Un gând reformat al săptămânii – despre Cina Domnului


“Dacǎ Cristos este prezent la adunarea credincioșilor pentru serviciul de ȋmpǎrtǎșire, care este natura prezenței Sale?” ȋntreabǎ Thiessen la un moment dat ȋn a sa Teologie Sistematicǎ, apǎrutǎ și la noi ȋn varianta revizuitǎ de V. D. Doeksen.

Dupǎ ce explicǎ lapidar douǎ concepții principale – dintre care, cum era de așteptat, lipsește cea ortodoxǎ – anume cea catolicǎ a transsubstanțierii și cea lutheranǎ a cosubstanțierii, autorul continuǎ cam așa:

Ȋncercȃnd sǎ evite interpretarea sacramentalǎ și cea misticǎ cu privire la prezența lui Cristos ȋn elemente, alții au susținut cǎ serviciul de ȋmpǎrtǎșire nu este decȃt o simplǎ comemorare a morții lui Cristos. Deși Cristos este prezent ȋn mod spiritual, faptul de a mȃnca și de a bea elementele mesei Domnului semnificǎ credința participanților ȋn El și ȋn lucrarea Lui de rǎscumpǎrare. Aceastǎ concepție respinge ideea prezenței fizice a lui Cristos ȋn elementele mesei Domnului.

Poziția reformatǎ este undeva ȋntre cea a cosubstanțierii și cea a comemorǎrii. Ȋntr-un mod oarecare, existǎ o prezențǎ dinamicǎ a lui Cristos ȋn elemente, prezențǎ care devine eficace ȋn credincios atunci cȃnd se ȋmpǎrtǎșește. Potrivit lui Pavel, paharul este o “ȋmpǎrtǎșire cu sȃngele lui Cristos” și pȃinea este “o ȋmpǎrtǎșire cu trupul lui Cristos” (1 Cor. 10:16). Elementele sunt simbolul prezenței Sale. Saucy scrie: “Ȋmpǎrtǎșirea prezenței Sale nu ȋnseamnǎ deci a mȃnca și a bea, ȋn mod fizic, ci este o comunicare lǎuntricǎ cu Persoana Sa, comuniune care folosește o acțiune exterioarǎ ca o expresie a unei credințe spirituale lǎuntrice”. Prezența Sa ȋn Cina Domnului este similarǎ prezenței Sale ȋn Cuvȃnt. Probabil cǎ este mai bine sǎ privim serviciul de ȋmpǎrtǎșire ca fiind ȋn principal o comemorare, recunoscȃnd ȋn același timp prezența lui Cristos ȋn mijlocul nostru cȃnd luǎm elementele care simbolizeazǎ trupul și sȃngele Sǎu. Desigur, primirea elementelor poate simboliza o primire spiritualǎ a lui Cristos și o comuniune cu Cristos.

H. C. Thiessen, Prelegeri de teologie sistematicǎ, SMR 1986, pag 379-380

Vǎ mǎrturisesc cǎ nici eu nu puteam explica lucrurile astea mai bine decȃt a fǎcut-o Thiessen …

42 de comentarii

 1. Ageez cu ce spune H. C. Thiesse si deasemene cu ce spune Saucy : “Ȋmpǎrtǎșirea prezenței Sale nu ȋnseamnǎ deci a mȃnca și a bea, ȋn mod fizic, ci este o comunicare lǎuntricǎ cu Persoana Sa, comuniune care folosește o acțiune exterioarǎ ca o expresie a unei credințe spirituale lǎuntrice” Eu as-i zice „realitati” si nu „credinte spirituale” Aceasta „comunicare launtrica” e permanenta prin Duhul lui Hristos (Duhul Sfant). Prezenta lui Hristos la cina nu e una extraordinara ci e facuta vizibila (marturisita) intr-un mod extraordinar.
  „Desigur, primirea elementelor poate simboliza o primire spiritualǎ a lui Cristos și o comuniune cu Cristos.”
  De ce „poate”, fiindca la cina iau parte si oameni care nu au mancat din Painea Vietii. Un scenariu trist!.

