Mergeți în toată lumea și


Spune-mi ce perspectivă ai despre om, ca să îți spun cum crezi că se păstrează și se pune în circulație Evanghelia în ziua de astăzi.

Dacă îmbrățișezi o antropologie pesimistă, una care nu vede înaintea ei nimic altceva decât corupția umană, singura șansă a propovăduirii este Cartea; omul e totalmente stricat și nu prezintă un bob de încredere față de o comoară atât de prețioasă. Chiar și după nașterea din nou, mărturisirea este propozițională, o rostire bazată exclusiv pe Carte (sau pe o sinteză/sistematizare a ei). O încredere în metodă, într-un suport exterior ființei. Dacă vrei să citești o epistolă, există un singur loc unde poți să găsești așa ceva. Sola Scriptura.

Ceva mai dificil este să privești Evanghelia circulând în lume nu doar în cuvinte, ci și în mărturii vii. Dacă omul nu este deznădăjduit de rău, atunci adevărul Evangheliei poate fi ȋncredințat, fără să excludă rostul de netăgăduit al Cărții, și de la o viață la alta. Dacă vrei să citești o epistolă, poate ai harul să o găsești și în viața celui ce îți îndreaptă pașii pe cale. Poate că în Carte găsești multe lucru încă de neînțeles. Citirea vieții mele te-ar putea călăuzi. Buchiseşte-mă!

Neîncrederea în om cimentează adevărul pe suporturi exclusiv fizice. Dimpotrivă, un optimism cu privire la natura umană, cu cât este mai pronunțat, cu atât lasă loc adevărului să circule pe poteci relaționale, în inimile celor chemați.

Eu aș zice că riscuri sunt în ambele extreme, fie ca să nu mai existe cine să șteargă praful de pe propoziții (în primul caz), fie ca cele două suporturi (cel revelat, respectiv cel trăit) să nu mai indice același unic adevăr la un moment dat.

Dar poate că fără o țâră de risc … nu este cazul să discutăm despre credință, nu-i așa?

3 gânduri despre “Mergeți în toată lumea și

  1. Reblogged this on Persona and commented:
    Dyo discuta implicatiile viziunii noastre antropologice – pesimista, precum cea calviniste, sau optimista, precum cea ortodoxa, asupra felului in care comunicam (un verb ce evoca continutul propozitional transmis, si mai portvit in primul caz) sau ne traim (concept mai potrivit pentru a doua optiune) marturia crestina in lume.
    O discutie importanta.

Dă o replică!

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s