„Ce-ar fi fost dacă … ?”


Se întâmplă uneori ca un lanţ de fapte aparent mărunte, neglijabile, fără mare semnificaţie în ele însele să conducă spre un deznodământ nefast. Rămaşi apoi în viaţă pentru a contabiliza pierderile nu putem ceda ispitei de a ne întreba cum ar fi stat lucrurile dacă măcar una dintre acele fapte s-ar fi derulat altfel.

“Dacă aş fi ajuns mai repede …”, “Dacă nu aş fi făcut cutare lucru …”, “Dacă m-aş fi gândit la acea variantă …”, “Dacă aş fi dat mai multă atenţie …”.

Când mintea începe să se frământe cu astfel de gânduri se cheamă că a plecat la măcinat de vânt. Pe deoparte, timpul nu mai poate fi dat înapoi. Pe de alta, nu există nicăieri garanţia că un lucru, doar unul făcut altfel, din acel lanţ al nenorociri, ar fi putut întoarce potrivnica istorie a cauzalităţilor înspre orizonturi mai puţin întunecate. Şi totuşi, nu putem pune stavilă întrebărilor. Ele ne sfredelesc conştiinţele în căutarea unui bob de vinovăţie care să atenueze durerea pierderii, să o convertească într-un alt tip de suferinţă, mai suportabilă poate …

Aşa cum observam odată, persistenţa într-o astfel de suferinţă ne conduce înspre o perspectivă mecanicistă asupra lumii noastre. Privită cu detaşare, de deasupra lanţului cauzal, vieţuirea umană pare să urmeze principiile unei mecanici de genul celei fundamentate deNewton. Suntem tot mai mulţi pe această planetă – în  fapt, o imensă masă de biliard – şi este de aşteptat să ne ciocnim. Uneori astfel de ciocniri ne sunt fatale, ne ucid literalmente; alteori ele ne impulsionează şi ne dau avânt pe cale. Trăim vieţi supuse unor legi impersonale: atât cât putem să le cuprindem cu mintea şi să anticipăm pe baza lor reculurile din proximitatea noastră şi urmările lor pe masa de joc, vom putea trăi într-o relativă pace între oameni. Trebuie doar să acordăm puţină atenţie celor ce se întâmplă în jurul nostru …

În The curious case of Benjamin Button ni se propune o astfel de variantă mecanicistă asupra lanţurilor cauzale care ne afectează vieţile; este o perspectivă fatalistă, în care omul devine victimă sigură a unor inaccesibile conspiraţii ale haosului.

Iată un şir de evenimente care duc la un deznodământ nedorit. Cum ar fi fost ca un singur fapt dintre cele ce au precedat acel accident să se fi întâmplat altfel?

Da, am auzit de butterfly effect, am văzut şi cele trei filme ale seriei cu acelaşi nume. La ce ajută? Ţi se furnizează o fictivă speranţă a reparării trecutului prin modificarea unor fapte premergătoare unei drame. Se numeşte SF şi, după cum îi sugerează chiar numele, legăturile acestor producţii cu realitatea dramelor pe care le trăim în viaţă sunt tot atât de evidente precum cea dintre eşecul Barcelonei în faţa lui Chelsea şi criza economică mondială.

Rămânem aşadar cu drama, cu întrebările de nerăspuns şi cu o viaţă ce se cere trăită mai departe. E interesant de observat că Scriptura nu a propus niciodată reîntoarcerea în trecut şi modificarea faptelor ca mijloc de rezolvare a trecutului. Ce s-a scris s-a scris. “Dacă ai fi fost aici …” încearcă surorile lui Lazăr să se mângâie în faţa realităţii că Mântuitorul nu a ajuns la timp pentru a-l vindeca pe Lazăr. “Ce dacă nu am fost atunci? Sunt aici, acum, şi asta este tot ce contează” pare să răspundă El, privind înspre slava ce va să se arate tuturor câteva momente mai târziu …

Într-un fel mă gândesc că Dumnezeu este suficient de fair pentru a nu interveni fraudulos pe masa de biliard. Faptul că toate lucrurile lucrează spre binele celor ce Îl iubesc pe El nu înseamnă că ne va scuti de coliziuni, de ciocniri neprevăzute, de kick-uri, că va da totul la o parte din calea noastră, a celor aleşi, pentru ca noi să ne atingem pe această masă ţinta. Înţelepciunea lui depăşeşte capacităţile geometriei şi mecanicilor de a desena faptele: cumva din acest haos de interacţiuni cu oamenii şi cu mediul înconjurător, multe din ele ieşite flagrant din cadrul trasat de Creator, El îi va scoate pe cei ce sunt ai lui drept vase de mare cinste pentru Ceruri.

“Ce-ar fi fost dacă …?”

Mai bine să căutăm să vedem ce va fi în continuare pe calea pregătită de El către slavă …

2 comentarii

Dă o replică!

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s