Mȃine se gată lumea. Pa!


Da, atât i-a fost! După ce s-a tot chinuit el, preț de câteva mii de milenii, să ne arate ce poate, după ce s-a întrecut în tot belșugul ăsta de frumusețe și de diversitate, Universul a hotărât să renunțe la lumea asta.

Şi ce frumos lucrase pȃnă acum! Cȃt de bine a ştiut el să mestece ȋn supa aia primordială pentru ca din ea să răsară primul semn de viaţă de pe planeta asta! Şi cum a ştiut el să le echilibreze pe toate ȋn aşa fel ȋncȃt să avem pămȃntul populat cu vietăţi ȋn apă, pe uscat şi ȋn aer!

La toate s-a gȃndit: la stratul de ozon, la oxigen, la circuitul apei ȋn natură (cam haotic uneori: de ce n-a lăsat un număr pentru Intervenţii?), la un folos practic pentru dioxidul de carbon, la alternanţele de anotimpuri, la bacteriile saprofite …

N-a fost nimeni să-l laude pentru primul dinozaur. Poate de aia s-a supărat şi a renunţat la ei. Nu-i nimic, a făcut alte lucruri şi mai interesante!

Da, măiestria cu care le-a conceput pe maimuţe merită aplauzele noastre! Apoi, felul ȋn care unele au coborȃt din copaci ca să ȋnveţe mai apoi să folosească tastaturi, telefoane şi telecomenzi (pe care, hai recunoaşte Universule, tu nu le-ai fi putut inventa vreodată!) este de-a dreptul genial!

Să nu uităm de plante. Nici de munţii semeţi (s-a ȋntrecut pe sine cu Retezatul), nici de mări (apa din nordul rivierei turce e cam rece; poate data viitoare vei ţine cont de asta, da?). O să le duc dorul.

Din motive care ne scapă, s-a hotărȃt să o ia de la capăt. Da, s-a săturat de toată gălăgia asta! Hawking ameninţă că i-a dat de capăt cu teoria sa, peste vreo douăzeci de ani unii vor să pună piciorul pe Marte (cȃtă impertinenţă!) iar o parte din pămȃnteni ȋncă nu a renunţat la speculaţii religioase (după sute de milioane de ani de evoluţie, ăsta trebuie văzut ca un răsunător eşec).

Va şterge toată foaia din faţa sa, şi va ȋncepe o altă creaţie. Va mesteca din nou ȋn supă, pȃnă va ieşi din ea o prima amibă. Va complica apoi lucrurile (deja are experienţă!), va crea organisme pluricelulare, nevertebrate, vertebrate, amfibieni, mamifere, păsări, insecte …

Va crea un alt om. De data asta, avȃnd lecţia deja ȋnvăţată, ȋi va extirpa din faşă apucăturile metafizice, ȋl va ajuta să ȋnţeleagă de la bun ȋnceput trăznetele, ploile, natura Soarelui, a Lunii şi a stelelor, ca să nu ȋnceapă iar să inventeze zei şi să piardă vremea cu religii şi alte chestii inutile.

Poate, e o bănuială doar (ȋnsă cine mi-ar putea sta ȋmpotrivă?), va face ca omul să fie inerent bun şi iubitor. Cine ştie, poate va considera iubirea ca fiind o patimă aducătoare de necazuri. Viaţa ar fi mult mai simplă fără ea. Atunci va crea un om care să simtă precum huhurezii. Sau, mai bine chiar decȃt asta, să aibă consistenţa emoţională a ciuboţicii cucului.

Tocmai acum, nene Universule? Ȋncepuserăm să ne obişnuim şi cu lumea asta …

Reclame

Un gând despre “Mȃine se gată lumea. Pa!

Dă o replică!

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s