 2. Hristos nu a fost clar si deschis Cutia Pandorei.
  Prin acel „Acesta este Trupul Meu…Acesta este Singele Meu…” a vrut de fapt sa zica „acest simbol”.
  Au trebuit sa treaca 17 secole ca aceasta chestiune sa fie lamurita, in sfirsit, de teologi p/np.

  Pacat insa ca nimeni nu a alergat dupa acei ucenici ultragiati care L-au parasit pe Hristos si sa le explice ca de fapt El se refera la simboluri, reprezentari, comemorari, nimic mai mult.
  I-au lasat sa plece 😦
  What a waste!

  1. Este interesant ca, desi ideea ca trupul si sangele lui Cristos ar trebui intelese literal apare timpuriu in istoria bisericii, totusi prima, sau una din primele scrieri unde apare Cina Domnului, anume Didache, nu aminteste absolut nimic despre aceasta interpretare literalista…

 3. Prea putini sint interesati de „ţâţâni” fiinca nu le cunosc rolul si daca nu este persoana umana bine informata nu cunoaste rolul „ţâţânii”si nci a „uşii”.Poate daca o sa meditam asupra mesajului si o sa punem mintea la contributie o sa intelegem ceva fiinca este scris;”20. Iata Eu stau la usa si bat. Daca aude cineva glasul Meu si deschide usa, voi intra la el, voi cina cu el, si el cu Mine.
  21. Celui ce va birui ii voi da sa sada cu Mine pe scaunul Meu de domnie, dupa cum si Eu am biruit si am sezut cu Tatal Meu pe scaunul Lui de domnie.” 22. Cine are urechi sa asculte ce zice bisericilor Duhul.”

 4. Deci Hristos vorbeste metaforic in anume cazuri, dar nu intotdeauna.
  Cine decide cind Hristos a vorbit metaforic si cind nu?

  1. Intrebarea era, „cind , unde si cum – putem lua Cina Domnului”?
   La fiecare Divina Liturghie, in BO si dupa o recenta spovedanie (marturisire a pacatelor); sa nu ai conflicte nerezolvate, ranchiune si alte asemenea.

 5. cina se poate lua si da acolo unde sunt doi sau trei adunati in numele lui, oriunde, oricind si oricind de des, asa cum zice pavel. si gata.

  nu cred ca primii crestini aveau complexe luind cina. astea au aparut mai tirziu cind in loc sa ia cina au inceput sa se gindeasca la ea.isus a zis sa faceti nu sa teologhisiti. si noi am facut pe dos.

 6. Nu cred sa poti lua Cina Domnului in restaorant intre tine si nevasta; piine si vin iti pot pune aia la dispozitie cita vrei, intr-adevar. Si nu scrie ca paharul trebuie umplut numai odata! 🙂

  Si apropo, la care „noi” faci aluzie?

 7. sunt de acord cu tine Alexandru , nu scrie nicaieri sau mai bine zis nu exista un scenariu lasat de Fiul lui D-zeu cu privire la Cina ( sau ma insel ? ), din cite am citit eu dupa inaltarea Domnului nu se lua Cina doar la adunari ( biserici ) ci oriunde se adunau crestinii si asa cum zicea si Domnul : acolo unde 2 sau 3 se aduna in numele Meu voi fi si Eu in mijlocul lor.
  Iar cit priveste raspunsul lui Ana O , eu nu cred ca atunci cind vrei sa iei Cina o sa mergi la restaurant pt asta …cit priveste intre sot si sotie , de ce nu ? La urma urmei fizic vorbind Cina este piine si vin ( desi unii inlocuiesc cu must sau mai nou cu suc de struguri ) care este binecuvintata prin rugaciune de catre preot/ pastor ….. sotul este preot in casa lui nu asa ne spune Cuvintul ? iar daca este preot atunci poate cere binecuvintarea peste piine si vin. Iar din punct de vedere spiritual luarea Cinei reprezinta noul legamint facut in singele lui Isus intre D-zeu si oameni ( 1corinteni 11:2-26 ).
  La un moment dat Pavel s-a aflat pe o insula impreuna cu „salbatici” , crezi ca el nu a luat Cina acolo ? Apostolul Ioan a fost exilat pe insula Patmos ( corectati-ma daca gresesc ) , s-a oprit el din a lua Cina doar pt ca nu erau biserici acolo ?
  „Adevarat adevarat iti zic , va veni o zi si a si venit cind adevaratii inchinatori ai Tatalui Meu se vor inchina in Duh si in Adevar ” – iti aduci aminte aceste cuvinte ? nu doar in biserica te inchini in Duh si in adevar iar daca faci asta doar in biserica atunci …..

