de bun miros – lui Dumnezeu.
3. Curvia sau orice alt fel de necuratie, sau lacomia de avere nici sa nu fie pomenite intre voi, asa cum se cuvine unor sfinti.
4. Sa nu se auda nici cuvinte porcoase, nici vorbe nechibzuite, nici glume proaste care nu sunt cuviincioase; ci mai degraba cuvinte de multumire.
5. Caci stiti bine ca niciun curvar, niciun stricat, niciun lacom de avere, care este un inchinator la idoli, n-are parte de mostenire in Imparatia lui Hristos si a lui Dumnezeu.
6. Nimeni sa nu va insele cu vorbe desarte; caci din pricina acestor lucruri vine mania lui Dumnezeu peste oamenii neascultatori.
7. Sa nu va intovarasiti, dar, deloc cu ei.
8. Odinioara erati intuneric; dar acum sunteti lumina in Domnul. Umblati deci ca niste copii ai luminii.
9. Caci roada luminii sta in orice bunatate, in neprihanire si in adevar. 10. Cercetati ce este placut inaintea Domnului
11. si nu luati deloc parte la lucrarile neroditoare ale intunericului, ba inca mai degraba osanditi-le.
12. Caci e rusine numai sa spunem ce fac ei in ascuns.
13. Dar toate aceste lucruri, cand sunt osandite de lumina, sunt date la iveala; pentru ca ceea ce scoate totul la iveala este lumina.
14. De aceea zice: „Desteapta-te tu care dormi, scoala-te din morti, si Hristos te va lumina.” 15. Luati seama deci sa umblati cu bagare de seama, nu ca niste neintelepti, ci ca niste intelepti. 16. Rascumparati vremea, caci zilele sunt rele. 17. De aceea nu fiti nepriceputi, ci intelegeti care este voia Domnului.”
Dorim sa ne trezim si de la vise sa ajungem la impliniri?Ori sintem inca blocati si cu inimile impietrite ca poporul Israel cand DOMNUL ISUS S-A NASCUT SI PE PAMINT A TRAIT fara sa-L recunoasca ca UNICUL FIU AL TATALUI CERESC!!Merita sa incercam sa ne traim si sa nu mai visam ,iar Liderii de la pretentii sa ajunga la o adevarare traire si slujire fiinca ap.petru scrie ;1 Petru cap5;”1. Sfatuiesc pe prezbiterii dintre voi, eu, care sunt un prezbiter ca si ei, un martor al patimilor lui Hristos si partas al slavei care va fi descoperita: 2. pastoriti turma lui Dumnezeu care este sub paza voastra, nu de sila, ci de bunavoie, dupa voia lui Dumnezeu; nu pentru un castig marsav, ci cu lepadare de sine. 3. Nu ca si cum ati stapani peste cei ce v-au cazut la impartire, ci facandu-va pilde turmei. 4. Si cand Se va arata Pastorul cel mare, veti capata cununa care nu se poate vesteji, a slavei”
Oare doresc cu adevarat unii „Pastori” sa primeasca „cununa care nu se poate vesteji, a slavei”?
SI CU CE CONDITIE SI PUTERE DE SLUJIRE SE POATE OBTINE CUNUNA?CE GASIM SCRIS?SI CUM SE FACE CA MESAJUL ESTE NEGLIJAT SI-N VIATA LA MULTI NEAPLICAT?
@Negru
Recunosc ca m-ai lasat masca cu acest comentariu care, se intelege, a necesitat moderare. Da, i-am luat apararea lui Marius Cruceru atunci cand s-au scris mizerii despre el; asta nu inseamna ca nu am avut luari de pozitie clar exprimate despre demersuri ale domniei sale pe care le-am considerat inadecvate unui discurs evanghelic aflat in armonie cu credinta noastra.
In caz ca nu ai observat, eu nu il apar pe Marius Cruceru in aceasta postare, nici nu solidarizez cu el. Cred ca trebuie sa o mai citesti odata … cu atentie.
In ce priveste „banda de baptisti”, trecand peste tonul ofensator pe care il folosesti, cred ca am lasat suficiente semnale in urma mea pentru faptul ca nu hranesc conceptii triumfaliste despre starea ei si ca sunt consecvent ideii de a spune lucrurilor pe nume – nu doar despre baptisti! – in orice vreme. Ultimul lucru pe care mi-l doresc pe lumea asta – sau unul dintre acele „ultime” – este sa ma fac frate si sa solidarizez cu cineva „doar pentru ca este baptist”. Se vede ca nu ma prea cunosti … Daca ai fi cititi cate ceva din ce am scris pana acum – si ai fi inteles – ti-ai fi facut o cu totul alta parere despre lucrurile pe care vreau sa le apar in viata …
@demil
Am moderat comentariul tau: o sa il iau ca pe un mesaj personal. E posibil sa ai dreptate, insa eu nu doresc sa duc mai departe acest discurs conflictual.
Nu am timp de lupte cu morile de vant. Dumnezeu ne va lumina pe fiecare si ne va da „viziunea corecta” pe care o urmam pana in vesnicie … fiecaruia dupa definitia lui, poate.
http://youtu.be/8l7XMOLg8hg – Acesta este „videoasul” din postarea lui MC.
…prostii nu pot primii viziuni…
Agenda:
Am avut o… viziune? Am avut o viziune… Dumnezeu mi-a trimis o viziune! Fraţilor, iată care este viziunea mea!!! Ce-aţi făcut?! Iartă-i Doamne, că nu ştiu project management!
