Pribegii prin Turcia – Datça


Între orașele în care am zăbovit mai multe zile de-a lungul pribegiilor noastre prin Turcia, Datça ( a se pronunța “datcea”) ocupă un loc aparte. Ferit oarecum de circuitul turistic constituit de axa Kusadasi – Bodrum – Marmaris – Fethiye, orașul nu trebuie privit neapărat ca o stațiune. Este cea mai importantă localitate a peninsulei cu același nume, port și mic resort pentru amatorii de relaxare într-un cadru ceva mai liniștit, cu totul diferit de ceea ce oferă orașele mai mari, amintite mai sus.

Peisaj din peninsula Datça
Peisaj din peninsula Datça

Intenția noastră inițială a fost să ne stabilim în Içlemer, o stațiune lângă Marmaris, amplasată într-un cadru natural de povestit la nepoți. Am renunțat la idee, din două motive principale: aglomerația de turiști (în special britanici) și plaja destul de proastă pentru copii – după doar doi-trei pași nivelul apei creștea amenințător. În plus, nu este o plajă de nisip, ci de pietriș, destul de neatrăgătoare (am observat că, în general, turiștii din Albion preferă astfel de plaje slăbuțe, în compensație cu frumusețea zonei sau facilitățile pe care le au la îndemână; îi vezi rar intrând în apă: umplu în schimb piscinele hotelurilor la care sunt cazați …).

Alt peisaj …

Am hotărât așadar să mergem spre Datça. Nu am regretat. În primul rând trebuie spus că drumul este de o mare frumusețe (mă rog, dacă nu cumva sunteți dintre aceia care preferă doar să facă slalom pe șosele). Peisajul este provocator, cu pante abrupte, cu înălțimi golașe, dintr-un fel de rocă roșiatică, cu marea apărând din când în când la orizont. Cei peste 70 de kilometri au fost acoperiți de bătrânul meu Opel în mai bine de o oră (e tare greu la deal pe pantă de 11%!).

Greu la deal cu boii mici …

Datça nu abundă în oferte de cazare. Ne-a luat ceva vreme până să găsim un apartament la un “ötel”, cu două camere, cu chicinetă, aer condiționat etc. Prețul … corect, mai mic decât în alte locuri. De aici până la plajă nu ai nevoie de mai mult de trei minute mers pe jos, lejer, fără grabă.

Plaja din Datça nu are nici un cusur. E perfectă! Găsești și umbreluțe pe gratis, dar ce zic eu de umbreluțe … apa e de milioane! Indecent de caldă, liniștită, porționată prin niște geamanduri de zona ambarcațiunilor (care nu incomodează ci, dimpotrivă, dau un farmec aparte locului) marea de la Datça este prietenoasă cu turiștii de toate vârstele. Cei mici se pot juca fără probleme, iar pentru curajoși este spațiu suficient pentru a înota în voie către orizont …

Seara, plimbări pe faleză etc, etc, nu mai insist pe tema asta. Repet doar: în timpul serii localitatea este una dintre cele liniștite, fără prea multă animație, ale rivierei turcești.

Drumul spre Knidos

Mă grăbesc, însă, să vă pomenesc despre o locație înspre care se poate merge din Datça, una care își merită din plin cei 40 de kilometri de parcurs cu mașina: Knidos. Vreau să zic: se merge cu mașina printr-o zonă de vis, cu niște munți turnați în forme ciudate, prin sate turcești uitate de lume, și se coboară înspre ruinele orașului antic pe un drum cu serpentine abia rezemate pe marginea prăpastiei … Ne-am oprit pe drum, la întoarcere, să cumpărăm niște răcoritoare: localnicii sunt niște scumpi, se uită la turiști ca la extratereștri. Chiar și așa, nu se sfiesc să îți ofere smochine, măsline, fistic și tot felul de fructe excentrice – contra cost, desigur, dar la prețuri imbatabile.

La Knidos se pot vizita ruinele – destul de bine conservate – însă nu înainte de a face o baie bună în apa golfului care adăpostea cu milenii în urmă un port. Apa este foarte bună iar peisajul subacvatic e de poveste: e musai să aveți niște ochelari pentru scufundări! (Poate aveți noroc, precum ai mei băieți, să găsiți o toartă de vază antică …)

Plaja din Knidos

După o răcoreală bună, pe înserate, este vremea cea mai bună de urcat pe cărările din Knidos pentru câteva poze de mare efect. De pe una din coline se poate observa un pitoresc golf ascuns, fără îndoială o atracție a locului. Este evident că acest capăt de peninsulă și de lume are multe de oferit celui ce se aventurează până aici …

Vedere din cetate
Apus la Knidos

Dacă doriți să vă bucurați de liniște, de frumusețea unui cadru natural încântător, de o mare Egee foarte prietenoasă, de mixajul unic al unei plaje liniștite cu ruinele unui sit arheologic, lăsați Marmaris – care nu este nici el de lepădat, ca oraș – și zăboviți în inima peninsulei Datça. Fără nici o exagerare, sunt locuri care vă vor oferi amintiri de neuitat …

       

Alte destinații turcești: Bodrum – Turgutreis, Cesme – Ilica, Kusadasi.

Vezi, de asemenea: Plajele din Turcia.

Reclame

2 gânduri despre “Pribegii prin Turcia – Datça

Dă o replică!

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s