 8. 1. „eu nu cred ca atunci cind vrei sa iei Cina o sa mergi la restaurant pt asta „, (Paul).
  Ai afirmat mai sus ca „…cina se poate lua … oriunde..”.
  Deci nu se poate lua oriunde?

  2. Sotul este preot in casa lui, in virtutea preotiei universale.
  Sotia nu are si ea preotia universala? Iar daca da, unde este ea preot, peste copii sau peste vasele de la bucatarie?! 🙂

  3. „Iar din punct de vedere spiritual luarea Cinei reprezinta noul legamint facut in..”.
  Hristos nu ne spune ce reprezinta Cina ci ce ESTE.

  4. Nu scrie daca ap. Pavel a luat Cina pe insula „salbaticilor”; ce sens are sa facem ipoteze?
  Asta aminteste de predica pe care a auzit-o bunica (Dumnezeu sa o odihneasca) in adunarea ei: s-a predicat duminica dimineata si seara despre barbatii femeii samaritence! 🙂

  1. La punctul 4. e de bine, poate că s-a transmis ceva prin Tradiţie şi despre bărbaţii respectivi, iar pastorul avea lecturi extinse. E imposibil? Sau (nu) aţi parcurs chiar toată bibliografia?

   1. Nu stim exact din care traditie s-a inspirat pastorul cu pricina de vreme ce a justificat biata femeie samariteanca de schimbarea celor barbati: primul era catofor deci nu era biata femeie sa stea cu el! Ceilalti erau, pe tind, betivi, afemeiati, altul o batea, etc. 🙂
    Eu una tin cu ea, bineinteles! 🙂

 9. Ana daca ar fi sa stam sa despicam firu in patru atunci nu am ajunge decit la contradictii ( lasa pe teologi sa faca asta ca sunt „experti” de ani de zile in a face speculatii teologice ) iar noi hai sa interpretam Scriptura asa cum e ea nu cum am vrea noi …. ai amintit ceva de restaurant , poate ca se poate si acolo , eu locuiesc in Marea Britanie de ceva vreme si aici au obiceiul ca crestinii ( pocaitii ) sa se adune o data pe luna sau la 2 luni in restaurant sa ia masa impreuna ( nu Cina ) deci daca fac asta atunci de ce sa nu fie imposibil sa se ia si Cina in restaurant? dar asa cum am mai zis nu cred ca e indicat si corect sa se faca asta in restaurant oricum cine vrea sa inteleaga de ce o sa inteleaga . Iar cit priveste preotia …. eu nu am gasit in Biblie scris ca femeia poate avea preotia ( universala sau nu , cum ii zici tu ) , stiu ca sunt femei pastori ( eu nu sunt de acord cu asa ceva si nu e vb de prejudecata sau din cauza ca sunt barbat ci pt ca de cind s-a intemeiat preotia D-zeu nu a ingaduit femeii sa fie preot . de ce ? intreaba-l pe EL te rog ( scz dar nu vrea sa fiu „acid ” cu acest raspuns ). Reprezinta = Este ( poate ca in vocabularul tau nu asociezi astfel cuvintele ; eu asa le inteleg , eu reprezint ceva ce este la fel si tu ; reprezinti familia ta care este sau a fost , reprezinti pe D-zeu care este ).
  Iar despre Pavel si cina pe insula , e adevarat nu scrie dar nu trebuie sa fie prea intelep sa intelegi ca un om care intradevar e daruit lui D-zeu asa cum era Pavel nu o sa se opreasca din a lua Cina doar pt ca se afla pe o insula departe de alti crestini ….. nu cred ca e vb de speculatii ci de ceva sigur … dar fiecare interpreteaza cum vrea …. vezi tu Ana daca Biblia ar fi mentionat fiecare lucru cu deamanuntul atunci nu ar fi avut doar 1469 de pagini cit are Biblia pe care o citesc eu ci cu mult mai multe …..insa sunt anumite lucruri in ea care le poti „vedea ” si fara sa le citesti ….oricum nu vreau sa dau nastere la „certuri de cuvinte ” nu pt asta suntem aici …. Domnul sa fie cu tine si sa-ti dee intelepciune si nu numai tie ci tuturora ca avem mare nevoie de ea ….
  Iar cit priveste cu raspunsul tau Alexandru … poate ca ai dreptate , poate ca nu sunt prea departe de imparatia Lui …. dar in acelasi timp se poate ca sa fiu foarte departe , IL las pe El sa decida …. eu incerc sa traiesc dupa cum imi dicteaza EL desi sincer sa fiu sunt ” la mii de kilometri distanta ” fata de ceea ce vrea EL 😦
  FITI BINECUVINTATI !

