Grecia îmbietoare – Thassos (2) – Potos


Continuare de AICI.

Potos

Potos este staţiunea grecească ȋn care am petrecut cel mai lung sejur (opt nopţi); de regulă nu am rămas prin localităţile vizitate pȃnă acum mai mult de patru-cinci zile, Kalithea fiind singura excepţie (o săptămȃnă).

La baza deciziei noastre de a petrece mai atȃtea zile acolo a fost ideea de a avea de nu fi nevoiţi să ne mutăm dintr-un loc ȋn altul ȋn perioada din jurul zilei de Sfȃnta Marie, atunci cȃnd este extrem de greu să găseşti vreun loc liber ȋn absenţa unei rezervări prealabile: 15 august e zi de mare nebunie ȋn Grecia, ȋn care toată lumea iese la distracţie, fiecare pe unde poate, după buget.

aIMG_1529

Potos este o staţiune ȋnghesuită lȃngă faleza centrală a unei plaje destul de lungi (peste un kilometru). Deşi spaţiu de construit există berechet, clădirile sunt ȋngrămădite, oarecum nefiresc, ȋn jurul unei zone comerciale destul de agitate. Este de preferat, aşadar, să căutaţi o cazare ȋntr-un studio mai ȋndepărat de centru şi, ideal, fără fereastră la şosea, aceasta fiind foarte circulată chiar şi seara.

Restaurentele de pe malul mării invadează seara nisipul; turiştii se plimbă printre mese, fapt care nu le poate conveni nici lor, nici celor care vor să se bucure acolo de o cină liniştită. Doar un capăt de faleză, betonat şi prevăzut cu cȃteva băncuţe, ȋţi dă voie să ajungi mai aproape de mare pentru promenada de seară, ȋnsă şi această zonă este destul de aglomerată.

aIMG_6421

Locurile de parcare se găsesc greu, ȋn ciuda faptului că administratorii pensiunilor se străduiesc să ȋţi asigure un spaţiu pentru maşină cȃt mai aproape de locuinţa ta. Totuşi, nu mă pot plȃnge, ȋntr-o singură seară am fost nevoit să las maşina ȋntr-un loc asupra căruia nu aveam vizibilitate din balcon, iar ȋn Grecia nu am auzit pȃnă acum de furturi, spargeri şi alte prostioare din astea.

Ca să fie tacȃmul complet, vă mai spun că zona centrală a plajei este extrem de aglomerată şi ea. Aglomerată de-a binelea, nu glumesc! Şezlongurile sunt apropiate la distanţe care abia ȋţi lasă loc de trecere printre ele (de ce ar dori cineva să plătească pentru aşa ceva?!?).

Dar ajunge cu văicăreala! Cu puţină atenţie la nişte detalii, o vacanţă ȋn Potos poate fi transformată ȋntr-una de vis. Am ȋntȃlnit acolo, chiar ȋn prima zi, romȃni care căutau o modalitate de a-şi prelungi sejurul, tocmai pentru că au ştiut să se bucure de tot care are mai bun sudul insulei Thassos.

Vă dau cȃteva sugestii ȋn acest sens:

Cazare

Cum spuneam, staţiunea nu este foarte ȋntinsă (e chiar mică, aş ȋndrăzni, ȋn comparaţie cu altele de acest gen). Toate magazinuţele şi facilităţile sunt la ȋndemȃnă, oriunde te-ai caza. Nu ezitaţi ȋn a alege un studio cȃt mai la periferic; veţi avea ȋn acest fel linişte seara şi mai puţine bătăi de cap cu parcarea maşinii. Preţurile sunt mici: nu cred că veţi găsi o insulă grecească cu oferte mai bune.

aIMG_1553

Autoturism

Un mijloc de transport este obligatoriu, ca ȋn majoritatea zonelor turistice din Grecia (la capitolul excepţii aş pune pe primul loc Parga, unde n-ai nevoie de maşină ca te poţi bucura de o vacanţă de vis, Stavros, Neos Marmaras şi, poate, Kalithea). Ȋn sudul insulei Thasos ai nevoie de maşină pentru a ajunge ȋn Limenaria, Theologos şi pe alte plaje din apropiere, unele dintre ele foarte frumoase.

Promenade, cumpărături, hrană

Pentru toate astea, vă recomand să mergeţi ȋn Limenaria, situată la cȃţiva kilometri (patru sau cinci, cred) distanţă. Este cea mai importantă localitate a sudului insulei. Are o faleză frumoasă, ȋntinsă şi magazine cȃt cuprinde. Tot aici am avut parte de cel mai bun gyros macedonian, servit de un grec simpatic, curtenitor, aşa cum sunt majoritatea micilor ȋntreprinzători ai zonei.

Un mic pont: pentru produse similare, magazinele din Limenaria oferă preţuri mai bune decȃt cele din Potos (vorbesc de mirodenii, tricouri, alimente, fructe, amintiri, nimicuri de pus pe frigider etc)!

Plajă

Ȋn Potos, vă recomand cu căldură plaja din zona de est, Kamari Beach. Se poate merge pe jos pȃnă acolo, ȋntr-o plimbare de şapte-opt minute. Este o plajă de nisip veritabil, ȋntinsă, apropiată unei zone stȃncoase care-i dă un farmec aparte. (Atenţie, ȋn zona stȃncilor nu se recomandă intrarea ȋn apă fără ȋncălţăminte: sunt o mulţime de arici de mare acolo!)

aIMG_1341

Plaja oferă spaţiu berechet pentru joacă pe nisip sau ȋn apă. Dacă aveţi barcă gonflabilă, o ieşire pe lȃngă stȃnci ȋn afara golfuleţului va fi pentru voi, sunt sigur, o experienţă ȋncȃntătoare.

Mai sunt şi alte plaje pe care puteţi merge din Potos (cu maşina), ȋnsă despre ele vă voi scrie ȋntr-un episod viitor.

Aşadar …

(va urma)

Publicitate

Dă o replică!

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s