Din schiţa (că nu e caricatură) agendei articolului lui Marius David Cruceru (scuzaţi ulululuiala folclorică!) lipseşte ascuţişul (Marius parcă i-a zis „vârf”) biznisoid, gen „Şi acum, trebuie să-mi definesc o viziune, o misiune, o strategie pe termen lung şi o suită de tactici şi obiective pe termen mediu şi scurt!”. Nu e o monstruozitate cesaţionistă sau proezoterică, dacă o iei ca pe un protest de bun simţ împotriva unei abordări „bottom up” prea voluntare. Dumnezeu se pare că lucrează „top down” în medii procalviniste, şi „bottom up” în medii proarminiene. Dar uitaţi-vă numai că şi calviniştii au proiecte şi viziuni cât cuprinde, numai că sunt mai precauţi cu Managerul, formal nu prea preiau iniţiativa. Unele proiecte sunt cripto- sau imanent vizionare, dat fiind că viziunea lor este „ca o candelă pe cărare”, luminând numai un pas înainte, pasul cel sigur al ascultării Scripturilor (ce înseamnă asta, ştie fiecare – deci e greu de sintetizat şi uşor de pulverizat). Văzut din exterior, proiectul actual al lui Marius seamănă cu cel al unui castor care doboară metodic toţi copacii din pădure ca să-şi construiască barajul definitv şi sigur pentru el şi… om vedea. Conform chiar părerii lui Marius, Dumnezeu s-ar putea să permită o viitură (ceva absolut normal după defrişări).
…daca defrisarea s ar fi produs inainte de cesationism pirloaga obtinuta s ar fi numit crucerism…
Dar poate fi o defrişare à la Pyrrhus, că dau şi mai mulţi lăstari din rădăcini, iar ecosistemul subzistă netulburat: tot timpul ai de ronţăit, şi seceta ţine mai mult de şapte ani, deci viitură ioc.
…parafarazindul pe Bonhoeffer ,incapatinarea prostului nu este o dovada de independenta…insistenta cu care se arunca monstruozitati in virtualul evanghelic ar trebui sa ne indemne sa fim doar ucenici ai Lui Cristos si ai nimanui altcuiva…
E posibil şi chiar probabil ca încăpăţânarea celor pe care-i vedem proşti să fie dovada că se cred, sincer, ucenici ai lui Cristos şi ai nimănui altcuiva. Unii acceptă mici corecţii, alţii nu acceptă nicio sugestie de la cei care au alte opinii – deşi toţi ştim că Dumnezeu lucrează şi prin oameni în carne şi oase. Toţi avem cel puţin un dram de prostie, uneori tone întregi ne strivesc temporar – aştept de la Marius dovada că proştii nu pot merge în Rai. Sau că nu contează decât starea finală, după ultima mare prostie sau după dumirirea cea fără de sfârşit… Sigur, el a spus de multe ori că îl cunoaşte pe Dumnezeu, dar asta nu-l face automat candidat la completul de Judecată.
…atotsuficienta se elimina doar prin umilinta…ce umilinta mai mare pentru un profesor decit sa primesca lectii de la elevi…si mai e si gena regionala ,,di vina”…
E ploieştean, dar cine ştie căile nepătrunse ale ADN-ului? La cât a călătorit Stephen the Great… Dar să ştiţi că a scris de bine şi cu pogromul de la Iaşi! Adică de rău, mă rog. Deci are şi oarece bile albe.
Vai, Agnusstick, ai uitat ca si Mita Baston era ploiesteanca – da, ploiesteanca! Grea mostenire … 😉
..cei atasati cu agresivitate unei doctrine denominationale nu pot intelege ca doar in EU SINT nu exista mistere…misterele coexista doar intr o constiinta dualista …diversitatea exista doar in mintea limitata …biserica este una singura…altfel fiecare individ ar trebui sa aibe propriul lui rai …si atunci ar exista si raiul prostilor…poate pe acesta il cauta Marius Cruceru…
…viziunea este ideala si la fel de necesara ca si planurile si schitele unei cladiri…trebuie sa credem in viziune, asa cum constructorul are incredere in planurile si schitele furnizate de arhitect…orice altceva trebuie inlaturat…toti marii oameni ai lui Dumnezeu au crezut in viziunile lor…orice lucru implinit a fost mai intii o viziune,o idee-germen plantata in suflet,apoi lasata sa se dezvolte si sa rasara…nu te lasa influentat de neincrederea altora,fi gata sa te sacrifici pentru viziunea ta si fie implinirea dupa credinta ta…Domnul Isus a ramas credincios si ferm stabilit in viziunea Sa…El a urmat fidel planul Tatalui,chiar si atunci cind cei mai dragi si mai apropiati Lui au fost neincrezatori si neloiali..si a fost pentru El dupa credinta Sa…aceasta inseamna sa iubesti idealul…numai prin iubire poate fi exprimat un ideal…iubirea face ca idealul sa devina real…
Am vazut clipul – nu cred ca poate garanta cineva ca ACESTA este cel pe care l-a vazut Marius Cruceru.
Oricum, ca tot ne-a fost livrat … tipul este destul de confuz: incurca Marea Trimitere ( o porunca, nu o imagina statica) cu … o viziune, una care de genul celor pe care le au si echipele de fotbal. Cum din 18, 32, 16, 128 de echipe doar una isi implineste viziunea – lucru care trebuie sa fie ok, ca doar n-or castiga toate campionatul – inseamna ca cei ce stau pe bancile bisericilor si esueaza in implinirea lui Matei 28:18-20 au pierdut doar o banala competitie; la anu’ poate vine si vremea lor … 🙂