Ispitele sfintei (ne)acoperiri (9) – 1 Corinteni 11


Totuşi, în Domnul, femeia nu este fără bărbat, nici bărbatul fără femeie.

1 Corinteni 11:11

Cum adică „totuşi”? Sau „dar”? Sau „cu toate astea”? Sau „oricum”?

Ca şi cum ne-am fi pierdut de o idee, prin hăţişul de argumente, iar acum autorul doreşte să se convingă că nu am luat-o razna. Mai pe şleau, ca şi cum pȃnă la acest verset argumentele i-au ȋndepărtat dureros de mult pe unul de celălalt, iar acum este cazul să aducem vorba și despre cum sunt ei un singur trup. Ca la început.  Avem nevoie de acest ”totuși”; până acum fiecare a fost ocupat să-şi vadă de propriul cap, o ȋndatorire care tinde să hrănească preocupări pur individuale. Acum privim pe orizontală.

Despărţiti de liniile diagramelor trasate pe baza versetului 3, ȋnstrăinaţi de ȋndatoriri cu totul diferite ȋn ce priveşte gestiunea creştetelor lor, lămuriţi – ȋn caz că mai aveau dubii – despre modul diferit (tipologic?) ȋn care au intrat ȋn lume pentru servi unor deziderate divergente şi ele, bărbatul şi femeia sunt puşi din nou faţă ȋn faţă: ori suntem mai uniţi ca niciodată ȋn menirea ce ni s-a dat, ori …

Reclame

13 gânduri despre “Ispitele sfintei (ne)acoperiri (9) – 1 Corinteni 11

 1. Să privim pasajul în context… cu unele propuneri de modificare:
  Un bărbat nu este dator să-şi acopere capul, pentrucă Bărbatul este chipul şi slava lui Dumnezeu, pe cînd Femeia este slava Bărbatului.
  În adevăr, nu Bărbatul a fost luat din Femeie, ci Femeia din Bărbat; şi nu Bărbatul a fost făcut pentru Femeie, ci Femeia pentru Bărbat.
  (De aceea femeia, din pricina îngerilor, trebuie să aibă pe cap un semn al stăpînirii ei.)
  Totuş, deşi Femeia a fost făcută pentru Bărbat şi nu invers, în Domnul, Femeia nu este judecată separat de Bărbat, nici bărbaţii separat sau altfel decât femeile.
  Să nu uităm că orice femeie este dintr-un bărbat, tot aşa şi orice bărbat vine printr-o femeie, şi toate sînt dela Dumnezeu.

  Noul Testament pentru agnusstici, sub dyortosirea Comitetului pentru eliberarea Femeii şi subjugarea bărbatului, ediţia 2012 (ultima înainte de Sfârşitul Lumii)

  1. Nici tu nu m-ai convins că o femeie poate fi doar dintr-o femeie, fără să fie vreun bărbătuş cât de mic implicat. Spermatozoizi la femei încă nu s-au brevetat (deşi nu m-ar mira deloc).

   1. Ai uitat de tot mai posibila (si de temut) clonare. Ea va ingropa acest verset in derizoriu, cel putin in intelesul acesta …

 2. OK, fă un articol atunci şi edităm un NT valabil şi pentru clone. Dar poate nu clonează ăştia industrial femei, că doar sunt destule şi aşa. Adică depinde… dacă se ţine cont de interesele industriei cosmetice, ale modei şi aşa mai departe, e clar că se vor clona mai multe femei cumpărăcioase decât secretare sau textiliste. Le mai pun şi o genă care să le facă să like calculatoare şi maşini scumpe, şi gata. Văd o singură problemă aici: va fi nevoie să se cloneze mulţi bărbaţi de succes, şi cu criza asta s-ar putea să rămână doar vreo două-trei modele pe piaţă, pe lângă fermieri şi antreprenori de pompe funebre.

Dă o replică!

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s