Summitul Global de Conducere 2012 (1)


Romȃnia este o ţară prost condusă, sunt convins că ştiţi asta. Nu este domeniu de activitate economic sau cultural ȋn care să nu putem vedea proasta gestiune a resurselor, lipsa de viziune şi lentoarea cu care se pun lucrurile cap la cap ȋntr-o stare decentă de funcţionare. Fie din incompetenţă, fie din rea voinţă, fie din prostie (avem şi din asta, ce să-i faci…) ne ȋmpiedicăm ȋntr-un milion de scuze şi teorii. Sunt de vină pentru ȋnapoierea noastră (listez ȋntr-o ordine oarecare) turcii, fanarioţii, ruşii, ortodoxia, pocăiţii, nemţii, ruşii, americanii, comuniştii, ţiganii, feseniştii, ungurii, ruşii, occidentalii, toate naţiile şi găştile de pe lumea asta, ȋn afară de mȃndra noastră stirpe romȃnească.

Noi, romȃnii?

Ne descurcăm. Ȋntr-o lume ideală, am putea face din ţărişoara noastră un colţ de rai. Ȋn lipsă de altceva, ne uităm cu jind, nu fără o anume maliţiozitate, la suedezi, la estonieni, la nemţi şi la (unii) americani. Nu suntem ca ei, nu ȋi vom ajunge vreodată, dar ne-ar plăcea să credem că ne descurcăm.

Felul ȋn care ne descurcăm se vede nu doar la nivel macro, cel al conducerii politice, economice etc. Fapt este că, ȋn Romȃnia reală, prosta conducere ne ȋnsoţeşte fiecare aspect al vieţii de toate zilele, de la gropile din străzi şi asfaltul turnat ȋn doru’ lelii (va crăpa garantat ȋn următoarele trei săptămȃni –postulatu’ lui Berilă), de la amenajări făcute de mȃntuială cu costuri astronomice, la mizeria din spitale şi din prea multe spaţii publice (ce să mai vorbim de parcări, atȃt cele din localităţi, cȃt mai ales cele de pe marigea şoselelor … nişte imense mormane de gunoi). Pentru astea nici americanii, nici turcii, nici ruşii nu poartă vreo vină, ci noi. Fără nici o altă scuză.

V-aş spune vreo cȃteva şi despre felul ȋn care se descurcă evanghelicii de pe la noi. Mă abţin (ar trebui conceput un serial numai pe tema asta). Remarc deocamdată că, ȋn linii mari, lumea evanghelică romȃnească ȋncă poartă pe chipul ei asemănarea cu spaţiul social carpatino-danubiano-pontic. Chiar şi ȋn lumea ortodoxă, una care s-a dinamizat surprinzător odată cu intrarea ȋn acest carusel fascinant al proiectelor europene, se pot ȋncă resimţi carenţe de conducere (ȋn special de comunicare) deşi sub aspect financiar se pare că BOR este mai ȋnfloritoare ca niciodată.

Iată de ce o resursă precum GLS (Global Leadership Summit), adusă ȋn Romȃnia de Big Impact, trebuie privită cu atenţie. Se fac puţine lucruri pentru liderii din ţara noastră, iar oportunităţile oferite acestora pentru creştere sunt, ȋn general, adresate unor nevoi specifice la nivel local, mărunte şi, ȋn consecinţă, puţin cunoscute .

Intenţionez să aduc ȋn discuţie prin prezentul serial – ȋn mod critic şi constructiv – cȃteva aspecte ce individualizează acest eveniment ȋn peisajul creştin romȃnesc. Prin asta ȋnţeleg că ȋi voi ȋndemna pe unii să decidă participarea lor la Summit ȋntr-una din cele cincii locaţii, iar pe alţii poate ȋi voi ţine departe. Fiecare va decide după cu socoate mai bine.

Eu unul cred că e bine să cȃntărim cu atenţie această oportunitate şi, ȋn caz că este găsită valoroasă, să o folosim. Poate că nu se vor schimba prea multe din lucrurile amintite mai sus, de care ne plȃngem peste tot, fără odihnă, dar nici nu putem sta cu mȃinile ȋn sȃn. Nu ne descurcăm, este o realitate. Cu smerenie, cu realism, cu ȋncredere şi cu ȋnţelepciune să ne plecăm niţel urechea – şi inima, dacă e nevoie – pentru a ȋnvăţa de la alţii mai buni ȋn domeniu …

Dacă Domnul ȋmi va ȋngădui, voi participa ȋn noiembrie la ȋntȃlnirea de la Cluj. Voi avea astfel ocazia să observ la faţa locului dinamica unui astfel de eveniment şi să evaluez, atȃt pentru mine personal, cȃt şi ȋn folosul celor interesaţi, impactul pe care el ȋl are sau, rămȃnȃnd strict ȋn sfera semănării, l-ar putea produce ȋn viaţa unui lider. Ţineţi aproape!

(va urma)

2 comentarii

  1. apropo de minusuri: ai constatat vreodata ca atunci cind trec in alta tara românii stiu sa se comporte si altcumva? si invers: cum au trecut hotarul dulcei noastre patrii ai nostri si nu numai se comporta de parca i-a lovit lobotomia…

    1. Mda, s-au obisnuit ca ce-i al lor poate fi tratat in doru’ lelii … Asta înseamnă, probabil, sa fii român pe veci stapân: să poți să-ți tratezi țara ca pe o gheenă, fără să te întrebe nimeni de sănătate …

Dă o replică!

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s