Ispitele sfintei (ne)acoperiri (10) – 1 Corinteni 11


Căci, dacă femeia este din bărbat, tot aşa şi bărbatul prin femeie, şi toate sunt de la Dumnezeu.

1 Corinteni 11:12

Nu cred că am mai ȋntȃlnit vreodată un „este” mai complex decȃt aici, paradoxal, ȋn condiţiile ȋn care lipseşte εστί din interliniare (predicatul este subȋnţeles). Ca să vă dau un termen de comparaţie, gȃndiţi-vă la textul imnului care spune “Isuse, sunt ce sunt prin Tine …”. Este o ȋntreagă istorie ȋncorporată ȋn această uimitoare declaraţie. O istorie care nu şi-a ȋnchis ȋncă ultima pagină, ci curge mai departe spre veşnicii …

Ȋn loc să privim la o reactualizare trivială a istoriei Facerii, poate la o condiţionare biologică legată de perpetuarea speciei umane sau chiar la legături spirituale de natură ontologică ȋntre bărbat şi femeie, vă invit să luăm ȋn considerare o continuă desfăşurare ȋn timp a unei istorii. Suntem ȋn permanenţă vii, nu doar datorită unui eveniment trecut (o naştere, de pildă), ci ca rod al unei tainice dinamici “din”/”prin”; nu suntem autonomi, nici faţă de Dumnezeu, nici unii faţă de ceilalţi.

Povestea ȋngemănării dintre “din” şi “prin” ne ȋnsoţeşte o viaţă ȋntreabă, pȃnă ea ne devine identitate. Acelora care nu mă cred le recomand să mai dea şi pe la o ȋnmormȃntare; vor ȋnţelege repede ce spun. Eu am avut durerosul har de a ȋnţelege aceste lucruri chiar ȋn faţa a două sicrie …

Pentru acest tip de istorie dintre bărbat şi femeie, palidă reflecţie a ceea ce ȋnseamnă relaţii ȋn Sfȃnta Treime, am fost creaţi; nu putem ieşi din acest cadru, deşi ȋncercăm adesea, provocȃdu-ne tot nouă mari suferinţe.

Bărbatul este cel mai puternic provocat la a-şi asuma condiţia masculină ȋn această lume atunci cȃnd feminitatea ȋnfloreşte ȋn grădina lui.

Femeia ȋnfloreşte ȋn toată splendoarea ei de fiică a Evei atunci cȃnd bărbatul ei o iubeşte după cum scrie la Carte.

Iar acestea nu se pot ȋntȃmpla ȋn afara unui de nepovestit har de la bunul Dumnezeu …

Anunțuri

2 gânduri despre “Ispitele sfintei (ne)acoperiri (10) – 1 Corinteni 11

  1. Sincer, şi eu aş prefera o astfel de abordare. Dar în ediţia pentru agnusstici am lăsat frusta generare să subîntindă acest verset din pură slăbiciune pentru complementaritate şi echilibru… Altfel, aş fi fost nevoit să compensez cumva acel „bărbatul devine Bărbat numai prin femeia devenită Femeie pentru că a acceptat ideea că e din Bărbat”. Şi nu ştiu cum altfel, decât prin neutralizare generică.

Dă o replică!

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s