Pribeag prin Grecia – Pelion (1)


Pelion (supranumit “tărȃmul centaurilor”) mi-a captat interesul ȋncă de cȃnd am ȋnceput să planific vacanţa din 2012 ȋn Grecia. Impresii amestecate, sfaturi contradictorii, fotografii de efect şi senzaţia de superficialitate pe care am avut-o chiar pe unele pagini de web “oficiale” despre această peninsulă, m-au făcut să cred că trebuie să fie vreun secret bine ascuns acolo. Cele cinci zile petrecute ȋn zonă – din nou, insuficiente pentru a-i capta cu adevărat misterul – m-au convins că Pelion este ȋn adevăr o minunăţie căreia grecii ȋi poartă o grijă specială, chiar şi ȋn vreme de criză.

Accesul ȋn Pelion – sau Magnesia, după numele regiunii din care face parte – nu este mare filosofie. Se coboară de la Tesalonic ȋnspre Volos, iar drumul cel mai scurt spre inima peninsulei te va duce (graţie GPS-ului, recunosc) chiar prin oraş. Odată ieşit din aglomeraţie, vei putea merge lejer pe şoseaua care curge domol spre sud, străjuită ȋn dreapta de apele liniştite ale Golfului Pagasitikos …

Vei trece prin cȃteva localităţi (Agria, Kato Lechonia); au ceva special, mi-am zis. E adevărat, casele arată diferit, multe din ele zidite din piatră, lăsată la vedere ȋn toată frumuseţea ei, dar, spre deosebire de Macedonia (promit să revin pe acest subiect), adevărata deosebire stă ȋn curăţenia locului şi bunul gust vizibil ȋn tot ce ȋnseamnă amenajarea unor spaţii publice primitoare (ȋncă mai au multe de ȋnvăţat ȋn această privinţă de la turci …).

Ne-am stabilit cartierul general la Kala Nera, avertizaţi fiind de faptul că pe latura estică a peninsulei drumurile sunt mult mai dificile şi că de aici vom putea să ne mişcăm ȋn voie, după cum vom găsi de cuviinţă.

Kala Nera, pe înserat

Staţiunea, la fel ca celelalte resorturi de pe latura vestică a Pelionului, este una destinată ȋn primul rȃnd grecilor. Aceştia vin din Volos, ori din Larissa, ȋn general din zona Thessaliei; unii ajung cu autobuzul, se bucură de o zi de plajă, iar seara pleacă spre casele lor.

La drept vorbind, Kala Nera este un sat grecesc oarecare; a avut şansa unei ieşiri la mare şi şi-a dezvoltat repede o infrastructură turistică destul de rudimentară pe malul golfului (am aflat asta dintr-un panou cu istoricul aşezării, aflat la capătul nordic al falezei). Dacă te ȋndepărtezi la peste cincizeci de metri de ţărm pe vreuna din străduţele destul de ȋnguste, specifice aşezărilor rurale din Grecia, nimic nu ȋţi va da de bănuit că te afli ȋntr-o staţiune. Se face brusc linişte, iar magazinele parcă intră ȋn pămȃnt …

Nu-i vorbă, nici cu magazinele din zona turistică nu prea ai ce face: sunt prost aprovizionate iar preţurile surprinzător de mari. Seara, dacă nu te aprovizionezi din timp, rişti să nu găseşti nici măcar o pȃine. Oricum, este recomandabil dacă veniţi ȋn zonă pe cont propriu să vă faceţi cumpărăturile necesare la un Lidl sau Spar (există două astfel de magazine ȋn drum către Volos).

Fiind o staţiune destinată, cum am spus, grecilor, nu veţi avea ocazia să vedeţi prea mulţi străini pe aici (poate doar alţi rătăciţi, ca noi). Nu ştiu cum priviţi voi o astfel de situaţie, dar nouă ne-a convenit de minune. (Ȋn Dikili, Ceşme, Datça şi Fethyie-Caliş din Turcia am mai experimentat asta. Cool!) Se vorbeşte mai puţină (către deloc) engleză … şi ce dacă? Ȋn general respectul faţă de turist este mai mare ȋn astfel de zone decȃt ȋn cele destinate celor din afară (la polul opus, revoltător uneori, sunt staţiunile invadate de est-europeni, ȋn special de sȃrbi, unele din ele de-a dreptul mizerabile, din păcate).

De notat cadrul natural atrăgător; casele răsfirate pe munte, ȋn locuri greu accesibile, asigură un peisaj fermecător atȃt ziua, cȃt şi seara. Am găsit un apartament cu vedere ȋnspre munte. O cafeluţă de dimineaţă, pe balcon, ȋn liniştea unei dimineţi rurale greceşti … un vis!

Vedere înspre munte

Plaja nu este spectaculoasă. Este ȋntinsă preţ, cred eu, de mai bine de un kilometru, cu apă lină ca a unui lac şi foarte limpede, potrivită pentru toate vȃrstele. Ȋn partea centrală este foarte aglomerată, motiv pentru care este de preferat să ocupaţi un loc mai la margine (ȋn cea de nord mi s-a părut a fi cȃt se poate de ok). Tocmai pentru că se prezintă astfel, accesibilă din toate punctele de vedere, pe plaja de la Kala Nera se vor afla mai mult familii cu copii mici şi, deloc suprinzător, nu puţini pensionari …

Nouă ne-a plăcut mai mult plaja din Afissos, situată la cȃţiva kilometri mai la sud. Este o plajă ceva mai ȋngustă şi mai gălăgioasă – vin o mulţime de tineri greci aici, se pare – dar apa este parcă mai primitoare, bună pentru zbenguială ȋn voie … Cele mai bune băi ȋn mare din perioada şederii ȋn Pelion le-am avut aici.

Plaja din Afissos

De pe latura vestică a peninsulei se vor vedea apusurile de soare, obturate, ȋn funcţie de locul ȋn care te afli, de contururile ȋnălţimilor din preajma Volosului. Despre aşa ceva vorbesc:

Dar ajunge cu Kala Nera: noi am venit aici şi pentru altceva! Unde sunt satele de munte cu privelişti ameţitoare ȋnspre Marea Egee, plaja de la Milopotamos, sate uitate de lume precum Milies şi Tzangarada, staţiunile incredibil de cochete, cocoţate pe stȃnci, precum Agios Ioannis?

V-am prezentat doar partea anostă a peninsulei. Pentru restul, aveţi un bob de zăbavă …

(va urma) 

2 comentarii

  1. Bună!
    Detalii despre cazare poți da, te rog? Suntem familie mare 🙂 și căutăm un self catering decent ca preț.
    Mulțumesc!

Dă o replică!

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s