  1. poate e mai important care ar trebui sa fie starea celor care iau cina nu locul. se spune ca se ia acolounde sut crestini. daca sunt in inchisoare in inchisoare, daca in transee in transee, daca in restaurant in restaurant. si mai important ca locule omul si atitudinea lui.

   1. si starea dar mai ales ce luam in cadrul Cinei; una e sa iei un simbol si alta este sa iei Trupul si Singele Mintuitorului;

 10. ” hai sa interpretam Scriptura asa cum e ea ”
  Scriptura e una iar interpretarile sunt multiple, adica variate.
  Deci ce ne facem?
  Ce interpretare alegem?

 11. „Iar cit priveste preotia …. eu nu am gasit in Biblie scris ca femeia poate avea preotia ( universala sau nu , cum ii zici tu )”, (paul)

  „..din partea lui Isus Hristos, martorul credincios, cel întâi-nãscut din morþi, Domnul împãratilor pãmântului! A Lui, care ne iubeste, care ne-a spãlat de pãcatele noastre cu sângele Sãu,  si a fãcut din noi o împãrãtie si PREOTI pentru Dumnezeu, Tatãl Sãu: a Lui sã fie slava si puterea în vecii vecilor! Amin”, (Apoc 1)

  ” Vrednic esti Tu sã iei cartea si sã-i rupi pecetile: cãci ai fost junghiat, si ai rãscumpãrat pentru Dumnezeu, cu sângele Tãu, oameni din orice semintie, de orice limbã, din orice norod si de orice neam.
  Ai fãcut din ei o împãrãtie si PREOTI pentru Dumnezeul nostru, si ei vor împãrãti pe pãmânt!”, (Apoc 5)

  Textele de mai sus nu se aplica si femeilor?
  Nu sunt si ele rascumparate pentru Dumnezeu?

 12. sunt si ele rascumparate este clar dar daca e adevarat ce zici atunci cum se face ca de la inceput D-zeu nu a ales nici o femeie care sa fie in functia de preot ? sa raspindeasca Cuvintul da …dar sa aiba functia de preoteasa ?! ….ma cam indoiesc oricum fie cum zici tu …asta inseamna ca in casa ( intr-o familie ) sunt 2 preoti ( cel putin asa ca sa nu punem si copii ; macar ca si ei la rindul lor sunt tot preoti nu ca doar si ei sunt rascumparati ) si atunci peste tot vedem doar preoti …. ce zici , asa sa fie oare ? iar cit priveste textele ( nu vreau sa ma insel dar eu cred ca erau adresate fratilor ( nu surorilor) care dadeau invataturi intr-o biserica ( oricare ar fi fost aceea ) iar femeia doar asculta …dar oricum ti-am mai zis daca despicam firul in patru ajungem sa nu mai „cumparam” ata ca nu se merita 🙂
  nu uita ….D-zeu este capul lui Hristos, Hristos capul barbatului iar barbatul capul femeii ( desi mai nou se inverseaza rolurile, trec femeile la conducerea familiei ) nu am nimik cu femeile sa nu ma intelegi gresit , sunt casatorit si am si o fetita ( deci am doua „femei” in casa mea ).

