Comunicatul lui Dionis Bodiu în legătură cu gravele acuzații ce i s-au adus în ultima vreme


Ȋn două postări de pe blogul lui Nicolae Rădoi am fost calificat cu o extremă agresivitate drept “inginer”. Mă rog, s-au spus şi alte lucruri despre mine acolo ȋnsă acesta este cel mai şocant dintre ele. Auzi colo: inginer! Cum e posibil aşa ceva?

Nu mai pot dormi nopţile de atunci. Otrava terfelirii imaginii mele publice mi-a furat liniştea. Nu ştiu cum să mai dau ochii cu cunoscuţii. Chiar şi cei din familie mă privesc cu compătimire. “Ce model vrei să fii tu pentru băieţii noştri, te-ai gȃndit?” m-a ȋntrebat soţia.

Vecinii se uită ciudat la mine. “Oare o fi adevărat?” le citesc din priviri. Nu pot face altceva decȃt să plec ochii ȋn pămȃnt şi să ȋmi văd tăcut de drum.

Păstorul bisericii din care facem parte m-a sunat imediat după ce s-a publicat grozava acuzaţie. “Ne eşti dator cu nişte explicaţii. Trebuie să vii la următoarea şedinţă de comitet, să ne lămureşti. Cred că ȋţi dai seama că pȃnă la clarificarea situaţiei nu mai poţi sluji de la amvon.“

Am ȋncercat să dezmint perfidul zvon. Se pare că nu am reuşit. Acuzatorul meu insistă cu această bombă informaţională, dorind să mă pună cu orice preţ sub oprobiu. Trebuie să recunosc că a reuşit.

Am primit telefoane de la cunoscuţi care nu puteau să creadă aşa ceva. “Ţi-ai pierdut minţile?” m-au ȋntrebat unii. “De ce nu ne-ai spus pȃnă acum?”

“Spune-ne că nu-i adevărat”, m-au implorat alţii, “mai dă o dezminţire, fă ceva!” Unii mi-au sugerat să apelez la o cale legală, să-l trimit pe acuzatorul meu ȋn judecată şi să ȋi cer daune morale.

“Pentru asta te-am crescut?” s-a plȃns şi mama mea. “Eu nu aşa te-am ȋnvăţat. Nu te mai recunosc. Doamne, ce ruşine!”

Timpul trece, rănile se adȃncesc. Nu mai pot continua astfel. Acuzatorul meu ȋşi freacă palmele de bucurie ȋn acest timp, pe măsură ce viaţa mea este tot mai mizerabilă, sub spectrul aceste samavolnice minciuni. A venit vremea să dăm cărţile pe faţă, să jucăm cinstit.

Recunosc, cu lacrimi ȋn ochi: sunt inginer. Dintotdeauna am fost. Am ȋnvăţat ȋnsă să-mi ascund această problemă, această patimă păcătoasă care ȋmi măcina măruntaiele fără pic de milă, ȋncă din copilărie, cȃnd ȋmi făceam odioasele schiţe ȋn secret, ca să nu-mi ştie nimeni adevărata identitate. Mi-am făcut studiile ȋn informatică, ȋncercȃnd ca şi prin asta să-mi maschez pornirile inginereşti. Apoi m-am dat, pe rȃnd, administrator de reţea, administrator de firmă, asistent de pastor, coordonator de proiect, teolog, blogger. Ȋn tot acest timp, de fapt, nu eram decȃt un inginer deghizat ȋn creştin evanghelic.

Mi-e ruşine de toate acestea. V-am minţit şi v-am ȋnşelat ȋncrederea pe care aţi avut-o ȋn mine ȋn toţi aceşti ani. Vă cer iertare pentru răul pe care vi l-am făcut, pentru dezamăgiri şi pentru deteriorarea mărturiei noastre ȋn faţa lumii.

Am trăit o viaţă dublă. Nicolae Rădoi are dreptate. Cu ruşine o spun: sunt doar un ingineraş. Niciodată nu am fost altceva.

Mă pocăiesc şi vă mărturisesc dorinţa sinceră de a scăpa de acest crunt blestem. Ȋmi plȃng lipsa de veghiere şi faptul că am lăsat lucrurile să degenereze pȃnă ȋn acest stadiu. Sper că nu este prea tȃrziu …

Evident, va trebui să intru ȋntr-un proces de vindecare. Am făcut deja primii paşi ȋn acest sens, aruncȃnd la gunoi orice lucru care mi-ar putea aminti de viaţa duplicitară pe care am dus-o pȃnă acum: şurubelniţe, patente, rigle şi alte instrumente de desenat, mapa ȋn care pretindeam că ȋmi duc Bibliile şi notiţele de predici, pantofii de şantier, cărţile de vizită pe care le admiram ȋn ascuns şi care stipulau “Inginer Dionis Bodiu”, precum şi pozele ascunse ȋn portmoneu ale idolilor mei apostaţi, Anghel Saligny, Henri Coandă şi Dumitru Prunariu.

