Ispitele sfintelor (ne)acoperiri – 1 Corinteni 11


Dar vreau să ştiţi că Hristos este Capul oricărui bărbat; că bărbatul este capul femeii, şi că Dumnezeu este capul lui Hristos.

(1 Corinteni 11:3)

Suntem grabnici să aranjăm pe verticală cuvintele acestui verset, ba mai mult, să numim această poveste ”structură”. Ce bine că în vremea lui Pavel nu existau diagrame! Chiar mai bine este, după părerea mea, că apostolul nu a mers cu enumerarea lui ȋn orinea firească a ȋnşirării unei organigrame de intreprindere: ȋncepe de la ”etajul” 1, coboară la ”parter”, ȋncheind apoi la nivelul cel mai înalt.

”Diagrama” mai şchioapătă într-un loc, ȋn ce-l priveşte pe bărbat: cȃt de oricărui este ”oricărui”? Mă rog, cei care au alcătuit KJV au adăugat – fără acoperire ȋn manuscrise – ”every man in Christ”; chiar şi aşa, schema suferă: bărbatul nu este capul oricărei femei, ci al femeii (dacă există vreuna, aş adăga eu; altfel diagrama se încheie brusc și iremediabil la picioarele lui …).

Puneți deoparte digrama, ne-ar zice autorul, și mai bine lăsați textul să respire în lumina acestor descoperiri …

Anunțuri

11 gânduri despre “Ispitele sfintelor (ne)acoperiri – 1 Corinteni 11

  1. Mi-a fost schimbat Office-ul pe laptop si inca am probleme in versinuea asta noua sa gasesc comenzi de editare etc. Dar, cum se spune, nimic nu este intamplator pe lumea asta: o fi vreo providenta divina si in faptul ca nu am reusit sa gasesc pentru diagrama asta decat … patratoase. 😉

 1. Despre intelesurile duhovnicesti ale acestui text, vedeti Filocalia 3 – Sf. Maxim Marturisitorul – Răspunsuri către Talasie, intrebarea 25

 2. Eu cu… Providența (Oradea) am destule experiențe, încît să-mi încrunt sprîncenele citind comentariul tău… 🙂

  Dar, oricum, ideea ar fi să nu punem pe seama Providenței neputințele noastre…

 3. Reblogged this on Persona and commented:
  Dyo ne prezinta in aceasta postare modelul ierarhic patriarhal (numit si – in mod inadecvat – complementarist) care domina gindirea evanghelicilor romani, dar si a catolicilor si ortodocsilor (ultra)conservatori.
  Evident, acest model este bazat pe o exegeza superficiala, deficitara si, mai ales, interesata (dat fiind ca este vorba de barbati care incearca sa-si afirme autoritatea asupra femeii) a unora dintre textele biblice relevante si pe ocultarea altora, precum si, mai mult decit atit, a spiritului general al Scripturii.

 4. asta merge la paket pe aceieasi linie cu drenzina despre casatorie.

  ce parere ai de legatura dintre subiectul tau si traditia româna cum că barem de ochii lumii cocoshul cîntă în casă cu toate ca de multe ori sta sub masa, ca acolo vrea el sa stea si are si ultimul cuvint atunci cind spune ,,cum vrei tu draga!

  1. ce sa zic, barbatul romanesc este multumit daca are berea in fata sa, un poster cu luciu in wc si un televizor la care sa vada toate meciurile lui nea jiji … nevasta poa’ sa aibe dreptate si sa cante cat o vrea!

Dă o replică!

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s