 13. Ramine sa recitesti textele biblice de mai sus si sa le dai crezare.
  Fara „cum se face ca” sau „ma indoiesc”.

 14. Vis a vis de postarea ta anterioara, te citez:
  „Reprezinta = Este ( poate ca in vocabularul tau nu asociezi astfel cuvintele ; eu asa le inteleg „, (paul)

  Le intelegi gresit.
  O papusa reprezinta un copil; nu ESTE un copil dar il reprezinta destul de fidel: papusa are miini, picioare, par, ochi, etc. nu si viata.
  O icoana reprezinta pe Hristos sau un sfint al Bisericii; icoana in sine nu ESTE Hristos sau un sfint (oarecare) ci o reprezentare a acestora.
  Tot reprezentare sunt si fotorgafiile celor dragi; fotografia in sine nu e persoana reprezentata, evident. E o…reprezentare grafica (pe hirtie sau plastic) a unei realitati ce exista sau ce a existat cindva pe pamint in carne si oase (e ok sa iubesti atit persoana reala cit si reprezentarea lui/a ei grafica).
  Tabloul (pictura sau fotografie) a unui munte, lac si padure, este o reprezentare a unor realitati existente. Nu vrei sa-ti petreci concediul tinind tabloul in brate ci ducindu-te la cele reale, munte, mare, lac, neamuri, etc.
  Dyo, de ex., nu petrece concediul uitindu-se pe albume cu imagini din Grecia sau Turcia (nice si astea), ci ducindu-se cu familia acolo, experimentind „lucrul” real (marea, muntele, locuri interesante, etc.).

  A nu se confunda deci o reprezentare cu realitatea (in sine) reprezentata.
  La fel si cu Trupul si Singele lui Hristos la care suntem chemati sa participam (in cadrul Cinei): a nu se confunda reprezentarea acestora cu realitatea in sine (Trupul si Singele lui Hristos).
  Realitatea in sine mintuie nu reprezentarea ei.
  La asta ne-a si chemat Hristos: la „lucrul” real. Nu fabricatie, reprezentare sau simbol.

  De fapt, se zice ca iadul ar fi o reprezentare a celor reale: acolo mananci poze (celuloza) ce reprezinta fripturi si torturi si te delectezi (daca poti) privind tablouri ce reprezinta cele de care au parte cei din Rai.
  O lume bi-dimensionala din care nu poti iesi (singur) din ea. Omul redus la gand si simtire, devine o reprezentare a ceea ce a fost. Si tipatul e pe „dinlauntru”, fara de sunet.

 15. si atunci cum ramine cu Hristos care reprezinta pe D-zeu ( este El D-zeu sau nu ? )….o papusa nu reprezinta neaparat un copil ci o jucarie , o poza nu reprezinta pe cineva ci este o amintire , o icoana nu poate reprezenta pe Hristos sau pe D-zeu pt ca nimeni care l-a vazut pe Hristos , nu a lasat o figura a lui ca sa se poata face o reproducere dupa chipul Lui iar despre D-zeu ce sa mai zic …L-ai vazut cumva ca sa poti face o icoana dupa chipul Lui ? asa cum am mai zis cine vrea sa inteleaga va intelege cine nu ….. va aduce argumente contra …ca are de unde …. si in legatura cu versetele care mi le-ai dat, eu am altele pt tine , mai citeste si versetele scrise de Pavel in care zice ca femeia nu poate sa dee invataturi in biserica : 1corinteni 14:34 gindeste-te si la astea nu doar la cele din apocalipsa … oricum ce este interesant este ca doar noi doi discutam pe acest subiect , altii nu prea indraznesc se pare ca …..

 16. Un ambasador reprezinta o anume tara, el insusi nefiind acea tara (nici n-are cum). Nu pui semn de egalitate intre o persoana si tara pe care acesta o reprezinta oficial.
  Hristos reprezinta pe Dumnezeu Tatal la fel cum sotia va reprezinta pe dvs (analogie imperfecta, trasa de par).