Vă rog să vă rugaţi pentru mine şi pentru familia mea. Băieţii noştri ȋncă nu s-au hotărȃt ce vor să ajungă cȃnd vor fi mari: rugaţi-vă să se facă avocaţi sau profesori. După toate necazurile pe care soţia mea trebuie să le ȋndure din pricina mea, cred că nu ar mai putea să reziste ruşinii de a-şi vedea copiii apucȃnd calea de care mă fac eu vinovat acum.

Cu umilinţă,

Ing. Dionis Bodiu

56 de comentarii

 1. nu stiu Dyo daca asta e o gluma sau ceva serios … dar ce e rau in a fi inginer ? Sau , poate nu inteleg eu sensul cuvintului „inginer” …are cumva 2 intelesuri ? poate ca imi scapa mie 1 din aceste intelesuri ?

   1. apropo de articolul pus pe blog despre denigrare …. probabil ca l-a „suparat” ceva pe acuzator 🙂

 2. Tot cu umilinta va spun ca ar trebui sa multumiti lui Dumnezeu ca aveti dusmani. Sunt atatia ce n-au nici macar pe astia…
  Sa nu disperam totusi, poate se indreapta lucrurile si o sa fim de acord cand vine prigoana. Tic-tac, tic-tac.

 3. Tot eu insa de data asta in serios. N-ar fi mai bine sa luati contact cu acel frate si sa ii spuneti sa va „injure” doar la telefon? Ori sa isi faca un blog separat de asta. Cu regret va spun, cred ca si dv gresiti un pic atunci cand postati asta pe blog.
  Nu considerati mesajul meu ca o ofensa.

 4. Poate că știi poanta, dar nu strică repetată:

  Știi care e asemănarea dintre un câine și un inginer?
  Amândoi au priviri inteligente, dar nu se pot exprima.

  Având în vedere că tu te exprimi binișor ;), eu suspectez că ești mai rău decât un inginer: ești deghizat în inginer, iar adevărata ta identitate urmează s-o aflăm în momentul în care va fi prea târziu pentru noi toți – pentru ceilalți, nu pentru tine.

  1. Un bob zăbavă: presimt că în curând se va trezi cineva care sa-mi desfacă și cojița asta (not only ogres have layers …). Ș-atunci potopul!
   Nu știam poanta. E bună! 😆

  1. Mulțumesc! Asta îmi dovedește că mai bine mă făceam botanist, or agronom (deși e și ăla tot un fel de inginer). Adică mi-am ratat cariera … 😦

   1. . . ori zootehnist ,asta in cazul in care mediile nu-ti favorizau si facilitau postamentul unui veterinar !!!

 5. ai uitat sa dai jos de pe ușa de la intrare placheta cu fam. ing.Dionisie Bodiu 🙂

  si nu ne-ai spus cum a fost la banchetul de 20 de ani de la absolvirea politehnicii! ce-ți mai fac foști colegi? da profii? ai putea sa postezi barem o foaie matricola pe blog sa ne veselim cu ce cursuri si ce note ai luat?

  1. 😆
   Apropo, știi că Ceaușescu a zis într-o memorabilă cuvântare de-a sa (parcă-l văd, cu gestica sa cunoscută): „Să mai sprijinim și intelectualitatea … că ingineri avem destui!”

   1. Daca ar fi murit domnul inginer Dyo , nu mai era o problema de mult. Stia el Ceausescu ce stia…
    Eu as da un concurs la intrarea in Biserica : sa vina doar cei morti de-a bine-lea. Mai sufli un pic? Out.

   2. pai da frate ca Biserica nu are cu ce altceva sa se ocupe decit sa vada calificarea enoriasilor…. asta asa sa vedem si noi ocupatiile Bisericii ( sa adaug Apostolice ?) a lui Dumnezeu .

   3. ne-am plâns de atâtea fabrici și uzine, viziuni ale unui cizmar … nici nu vreau sa-mi închipui ce-ar fi ieșit din mintea unui dictator inginer! 😦

 6. Dyo … te felicit pentru h/umorul ingineresc. Așteptăm articolul domnului Rădoi în care se felicită pentru marea descoperire.

 7. Of…
  Nu puteai si tu sa fii mai normal?
  Ceva in genul: gay, lesbian, ucigas in serie, pedofil, pastor, etc…
  Cum ai ajuns in halul asta?
  Oricum, nu dispera. Harul e mare.

