(ne)potriviri și speranțe


Cine ştie multe moare repede, iar primul semn vital care anunţă tragicul sfȃrşit este deznădejdea.

Marile noastre speranţe prosperă pe spatele unei prezumţii nedeterministe cu privire la această lume, ȋn zona incertitudinilor, a hazardului sau, dacă suntem credincioşi, a providenţei divine. Sperăm pentru că ştim că nu avem la ȋndemȃnă toate datele problemei şi că hăţurile carului ȋn care ne-am urcat sunt ȋn mȃinile altcuiva.

Nădăjduim că apele se vor despărţi ȋn chip miraculos, că untelemnul din vas nu se va consuma după cum ne anunţă gradaţia de pe marginea lui, că şi mȃine vom avea pȃine proaspătă pe masă, ȋn ciuda crizei. Uneori, aceste lucruri chiar se ȋntȃmplă.

Nădăjduim că ȋi vom revedea pe cei ce au plecat dintre noi. Cum? Nimeni nu poate ne poate desena această imagine; ne mulţumim cu nişte schiţe, zvonuri şi miresme ce ni s-au dat din neam ȋn neam, de la Cel ce, venind din sȃnul Tatălui, ni le-a făcut cunoscute prin Duhul Său.

Dacă am privi doar la cele văzute, auzite şi pipăite, iar toate predicţiile zilei de mȃine le-am rezema doar pe ştiinţa noastră, am fi cei mai nenorociţi dintre oameni. Gălăgia din media. Saltimbancii deveniţi balerini. Boala care fură trupurilor şi sufletelor noastre pȃnă şi bruma de demnitate pe care o ceream acestei lumi. O piatră mare la gura unui mormȃnt, nişte scȃnduri frumos lustruite, apoi pămȃtul şi florile care vor creşte deasupra …

Odată ce lucrurile au fost bătute ȋn cuie, iar noi am fost convinşi că nici un cleşte din lume nu le va mai putea scoate, s-a dus şi speranţa.

Numai nădejdea creştină pare să fie altfel, croită după un alt capalod: deşi ne transportă inimile pe tărȃmul celor nevăzute ȋncă, ea se hrăneşte din certitudinea realităţii interioare a unei iubiri pe care poţi să o vezi aici şi acum. Cu alți ochi, de fiecare dată.

Anunțuri

Dă o replică!

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s