  Iar ca sa spuneti ca nimeni nu a vazut pe Hristos suna absurd. Icoana lui Hristos arata spre umanitatea Lui, nu se vrea a fi o fotografie. El arata ca un om si asta si arata icoana.

  Cred ca totusi nimeni nu va ia in serios, nici macar eu care raspund la mesaje din lipsa de ceva mai bun de facut!
  Ma duc sa spal ceva vase.

 17. eu nu am zis ca nimeni nu a vazut pe Hristos ci am zis ca cei care l-au vazut nu au lasat nimica ( desen sau reprezentare a LUI ) care sa ne arate cum arata ….am zis ca nimeni nu l-a vazut pe D-zeu , deci fi atenta cum citesti si ce citesti .
  iar cit priveste luatul in serios …eu cred ca tu o iai destul de serios ca altfel nu ai mai comenta pe ceva care e destul de clar …si asa cum zice si Dyo vezi sa nu le spargi ( vasele vreau sa zic )…iar cit priveste persoana si tara , ai fi uimita sa vezi cum ne caracterizeaza strainii doar pt ca unii asa zisi romani isi fac de cap prin tarile lor …ei pun egalitate intre persoana si tara ( am inteles ce ai zis cu o persoana nu poate fi tara , e ceva clar dar o persoana reprezinta tara asta e clar din nou ) … in ochii starinilor un roman = cu romania …. e un mod ciudat al lor de a vedea lucrurile dar din nefericire e real … nu zic ca toti fac aceasta asemanare dar foarte multi o fac ……

 18. Paul, ce importanta ar avea daca am avea reproducerea fidela a chipului lui Hristos?
  Ar fi, pentru noi, Hristos mai mult uman decit este?!
  Si cine L-a vazut pe Hristos L-a vazut pe Tatal cu toate ca in BO nu exista icoana Tatalui.

  Faptul ca strainii pun semn de egalitate intre (anume) persoane si frumoasa noastra tara romaneasca dovedeste faptul ca NU trebuie sa punem semn de egalitate intre acestea.
  Nici intre reprezentare si Hristos si/sau Cina Euharistica.

  Alte vase s-au strins intre timp; o munca sisifica 🙂

  1. Ana sti ce e interesant ? suntem 2 romani cu opinii diferite ( si asa cum ziceam si altadata fiecare are drept la o opinie personala ), 2 oameni care traim in diferite tari , eu sustin ca nu e preotia si pt femei dar traiesc intr-o tara in care sunt si preotese / pastorite, tu sustii ca preotia e si pt femei dar traiesti intr-o tara care din cite stiu eu nu exista preotese / pastorite , poate ma insel si exista si in Romania 🙂 oricum cum ziceam fiecare cu opinia lui … nu are rost sa dam loc la certuri de cuvinte ca nu prea arata bine la cei necrestini …ca sa nu zic la crestini …corect ? facem pace ?

 19. Dyo nu stiam ca nimeni nu mi-a zis 😉 dar am vazut ca doar noi ne contrazicem si banuiam ca nu mai are rost sa tot vb …la urma urmei am pornit de la un subiect si daca citesti ultimele rinduri scrise de Ana o sa vezi ca s-a schimbat subiectul …concluzia? e mai bine fiecare cu opinia lui ca altfel se fac doar dusmani si nu suntem chemati la asa ceva ….

  1. Dusmani?!!
   Nu la mine.
   Adevarul e ca discutiile pe forum sunt un fel de relaxare, pauza intre spalat vase si aspirator.
   Din cite se observa, nu sunt maniaca in ce priveste lucrul pe acasa! 🙂

 20. Depinde ce intelegi prin pace
  Cred ca numai la cimitir gasesti pace desavirsita! 🙂 Toti s-au linistit acolo si dorm in pace, in sfirsit!

  Ii zic eu lui tata, Dumnezeu sa-l odihneasca, cum se face ca in cimitirele astea americane, (si fara de cruci) nu vezi mai pe nimeni in jur?
  Raspune el: toti sunt acolo dar pe dedesubt! 🙂

Dă o replică!

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s