Dicţionar existenţial – absență


absenţă, su, fără plural

Este ȋntr-un fel lesne, comod şi, ȋn consecinţă, foarte simplu să definim absenţa unui obiect ca opusul prezenţei sale. Ȋn acest fel, ea pare să nu aibă un ȋnţeles propriu iar din perspectivă ontologică nici să nu se bucure de o esenţă anume prin ea ȋnsăşi. Condiţia ei va fi ȋn permanenţă dependentă de cea a subiectului adresat, cel care lipseşte.

Cu toate astea, dintr-o anume perspectivă, observăm că o absenţă se poate reprezenta fără nici o problemă pe un sistem de coordonate spaţiu – timp: adică, atunci cȃnd consemnăm absenţa unui obiect referim un loc ȋn care ea poate fi resimţită şi un timp anume. Ce-i mai trebuie, am putea ȋntreba pe bună dreptate, absenţei, ca să fie luată ȋn serios?

Cu o absenţă nu-i de joacă. Orice mecanic ştie că absenţa unei chei de paişpe’ din trusa lui de scule ȋi va da mari bătăi de cap ȋn munca sa. O absenţă are astfel o greutate proprie, ea ȋmpovărează diferite munci şi se răsfrȃnge ȋn chipuri uneori surprinzătoare asupra mediului ȋn care ea este – ei bine, da, ăsta este cuvȃntul – prezentă.

Cu cȃt mai complicate sunt lucrurile atunci cȃnd vorbim de absenţa unei persoane! Ea este ȋntr-un mod cȃt se poate de real o prezenţă, ȋn conştiinţă, ȋn amintiri, ȋn semnificaţii, ȋn dorul nestăvilit după revedere, ȋn cele puse la mijloc prin rostire şi ȋn multele cele nerostite …

Probabil că unul dintre cele mai frumoase conştientizări ale unei absenţe ȋn relaţiile noastre se ȋntȃmplă atunci cȃnd ajungi să ȋi spui aproapelui: Cum am putut trăi pȃnă acum fără tine? La un alt nivel, această conştientizare transpare adesea ȋn chip minunat şi ȋn inimile unora care tocmai L-au găsit pe Dumnezeu …

4 gânduri despre “Dicţionar existenţial – absență

  1. Da,”absenta” se poate reprezenta pe un system de coordonate spatiu-timp. dar la aceasta se mai poate adauga si unul functional. Prezenta unei chei uzate,tocite,nefunctionale, de paispe in trusa mecanicului valoreaza exact cat o …absenta !
    Mai evanghelic vorbind, adica mai cu adevar si oarecum mai transparent,
    sunt multi ascultatori „prezenti” prin biserici,si membrii si vizitaori dar cati oare sunt de fapt…”absenti” !

Dă o replică!

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s