Iar naşterea lui Isus Hristos a fost aşa:


Iar naşterea lui Isus Hristos a fost aşa: Maria, mama Lui, era logodită cu Iosif; şi înainte ca să locuiască ei împreună, ea s’a aflat însărcinată de la Duhul Sfînt.

(Ev. după Matei 1:18)

A fost aşa. Ȋn doar opt versete, fără porunca de la Cezar August, fără suirea spre Bethleem, fără iesle, fără păstori şi fără corul de ȋngeri, evanghelistul Matei şi-a expus istorisirea despre cum a fost. Detaliile nu sunt irelevante, ele ne pot ajuta să creionăm un tablou mai bogat al Ȋntrupării dintr-o perspectivă mundană, dar nu absolut necesare. Pentru Matei este important să ştim că a fost aşa, adică o surprinzătoare concretizare a unui vis divin ȋntr-o lume ȋn care oameni cu nume şi prenume ȋşi fac planuri pentru viaţa de acum, se logodesc, se căsătoresc şi anticipează ȋn cȃt mai pitoreşti detalii cum ȋşi vor face un rost decent în lume.

De-atunci ȋn fiecare an pe vremea asta nu facem altceva decȃt să spunem că naşterea lui Isus Hristos a fost aşa. Cȃntăm despre toate cele, despre ȋngeri, despre păstor şi despre magi, ȋntocmim scenete ȋn care rememorăm faptele, ȋi reprezentăm ȋn felurite ipostaze pe Prunc şi pe a sa Mamă; nu am auzit – corectaţi-mi voi eventuala ignoranţă! – colinde pe seama primului capitol din Evanghelia lui Ioan, unul care nu ne spune nu atât cum a fost naşterea lui Hristos, cȃt ce ȋnseamnă ea la scara cosmică, cea de confluenţă ȋntre cerul inaccesibil simţurilor noastre şi pămȃntul pătimirii fiecăruia dintre noi.

A fost aşa. Ȋi dau dreptate lui Hitchens care, citȃdu-l parcă pe Hume, dacă ȋmi amintesc bine, spunea că e mai de bun simţ să crezi, ȋn loc de o supranaturală intervenţie ȋn trupul unei fecioare, că un iudeu care a trăit ȋn vremuri oarecum obscure ȋntr-o parte la rȃndul ei obscură a lumii antice a minţit ȋn privinţa relaţiei sale cu logodnica sa. Odată ce laşi ca bulgărele din mȃna ta să se rostogolească pe panta istoriei asumate, aşa cum ni s-a ȋncredinţat, el va creşte şi nimic nu-i va putea sta ȋn cale mai tȃrziu.

“A fost aşa” este pentru noi, cei ce ne numim creştini, o primă mărturisire de credinţă. De aici se separă apele cu adevărat. Pot să le accept teologilor moderni (ex. Tillich sau Breck) trancrierea istoriilor vechi-testamentale ȋn planul unor semnificaţii prefiguratoare, deși, chiar și aici, tipul și antitipul sunt intim alipite aceluași sens transcendent istoriei, dar de aici ȋncolo nu aş putea să accept o viaţă trăită sub ameninţarea veştii – nici chiar diluarea ei ȋn sensuri abstracte  – că nu a fost chiar aşa.

După acest pas, urmează alţii. De n-ar fi fost aşa, ci altfel – nu ştiu cum, n-am vreme de ȋntocmit scenarii – atunci nici noi n-am fi fost aşa.

Anunțuri

7 gânduri despre “Iar naşterea lui Isus Hristos a fost aşa:

      1. La textul despre Nasterea Domnului Hristos ,ati abordat o explicatie literala.Pana acum ,pe blogul dv.nu era primita bine aceasta abordare teologica. Eu insumi cand aduceam vorba de interpretare literala ,a textului biblic ,eram „admonestat”!E, scriu si eu asa ,ca sa ma aflu in treaba!

Dă o replică!

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s