  Stiu din experienta proprie.
  Si eu sunt tot inginer…
  🙂

 8. Eu ti-as intelege si aproba postarile mult mai usor daca le-ai trece prin mintea „inginerului” Dyo. 🙂

 9. Mare pisicher si Rotundul asta! Ma face, vicleanul, sa alerg aici, cu sufletul la gura, si sa fiu socat de niscaiva acuzatii mai la moda acum, intre sectanti. Adica, sa fii dovedit ca esti plagiator, informator sau – Doamne fereste – carismatic! (Oh, perish the thought of your “adventurous” past 🙂 )
  Si, cind colo, “crima” e de ordin professional!
  Bine macar ca nu esti un vames, dulgher sau pescar. Atunci sa fi vazut tulburare: cu asa “credentials” chiar ca ar fi o profanare sa te-atingi de Cuvintul lui Dumnezeu…

  ACUZATIE DEVASTATOARE

  Ce soc! Sarmanul Dionis
  E demascat si compromis!
  Furt? Erezie? Adulter??
  Nah… Mult mai grav: E… inginer!

 10. Am inteles, in sfarsit, cat de grav e sa fii inginer, cu toate ca asemanarea cu regnul canin te mai poate ajuta putin. Dar cu…subinginerii… cum ramane? E mai putin grav, nu-i asa? Va rog, spuneti-mi ca nu voi ajunge la comitet!!! Si nu am profesat decat in tinerete. Cand am realizat pacatul, m-am convertit in contabila. A propos, ma asteptam sa fii chemat la Uniune! Dar nu e tarziu …Poate semneaza tovarasul Radoi o anonima.

 11. Sunteti simpatic, domnule inginer! Imi pare rau ca nu am dat mai devreme de articolele dvs. Va urez succes!

 12. Mda!Sarcasmul a devenit ,vad un lucru obisnuit intre evanghelici.De fapt nu va acuz ,d-l Radoi a inceput.Dar ….despre liberalism teologic ,ca asta era adevaratul subiect al d- lui Radoi ce puteti spune ?

   1. Asta eram curios si eu ,pentru ca D-l Radoi de liberalism va acuza .Si de de cel politic.

   2. am postat gresit. radeam de articolul dvs si de dvs, daca toti ati fost prins. : ))

 13. Recunosc ca zambesc la ironiile de pe aici.Dar tot nu ati raspuns la acuzatia de baza .Ce faceti cu liberalismul?
  In rest acelasi pacat la intelectualii evanghelici ,ca la cei seculari.Dispret fata de cei din clasa muncitoare ,atunci cand indraznesc sa atace ,ideologic ,intelectuali.Li se aduce aminte de meseria si ocupatia ,pe care o au.Sablonul ,fiind Ceausescu-cismar ,Becali-crescator de oi….Radoi-manivela.
  Pacat ,Biserica ar fi fost mai puternica de era unitate si in privinta asta.

  1. Nu pot răspunde la o acuzație atât timp cât nu înțeleg despre ce este vorba. Se folosește cuvântul liberalism într-o veselie, nu numai de către Nicolae Rădoi, fără a fi însă definit. Eu dacă tot am avut câte ceva de spus despre fundamentalism v-am propus și o definiție … bună sau rea, măcar am încercat. Îmi spune și mie cineva ce înseamnă liberalism?
   În altă ordine de idei:
   Dispreț de clasă (ocupațională ori de ce fel vei vrea) n-o să vezi niciodată din partea mea; mă întreb dacă nu cumva tocmai comentariul tău de mai sus instigă la așa ceva …

   1. Precizez de la inceput ,ca sunt autodidact.Imi cer scuze ,daca v-am produs oaece tensiuni,dar si eu vreau sa stiu cat mai multe despre teologia liberala.Sunt sigur ca si dumneavoastra stiti multe despre acest subiect ,dar vreti sa va convingeti ca acei ce va acuza de liberalism ,stiu despre ce e vorba.
    Dupa cercetarile mele ,liberalismul este acea ideologie bazata pe ratiune si interpretare critica a experientelor religioase.Explica Scriptura cu ajutorul ideilor seculare si ce nu poate fi explicat prin ratiune ,e trecut in tabelul cu mituri
    Divinitatea lui Isus Hristos ,nu mai e elementul primordial ,deaceea pentru liberali ,Isus nu era divin prin natura Sa ,ci prin Invataturile Sale.
    Pentru liberali ,este un principiu .Sa nu se lase constransi de nicio supozitie dogmatica sau consideratie a ideilor traditionale care ,spun ei,intuneca impartialitatea judecatii.
    Nu va mai spun cum a aparut ,liberalismul, pentruca stiti mai mult decat spuneti (scrieti),adica treaba cu Tubingen,Ferdinand Baur,etc.
    P.S. Sper ca nu imi cereti bibliografia si nu ma acuzati de plagiat.

   2. Da,intradevar e usor sa acuzi un om de o erezie ,trebuie studiat in profunzime ce a vrut sa spuna.

 14. Aaaaa… care va sa zica asa stau lucrurile …bine ca ai recunscut … oricum o sa-ti… „suspendam” …ungineria… sa nu mai poti practica …e prea de tot… asta ne trebuie noua acuma … la toate inventiile lui Darby , un ing.dupa Ev.?…

Dă o replică!

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s